EvenementOrganiseren.nl

Livestream organiseren? Stel jezelf deze drie vragen

Een livestream organiseren of zelfs een livestream evenement lijkt meer en meer gemeengoed. Reini Knopper, student eventmanagement aan Hogeschool Utrecht dook in de wereld van livestream events en trok de volgende conclusie: om ervoor te zorgen dat jouw livestream een succes wordt, moet je jezelf eerste deze drie vragen stellen.

Met het onderwerp livestream en online events heeft Reini Knopper een boeiend onderwerp te pakken, waar ook EvenementOrganiseren.nl veel over gepubliceerd heeft, onder meer:


Volgens Reini is een livestream evenement organiseren enorm in een sneltreinvaart terecht gekomen en zijn dit de drie belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen bij het organiseren van een livestream evenement:


1. Past een livestream überhaupt bij mijn evenement?
Voordat we aan jou vertellen welk apparatuur je nodig heb, moeten we beginnen met de basis. Bedenk eerst of een livestream überhaupt toegevoegde waarde heeft voor jouw evenement. Een productpresentatie, veiling of kennisevent is namelijk aantrekkelijker voor een livestream dan een marktenbeurs of bruiloft receptie.

Als je besloten hebt dat je een livestream wilt inzetten, moet je je bedenken wat je in beeld wilt brengen. Gebruik hier desnoods een checklist voor, zodat je kan bijhouden wat er op beeld moet komen. Bedenk je bij het filmen onder welke hoek je wilt filmen. Denk ook na over de achtergrond en zorg ervoor dat deze niet afleidend is. Tot slot kan je ook nadenken over het platform waarop je de livestream laat zien. Het is mogelijk om het evenement exclusief op de site van het event zelf te streamen. Een andere mogelijk is om (delen van) het evenement te streamen op social media. Een voordeel van de tweede optie is dat het evenement gevolgd kan worden door een groter publiek. Overleg eerst met jouw opdrachtgever of zij livestreamen een goed idee vinden. Niet iedereen houdt ervan om gefilmd te worden en waarschijnlijk vinden niet alle bedrijven het fijn als alles van hun evenement in het openbaar komt.


2. Welke apparatuur heb ik nodig als ik mijn evenement wil livestreamen?
Voor een succesvolle livestream is het essentieel om de juiste apparatuur in huis te nemen. Dit kan zo uitgebreid en luxe zijn als jouw wensen en budget toelaten, maar je hebt niet veel middelen nodig voor een goede livestream. Met een degelijke camera, microfoon en een goede internetverbinding kom je al aardig ver. Eventueel kan je kijken naar studiolampen en een camerastatief om de kwaliteit van de video’s te verbeteren. Slechte belichting en schuddend beeld is namelijk funest voor de kwaliteit van jouw video’s.

 

3. Heb ik nog iets anders nodig?
Het is belangrijk om goed materiaal te gebruiken, maar het is ook belangrijk dat dit materiaal optimaal kan presteren. Zorg er daarom voor dat er back-up batterijen aanwezig zijn. Dit is belangrijk omdat een livestream veel stroom vereist. Indien de camera het niet doet, is het fijn om een reserve camera te hebben. Het is aan te raden om extra kabels in te slaan, omdat deze zoek kunnen raken. Ook is het een mogelijkheid om de kabels te labelen. Op deze manier is het makkelijker om de kabels te herkennen. Kortom, zorg ervoor dat je het liefst van alles een extra hebt ingeslagen.


We hebben nog twee extra tips:

  • Test van tevoren de internetsnelheid van jouw netwerk via een service zoals speedtest.net. Wij hadden bij de tweede tip namelijk al aangegeven dat goed internet belangrijk is voor jouw livestream
     
  • Verder moet je niet vergeten om al het apparatuur voor jouw (online)event van tevoren te instaleren en te testen


Hopelijk hebben deze stappen je geholpen om een begin te maken aan jouw ontwikkeling als digitale event professional. Laat in de reacties hieronder weten of deze tips jou hebben geholpen! 

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x