EvenementOrganiseren.nl

Extreem weer op uw evenement? 5 tips om grote schade te voorkomen

Door Klap Verzekeringsmakelaar
Het veranderende klimaat is niet alleen een belangrijk agendapunt van ons nieuwe kabinet, het is ook een belangrijk aandachtspunt bij evenementen. In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met extreme regenbuien, storm, hagel en onweer. Hoe extreem het weer gaat worden weet niemand, maar vast staat wel dat het weer een niet te onderschatten en onvoorspelbaar risico is. Het is zelfs de grootste schadepost bij events, dus verzeker het goed. 5 tips bij extreem weer.

Als organisator van evenementen is het daarom van belang om goed voorbereid te zijn op hoe je in dit soort situaties moet handelen. Ook in de zomer; de storm op 25 juli 2015 is hier een goed voorbeeld van. Diverse organisatoren hebben toen achteraf veel kritiek gekregen, zeker díe evenementen die niet goed verzekerd waren. Ook was er veel discussie rond het onweer en de blikseminslag tijdens Pinkpop in 2014, waar de organisatie achteraf veel kritiek heeft gekregen. Er was weinig informatievoorziening, een overbelast netwerk en een programma dat volgens sommigen ten onrechte doorging. Hieruit blijkt dus maar dat niet alleen de organisatie, maar ook de communicatie zeer belangrijk is.

5 tips bij extreme weersomstandigheden

 • Schakel van tevoren een  goed weerbureau in om plaatselijk het weer vóór en tijdens uw evenement in de gaten te houden
   
 • Denk aan preventieve maatregelen zoals houtsnippers, rijplaten, noodopvang, extra drinkwater bij hitte
   
 • Maak van tevoren afspraken met toeleveranciers voor het aanleveren op korte termijn van extra middelen die noodzakelijk zijn vanaf een bepaalde windkracht
   
 • Denk aan eventuele uitvalmogelijkheden, zorg voor noodvoorzieningen
   
 • Schakel tijdig met je verzekeringsadviseur om te overleggen voor een plan van aanpak
   
Slecht weer de grootste schadepost bij events
Ondanks alle mogelijke voorzorgsmaatregelen kan er tijdens een evenement toch nog iets misgaan. Klap Verzekeringsmakelaar heeft vele jaren ervaring met het verzekeren van schades bij evenementen. Ook extreem weer is gelukkig prima mee te verzekeren. En dat komt goed uit, want het is de grootste schadepost in de branche.

Top 5 grootste schadeposten evenementen (internationaal):
 1. Slecht weer 40%
 2. No show artiesten 12%
 3. Materiaalschade 10%
 4. Aansprakelijkheid 10%
 5. Zuivere annulering 10%
Bron: Circles Group periode 2000 – 2016


Wanneer afgelasten?
De beslissing om een evenement bij extreem weer wel of niet door te laten gaan, ligt bij een overheidsinstantie of bij de organisatie van het evenement. Zeker als er een reële kans op gevaar bestaat voor de aanwezigen, of op schade aan materiële voorzieningen, is zo’n afgelasting een verstandige maatregel.

Als er vanwege de weersomstandigheden besloten wordt om een evenement te onderbreken, uit te stellen, af te gelasten of vroegtijdig te beëindigen, is het belangrijk dat de organisatie goed verzekerd is. De bewijslast om extreme weersomstandigheden aan te tonen ligt bij verzekerde organisatie. Die kan zich hiervoor wenden tot het hoofdstation van het KNMI of een ander professioneel weerbedrijf zoals Meteo Consult.

Hoe is dit risico te verzekeren?
De rubriek ‘extreem weer’ binnen de Evenementenverzekering van Klap Verzekeringsmakelaar biedt in dit soort situaties dekking. Ook als de locatie door slechte weersomstandigheden niet meer kan worden bereikt is dit meeverzekerd. Wees wel op tijd, want een aanvraag voor een extreem weer dekking dient minimaal 2 weken voordat het evenement plaatsvindt te zijn ingediend.

 

Meer weten?
Klap Verzekeringsmakelaar helpt u graag verder met maatwerk advies.
Neem contact op via www.klap.com/evenementen of via: 
Telefoon 020 – 795 79 94
WhatsApp 06 - 48 220 937
E-mail frontoffice@klap.com

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x