EvenementOrganiseren.nl

Extreme warmte of hitte op jouw zomer evenement: dit moet je doen

De zomer-evenementen komen er weer aan. Naast een slecht weer scenario voor outdoor evenementen, moet je in Nederland ook rekening houden met extreme warmte en de scenario's die daar bij horen. Kortom, je kunt als organisator maar beter voorbereid zijn op verschillende weersomstandigheden.

Het ene moment is de lucht strak blauw met 30 graden, het andere moment trekken onweerswolken over het land. Neem de volgende maatregelen om in te spelen op de verschillende situaties:

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mileu heeft een aantal algemene tips om de gevolgen van hitte te beperken op een rij gezet. Een omgevingstemperatuur van 25 graden of hoger verplicht de organisator om maatregelen te nemen, afhankelijk van het soort evenement, de doelgroep en de weervoorspelling. Het RIVM benoemd de vier V's in het geval van hoge temperaturen: 

  • Veranderen van het evenement

Zorg ervoor dat mensen meer ruimte hebben en creëer extra schaduwplekken. Zorg voor extra pauzes,  en gratis water en zorg voor aanvullende voorzieningen op de Eerste Hulppost. Het wordt afgeraden om mensen nat te maken, bijvoorbeeld met waterspuiten. Geef mensen zelf de keuze om nat te worden, bijvoorbeeld door plekken met verneveling. 

  • Verkorten van het evenement

De duur van (een onderdeel van) het evenement verkorten. 

  • Verplaatsen van het evenement

Tussen 12.00 en 16.00 is de hitte het ergst. U kunt overwegen om (onderdelen van) het evenement buiten deze tijden plaats te laten vinden.

  • Vervallen van (onderdelen van) het evenement

Als de veiligheid en gezondheid van bezoekers niet gecontroleerd of gegarandeerd kan worden, dan kan de organisator of het bevoegd gezagde burgemeester besluiten het evenement (of onderdelen daarvan) niet door te laten gaan.  
Informeer de deelnemers van tevoren en communiceer eventuele maatregelen tijdens het evenement goed naar de bezoekers, zodat zij weten wat zij kunnen verwachten. 

Denk als organisator aan de volgende zaken: 

- Smeren maar; Biedt de bezoekers aan om zonnebrandcreme te gebruiken. Hier kan je ook op ludieke manier mee omgaan door een 'smeerbar' neer te zetten of een aantal 'smeerders' in te zetten. Jongens en meiden die de bezoekers overtuigd van het belang om zich in te smeren. 

- Water, water, water; hydrateren is het meest belangijk op een hete dag.  
- Zorg voor schaduwplaatsen
- Denk aan een airco, deze kunnen ook in een tent geplaatst worden
- Adviseer bezoekers om te matigen met alcohol 
- Voeg een extra pauze toe aan het programma om de gasten de gelenheid te drinken en het zoutgehalte in balans te houden 
- Zorg voor de aanwezigheid van 1e hulpverleners
- Gratis petjes, voorzie deze petjes van een logo, zo heb je een win win situatie. 
- Niet cruciaal maar wel leuk: een plek voor bezoekers om op te frissen. Biedt een deodorant en 'opfrisspullen' aan, zo voelt iedereen zich tijdens de hitte een stukje prettiger 

Voor extra adviezen kun je ook terecht bij de GGD en/of GHOR in jouw regio.

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x