EvenementOrganiseren.nl

Congres of kennis event: trends en ontwikkelingen

Kennis events, congressen, symposia, seminars en conferenties hebben de afgelopen jaren een belevingsslag gemaakt: steeds vaker wordt de kennisoverdracht, de interactie, de gesprekken en het delen van de kennis verpakt in complete experiences. Dus minder de grote zaal met louter honderden stoelen, maar veel meer een concept waar beleving het kader vormt waarbinnen kennis wordt overgedragen. Dit zijn de trends en ontwikkelingen.

Congressen en kennis events hebben nog regelmatig het oude, vertrouwde karakter: een grote zaal met podium. Honderden en soms zelfs duizenden mensen luisteren naar keynotes, sprekers, panels en andere soorten inhoudelijke sessies. Maar! Tijden veranderen, want dit oude zender boodschap ontvanger model is echt niet meer houdbaar. Natuurlijk zijn er sprekers die zo boeien dat het prima is om te luisteren en op te nemen, maar de slag naar beleving wordt geslagen.

En dus zie je de laatste jaren congressen en kennis events een prettige belevingsjus over zich heen krijgen. Events waar slim wordt omgegaan met het ophalen van vragen en input in het voortraject en zelfs tijdens het event. Events waar het congres zelf de startmotor is van een kenniscommunity die ook na het evenement blijf leven. Maar vooral: beleving. Soms zelfs complete congrestivals. Het mag ook leuk zijn, met de samenstelling van eigen programma’s vol interactie, tijd voor jezelf, activiteiten en de kennis in de praktijk brengen. Maar ook entertainment, catering en leisure zijn steeds vaker onderdeel van een kennis event.  

Trends in Kennis Events

Durf voor beleving te kiezen
Het is zo standaard: die grote zaal, met al die stoelen en dan maar luisteren. Niet doen. Ga voor beleving. Prikkel alle zintuigen. Het is al lang bewezen dat dan de hersenen investeren in de boodschap en het niet passief opnemen. Dus zet in op de experience waarbinnen de kennis gedeeld wordt en geef de bezoeker de keus zijn/haar eigen programma samen te stellen.

Van Q&A naar C&I
De traditionele Q&A is wel een beetje passé. Dan komt slechts een heel  klein percentage aan het woord, veelal de usual suspects. Met Conversatie en Input, kun je bijvoorbeeld in keynotesessies steeds weer momenten inlassen waar toehoorders in groepjes uiteen gaan om met elkaar het gesprek aan te gaan over de kennis die net gedeeld is. Die feedback wordt vervolgens weer plenair gedeeld om zo inhoudelijk verder te kunnen.

Van event naar community
Een congres of kennis event is zo veel meer dan een moment of zelfs een event. Het biedt jou de mogelijkheid om vanuit de ‘always on’ gedachte continu in contact te zijn met de community die hoort bij jouw kennisdomein. Faciliteer dat. Haal kennis op, deel kennis, organiseer online events voor en na het grote congres. Maak bezoekers onderdeel van een community, jouw community.

Persoonlijke aandacht
Het voordeel van het feit dat veel congressen en kennis events altijd al zo waren, is het feit dat je al snel kunt onderscheiden. Onze tip: onderscheid jezelf in het geven van persoonlijke aandacht. Dat kan op basis van eerdere verzamelde data, maar zeker ook door de details, het klein: een kaartje op de stoel; een host vanaf de parkeerplek, etc. In diezelfde lijn zie je dat de grote congressen ook steeds vaker de bezoekersgroep verdelen in veel kleinere groepjes en ruimtes.

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x