EvenementOrganiseren.nl

Durf jij het aan? Vegan catering op jouw evenement

Dat veganistisch eten in opkomst is, dat zien we in ieder straatbeeld. Steeds meer opdrachtgevers kiezen voor de vegan cateringconcepten voor hun evenement. Sterker nog, we staan aan de vooravond dat vegan de standaard gaat worden. Het zal niet het einde van het vlees- of vistijdperk betekenen, maar grote kans dat je dat in moet vullen als bezoeker.

Het blijft een interessant fenomeen: nog altijd gaat gemiddeld 30 procent van het evenementenbudget naar event catering. Daarmee is de post food & beverage nog altijd de onbetwiste koploper als het gaat om het budget van een evenement. ‘Al is het evenement nog zo goed, met slecht eten en drinken, doe je per definitie afbreuk aan dat goede gevoel’, zei ooit een wijs eventprofessional. En zo is het, waarbij de focus bij catering niet alleen maar zit in smaak, hoeveelheid of keus. In 2021 overspoelt de vegan en bewuste keus eindelijk de eventbranche.
 

Yes we Vegan!

Ga er maar voor zitten, of staan, maar vegan is hard op weg om de standaard te worden. Kijk maar eens naar het enorme succes van de vegan restaurants in grote steden.

En nee, natuurlijk niet bij alle evenementen, maar de bedrijven en merken die de komenden periode gebruiken om hun duurzaamheidsmissie live uit te dragen, konden je wel eens verrassen. 'Vegan als de standaard, wil je vlees kun je dat bij het invulveld diëten aangeven.'
 

Robin van Leeuwen van EventBranche.nl durfde het in 2018 als organisator van The Next Event al aan met de cateraars van de Van Nelle Fabriek. ‘Wij werden in het voortraject al overtuigd van de smaak, het uiterlijk en dus de kwaliteit van de catering. Tijdens het evenement werden we volledig verrast door de overweldigende smaak, die in de meeste gevallen niet matchte met wat het oog zag. Blijkbaar biedt vegan die beleving bij uitstek, maar bovenal: het was gewoon hartstikke lekker, al zat er ook een gerechtje tussen die iets minder in de smaak viel. Uit de enquête onder onze bezoekers, halen we in ieder geval de conclusie dat de vegan catering de tongen letterlijk los heeft gemaakt. Dit is meer dan een hype, dit gaan we veel vaker terugzien.’ 

'Bezoekers van The Next Event in 2018 werden met vegan catering verzorgd door het cateringcollectief van de Van Nelle Fabriek: Hete Peper, Cuisine on Tour & Van der Linde. Zij verzorgden een heerlijke en totaal vegetarische foodline zonder kleurstoffen, smaakstoffen en suiker. Bezoekers mochten zelfs eigen ‘overgebleven’ groente en fruit meenemen voor een ochtendshake, want waste is voorbij wat het collectief betreft!  De vleesloze saucijzenbroodjes, de visloze tonijn, No Tuna en de cocktails van  gele Biet gegaard in een zoutkorst met schuim van beurre blanc en gefrituurde dragon waren niet aan te slepen.'

  • Tip: ga je voor vegan catering, overleg dan goed met jouw cateraar, bijvoorbeeld over de hoeveelheid catering. Uit ervaring is namelijk gebleken dat vlees en/of vis veel sneller en beter vult dan vegan eten. Dus pas hier jouw aanbod op aan. 
     
  • Tip: het is nou eenmaal een gegeven dat we gewoontedieren zijn. Dus zijn we op events gewend aan vlees of vis. Een vegan stap is daarom aan te bevelen. Het catering-roer hoeft niet meteen volledig om.

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x