EvenementOrganiseren.nl

Hoe catering bijdraagt aan een duurzame uitstraling van jouw event?

Door Bakx & Meijer Catering
Steeds meer evenementen willen een duurzame uitstraling, of hebben zelfs een thema dat daar mee samenhangt. Maar hoe kan een cateraar daar aan bijdrage aan leveren? Bakx en Meijer Catering en Organisatie geeft voorbeelden en tips.

In no time is de wereld veranderd. Steeds meer bedrijven en zeker ook overheidsinstellingen hebben een uitgebreid duurzaamheidshoofdstuk in hun bedrijfsstrategie. Live momenten, evenementen, zijn de uitgelezen kans om die duurzaamheid te laten zien en te laten beleven. Dus is het belangrijke dat de diverse schakels in een evenement duurzame oplossingen bieden. Bakx en Meijer, catering en organisatie, deelt graag wat tips en voorbeelden:

 • Lokaal inkopen

Onze gerechten zijn puur, authentiek en eerlijk. Wij koken het liefst met zoveel mogelijk biologische ingrediënten, ingekocht bij leveranciers in de omgeving. Dat scheelt weer transport, dus beter voor het milieu en je ondersteunt de lokale ondernemers. Kortom, soms hoef je niet ver te zoeken voor heerlijke producten. Gewoon in eigen buurt is zoveel lekkers verkrijgbaar!

 • Producten uit het seizoen

Dit hoeft verder geen uitleg: gebruik de producten die in dat deel van het jaar voorhanden zijn. Seizoengebondenproducten, puur natuur.

 • Biologisch

Het heeft even geduurd, maar inmiddels is biologisch volledig geaccepteerd in de huiskeuken en ook op evenementen gemeengoed geworden. Het wordt helemaal interessant als biologisch gecombineerd kan worden met lokaal en seizoensgebonden:

'Wij schenken aan onze gasten appelsap van het Utrechts Landschap. Heerlijk en puur appelsap, grotendeels gemaakt van appels uit de historische hoogstamboomgaard op Landgoed Oostbroek. Een klein deel van de appels komt van andere landgoederen die Utrechts Landschap in het Kromme Rijngebied beheert. De appels zijn onbespoten en zonder toevoegingen verwerkt tot sap. Lokaler, biologischer en lekkerder kunnen we het niet krijgen.'

 • Geen vlees

Er zijn zo veel heerlijke alternatieven voor vlees. Als bedrijf of organisator van het evenement kan het een mooi statement zijn.


 • 100 % afbreekbaar disposable servies

Er komen geen chemische stoffen bij het maakproces vrij. Verder scheelt het een hoop gewicht en ruimte bij transport (ten opzichte van porselein), wat daardoor ook minder belastend is voor het milieu. En als je dan ook nog bedenkt dat het waterverbruik (afwas) en opslag ten opzichte van mastiek heel veel minder zijn. Dan is de keuze wat ons betreft snel gemaakt.

 • Energie / aggregaat

Bij events, waar je wat extra power nodig hebt, gebruik maken van Green Battery. Geen uitstoot van CO2, NOx en fijnstof en ook nog eens heel stil. Hij laat zich op door middel van zonne-energie. De duurzaamste oplossing voor extra power op je event.

 

Hoe kunnen jullie als cateraar een rol in spelen in NO WASTE?

 • TIP: Vooraf in de communicatie van de opdrachtgever meenemen wat de gast wil eten. Daarmee kunnen we de inkoop precies afstemmen. Daar ligt de verantwoordelijkheid van de organisatie. 
 • TIP: Creatief verwerken van voedselresten; denk aan pesto, soep, e.d.
 • TIP: Afvalscheiding.
 • TIP: Recycling (denk aan Rebottled)

Dan is er bij ieder bedrijf ook nog het hoofdstuk sociaal/inclusief/maatschappelijk betrokken. Kan een cateraar daar ook in mee en hoe?

 • Lokaal inkopen
 • Statushouders een werkplek aanbieden
 • Inkopen van / samenwerken met sociale ondernemingen (De Koekfabriek, Rebottled, De Moestuin, Utrechts Landschap sappen, Fungi Factory)

'Laat iedereen Bakx & Meijer bellen ;-) We zijn al 10 jaar via deze visie evenementen aan het organiseren. En we blijven ons daarin ontwikkelen. Bakx & Meijer: gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten', besluit het team van Bakx & Meijer.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x