EvenementOrganiseren.nl

Wat kost een spreker? En 4 andere vragen

Wat kost een spreker? Deze vraag horen we regelmatig voorbij komen bij EvenementOrganiseren.nl. In dit artikel geven we het antwoord op deze vraag en gaan we dieper in op vragen zoals ‘Wat is de beste spreker voor mijn event’ en ‘Waar vind ik de juiste spreker?’.

We hebben de vijf meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Het gaat je vast en zeker helpen bij het maken van de juiste keuze.

Wat kost een spreker?

Natuurlijk heeft de prijs met een aantal factoren te maken. Een professionele met een bewezen trackrecord kost tussen de 1500 en 5000 euro excl. BTW. Er zijn sprekers die minder kosten. Dat zijn lang niet altijd mindere goden, maar zij staan aan het begin van hun carriere of het is geen core-business. Er zijn ook sprekers die wel 20.000 tot 25.000 euro kosten en meer. Dan heb je het wel over uitzonderingen en zijn het vaak sprekers van internationale faam.

Wat is de beste spreker voor mijn event?

Dit is een prima vraag. Klaarblijkelijk vaar je niet alleen maar blind op een grote naam. Dat is goed, want een spreker kiezen alleen om de naam is geen garantie voor succes. Integendeel, want door adoratie zijn de verwachtingen vaak ontzettend hoog gespannen.

Bij het bepalen van de juiste spreker kijk je eerst goed naar je doelgroep en het doel van je evenement. Daarna ga je op zoek naar de juiste spreker. Op de site van de talrijke boekingsagenten vind je meer informatie. Maak een shortlist en ga bellen. Geef de boekingsagent aan wat jouw wensen zijn en vraag naar wie zijn voorkeur zou uitgaan. Het is natuurlijk mooi als deze keuze overeenkomt met een naam op jouw shortlist.

Waar vind ik de juiste spreker?

Er zijn tal van kantoren die sprekers aanbieden. Een korte zoektocht levert je zo een handvol namen op. Vergeet ook zeker niet je eigen netwerk te vragen. Vaak kunnen jouw contacten zo een aantal namen van sprekers noemen waar zij van onder de indruk waren of waar ze fijn mee hebben samengewerkt.  Het is fijn als je via YouTube alvast beelden kunt zien van de spreker die jij op het oog hebt.

Wil je een spreker van naam inhuren?

Beroemdheden als spreker hebben over werk niet te klagen. Dat is niet voor niets. Een grote naam die is verbonden aan jouw event levert extra bezoekers en extra exposure op. Een grote naam is echter niet automatisch de juiste keuze. Grote namen laten zich vaak niet leiden, ze doen hun kunstje en zijn weer vertrokken. Uitzonderingen daargelaten. Zoek je een betrokken spreker, die zich verplaatst in jouw doelgroep en met je meedenkt, kijk dan iets verder. Vaak kom je dan uit op een net iets minder grote naam, maar die jouw event wel die meerwaarde die je zoekt.

Wat verwacht je van een spreker?

Wees voordat je een overeenkomst heel duidelijk wat je van een spreker verwacht. Je wilt niet dat daar in aanloop naar je event onduidelijkheden over ontstaan. Dit is een van de redenen waarom we aanraden het inhuren van een spreker via een professioneel bureau te doen. Zij kennen het klappen van de zweep en dat kan veel narigheid voorkomen. Je kunt van een spreker niet altijd verwachten dat hij interviews gaat doen, of een discussie gaat leiden of de rol van gastheer op zich neemt. Een spreker of een keynote speaker is totaal wat anders dan een dagvoorzitter of de gespreksleider. Je kunt maar beter duidelijkheid hebben aan beide kanten, voordat de spotlights aangaan.

Wil je meer informatie? Lees dan ook zeker het artikel 'In 8 stappen naar de perfecte spreker voor je event'.

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x