EvenementOrganiseren.nl

Hoe audio uw evenement kan maken of breken

Door Unlimited Productions
Het juiste geluid is ontzettend belangrijk in de evenementenindustrie. Audio is echter niet altijd iets waar organisatoren aan denken bij het begin van het productieproces van een evenement. Audio kan uw evenement daadwerkelijk maken of breken.

Livetime en Unlimited Productions bundelen sinds april 2018 hun krachten. Met de vele jaren ervaring kunnen zij als geen ander het belang van audio benadrukken. Hoe kan de betrokkenheid van het publiek vergroot worden en wat zijn de meest gemaakte fouten? Je leest het hier.

Stel je voor:  je organiseert een conferentie, op het podium staat een belangrijke spreker. Achteraf krijg je te horen dat de bezoekers achterin de zaal niets van het verhaal hebben kunnen horen.
Of stel je eens een live muziekevenement voor waarbij de muziek niet krachtig genoeg is waardoor het voor de gasten niet uitnodigend is om de dansvloer te betreden en het feest niet op gang komt. 

In beide gevallen kun je de doelstelling van je evenement niet behalen vanwege een gebrekkig geluidssysteem.  Goed geluid wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd, maar slecht geluid is iets dat mensen zich blijven herinneren. Je kunt betrokkenheid van je publiek verliezen door iets 'eenvoudigs' als audio. Laten we eens kijken naar het belang van audio bij evenementen.

 

Wat zijn de meest voorkomende fouten in audio op evenementen?

Audio is niet zo eenvoudig als men denkt. De meest gemaakte fouten in audio bij het organiseren van een evenement zijn:

 • Het gebruik van het verkeerde audiosysteem voor het type eventlocatie
 • Onvoldoende geluidsdruk voor het soort evenement
 • Verkeerde geluidsdekking
 • Geen rekening houden met de inns & outs van de locatie
 • Geen rekening houden met de lokale regels en restricties

  audio, licht geluid

Wat kunt je doen om deze fouten te voorkomen?

Om het gewenste effect op je publiek te bereiken, is het belangrijk om een audioplan te maken aan het begin van je evenementplanning. In dit plan bepaal je het aantal luidsprekers en hun positie die nodig zijn om de juiste geluidsdruk, dekking en beleving van de gasten te creëren. Een audioplan simuleert hetdaadwerkelijke evenement en geeft zo een goedbeeld van de benodigde audio apparatuur. 

De belangrijkste elementen om op te nemen in een audio-plan:

 • locatie / omgeving
 • regelgeving of restricties 
 • type muziek of stijl en de line-up van artiesten
 • set-ontwerp: bepaalt de hoogte van de set
 • set-layout: zijn er VIP / sky-decks waarmee rekening moet worden gehouden?
 • wat is je doelgroep?

 

Hoe kun je de betrokkenheid van je publiek vergroten?

Betrokkenheid van het publiek is de sleutel tot een succesvol evenement. Om dit te bereiken is het essentieel om een ervaren sound designer samen met een productiemanager aan te stellen. Samen beschikken ze over alle benodigde kennis van audioapparatuur, dekking, de nieuwste technologie, regelgeving of restricties en alle technische input om het perfecte evenement te creëren.

 

Waarom heb je professionals nodig met de juiste kennis?

Tegenwoordig is gehoorschade een hot topic. Langdurige blootstelling aan te hoge geluidsniveaus kan ernstige schade aan de oren veroorzaken. Daarom wordt regelgeving voor veiligheid, gezondheid en milieu steeds belangrijker. In Nederland is er een zogenaamd Convenant Preventie Gehoorschade opgesteld, welke is herzien op 6 december 2018. In dit convenant wordt de maximale blootstelling aan geluid voor een volwassene bepaald op een gemiddelde van 103dB (A) gemeten per 15 minuten.

Goede sound designers hebben kennis van deze restricties en kunnen simuleren wanneer het maximale geluidsniveau wordt bereikt. Dit is tevens essentieel voor de gezondheid en veiligheid van de artiesten en het personeel achter het podium. Professionals kunnen zogenaamde 'noise cancellation' systemen bieden. Diverse systemen hebben hier standaard oplossingen voor in de cardiode vorm (subs naar voren en naar achteren) waardoor je een cancellation van het geluid aan de achterkant hebt. De nieuwere systemen hebben dit ingebouwd, waardoor deze speakers veel stiller zijn dan andere speakers en je de energie echt alleen maar naar de positie stuurt waar je het wilt hebben.  Het implementeren van deze systemen vereist uitgebreide kennis van audioapparatuur, regelgeving en het effect van geluid.
 

Unlimited Productions  beschikt over ervaren productiemanagers en werkt samen met sound designers om ervoor te zorgen dat het evenement aan de officiële eisen voldoet, maar nog belangrijker: dat uw doelen en maximale betrokkenheid van het publiek gerealiseerd worden.

Meer informatie? Neem contact op met Unlimited Productions via contact@unlimited-productions.com.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x