EvenementOrganiseren.nl

Welke microfoon gebruik ik op mijn event: handheld, headset of kabel microfoon?

Door René Pouwelse Advies Regie Productie
Op ieder evenement, tijdens iedere meeting of congres zijn er een aantal onderdelen die altijd terugkomen. Catering. Een locatie. Registratie, maar vrijwel ieder evenement maakt ook gebruik van een microfoon. Maar waar gebruik ik welke microfoon voor?

Rene Pouwelse Advies Regie en Productie geeft een korte en krachtige uitleg over de drie meest gebruikte microfoons: handzender, headset / dpa en de good old microfoon aan een kabel. Als organisator van een evenement huurt u natuurlijk een bedrijf in dat u helpt met het audiovisuele deel van uw evenement. En dan hoort de microfoon tot de basis. 

Headsets / Dpa

Een headset wordt binnen de audiovisuele wereld al snel een DPA genoemd. Bijzonder, want DPA is gewoon de merknaam van de van oorsprong Deense microfoons. Met een headset of DPA worden de kleine microfoontjes bedoeld, die als een soort omgebogen kleerhanger achter een oor geplaatst kunnen worden, zodat het kleine microfoontje dichtbij de mond blijft 'hangen'. Afhankelijk van de gebruiker kan de headset nog extra vastgeplakt worden met bijvoorbeeld huidskleurig tape of een stukje pleister. De zender, die het signaal naar de front of house (waar de  technische regie zich bevindt) zendt, kan vervolgens vast gemaakt worden aan de achterzijde van een broek/riem, waarbij snoertjes vrijwel onzichtbaar zijn.

 

Ideaal op uw evenement voor:

 • sprekers
 • entertainment waarbij bijvoorbeeld ook gedanst wordt
 • een dagvoorzitter, eventueel aangevuld met een handheld / handzender voor interactie 

 

Tips EvenementOrganiseren.nl:

 • controleer ruim van te voren de batterij van de zender
   
 • heeft u meerdere sprekers, leg de DPA's klaar met een naam op de microfoontjes. Dat geeft sprekers een persoonlijk gevoel en is voor de techniek ook een mooi slot op de deur om de juiste schuiven bij de juiste mic's in te stellen

 

Handzender / handheld

De handzender of ook wel handheld microfoon geeft ook een grote bewegingsvrijheid. De microfoon heeft geen snoer en werkt met een zender. Voordeel is dat u kunt interviewen en andere vormen van interactie kunt bewerkstelligen met 1 microfoon. Natuurlijk kunnen deze microfoons ook geplaatst worden in statieven in alle vormen en maten. Vergeleken met de headset geeft een handmicrofoon over het algemeen een mooier en voller geluid.

 

Tips EvenementOrganiseren.nl: 

 • Gaat u interviewen, hou de handzender als presentator of dagvoorzitter altijd zelf vast en laat uw gast in de microfoon spreken. Neemt hij of zij de handheld van u over, wordt het lastig te onderbreken.
   
 • Controleer ruim van te voren de status van de batterij in de handheld.
   
 • Gebruikt u de microfoons buiten, zorg voor een plopkap. Deze weren de wind in uw microfoon en overigens ook ideaal bij sprekers met een harde P of B.
   
 • Gebruikt u de handheld voor interviews die ook op camera/video komen, denk dan eens aan een zogeheten microfoonflag: een blokje of driehoek die u om de handheld kunt schuiven met een logo of tekst erop.

 

Microfoon op kabel

De meeste zekerheid heeft u nog altijd met een microfoon aan een kabel. Het beperkt u enigzins in uw bewegingsvrijheid en u heeft altijd een snoer die u met u meedraagt, maar het is ideaal als reserve microfoon of voor als de microfoon statisch op een statief staat. 

 

Tip EvenementOrganiseren.nl: 

 • Houd een deel van het snoer in een lus in de hand, zodat er geen druk staat op de aansluiting van snoer naar microfoon.

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x