EvenementOrganiseren.nl

Sprekers op evenementen: Spreken gaat misschien wel andere vormen aannemen'

Events online: hoe maken sprekers impact? En wat is de rol van een online dagvoorziter? Verbinden is één van de belangrijkste taken van een dagvoorzitter. Dat kan zowel Live als Online. In dit artikel delen sprekers Pauline de Wilde en Christian Kromme hoe hun rol verandert bij online events.

Pauline de Wilde heeft dat de afgelopen weken meegemaakt tijdens live streams bijvoorbeeld. 'Door het stellen van vragen is er interactie mogelijk met de kijkers, door een 1-op-1 gesprek wordt duidelijk waar we staan in de markt, het aankondigen van een spreker die vervolgens een presentatie geeft behoort ook tot de mogelijkheden om daarna als dagvoorzitter in te haken op actuele vragen die gesteld zijn tijdens de presentatie. Er is zoveel mogelijk om in verbinding te blijven met jouw mensen, juist nu.'

 

Hoe kun je de impact van een online evenement volgens jou net zo groot maken als een live evenement?
'Dat zit hem in de betrokkenheid van de deelnemers. Mensen willen zich gehoord en gezien voelen (dat is een basisbehoefte van de mens). Aangezien je mensen moeilijker ziet online, is hun stem dus des te belangrijker. Deze betrokkenheid is heel goed te realiseren door interactie in te bouwen. Denk aan het invoeren van polls, het laten beantwoorden van vragen of het “un-muten” van deelnemers. Wat ik laatst als dagvoorzitter tijdens het online D&B Rosé event heb ervaren, is dat je event nu onderdeel wordt van de lange termijn strategie. Daar is zoveel winst te behalen.'

>> LEES MEER: Pauline de Wilde ontwikkelde in die lijn een eigen programma: de online LEF boost. Lees meer over haar boost-programma en hoe online events impact kunnen hebben 

Go Digital,Stay Human.' Het staat al tijdens op de homepage van Christian Kromme. Kromme is futurist, spreker en auteur van het bestseller boek Humanification. Hij geeft inspirerende keynotes, onder meer op The Next Event 2019 over de impact van technologische ontwikkelingen op organisaties en de samenleving en op evenementen. Dus als er iemand is die weet hoe je als spreker online impact kan maken dan is het Kromme wel:
 

De verschuiving van live evenementen naar online events vindt plaats, hoe kun je volgens jou net zoveel waarde uit een online evenement halen? Wat zijn jouw ervaringen op dit gebied?

Denk dat we voorlopig online en offline events echt als aparte dingen moet gaan zien, ze zijn simpelweg niet hetzelfde. De waarde die je uit een live event haalt al voorlopig echt anders zijn dan de waarde die je haalt uit een online event. Op een live event kom je onverwacht mensen tegen en doe je spontaan contacten en kennis op die je vooraf niet had voorzien. Online een event volgen zal veel functioneler zijn, je bent alleen aan het 'cherry picken’. Het spontane en sociale deel ontbreekt vooralsnog nog op online events. Mijn inziens gaat dit pas veranderen als we virtuele events krijgen in 3D werelden die nauwelijks van echt zijn te onderscheiden. Stel je voor het is 2025 en je zet een VR/AR 3.0 headset op en je loopt over een virtueel event heen alsof het een echt event is. Je hoort omgevingsgeluiden, ziet mensen lopen en komt onverwacht met andere in contact. Het sociale aspect is aanwezig omdat je echt het gevoel hebt dat je persoonlijk 'aanwezig' bent. De beelden en geluiden zijn zo echt en realistisch dat je hersenen snel omschakelen en het voor waar aannemen. Dit is het moment dat virtuele online events in de buurt 'kunnen’ gaan komen van live events en dat de waarde die je uit een virtueel event haalt vergelijkbaar wordt met een live event.

Welke rol gaat het gesproken woord en daarmee jouw expertise als spreker krijgen op evenementen?

Ik denk dat kennisoverdracht en inspiratie van alle tijden is en dat er steeds meer behoefte aan zal komen. Voorlopig gaat er niks boven een live experience, maar als dit langere tijd niet mogelijk is door omstandigheden zoals we die nu kennen, dan zal spreken misschien versneld andere vormen gaan aannemen en meer online plaatsvinden bijvoorbeeld via webinars, YouTube, E-learning of virtueel in de vorm van een 3D avatar.

>> Lees meer: Christian Kromme in het online EventBranche Magazine: 'Spreken gaat misschien wel andere vormen aannemen'

 

Zowel Christian Kromme als Pauline de Wilde zijn te boeken via het Sprekershuys
 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x