EvenementOrganiseren.nl

Tips van een eventregisseur: repeteer, zorg voor spanning en regiebespreking

Door René Pouwelse Advies Regie Productie
Rene Pouwelse is gepokt en gemazeld in de wereld van evenementen. Opgevoed in de Frank Wentink-stal, is hij de afgelopen decennia betrokken geweest bij honderden evenementen. Nu hij als adviseur, producent en regisseur grote productie leidt, waaronder de Gouden Giraffe Event Awards van dit jaar, is hij de aangewezen persoon om als ervaren eventregisseur een aantal tips te delen. Die gelden voor ieder evenement.

Tijdens de eerste uitzending van Gouden Giraffe TV in de AVEX Studio's was Rene Pouwelse ook bij deze online talkshow onze regisseur. We gingen tijdens de uitzending met hem in gesprek. "Regie zit niet aan de achterkant van een evenement, maar juist aan de voorkant. Want 90 procent van ieder event zit vooraf. Die andere 10 procent is de uitvoer."

Met die uitspraak kreeg Pouwelse al direct de aandacht. Ook zijn antwoord op de vraag of ieder evenement, groot, kleine, simpel of complet een regisseur nodig heeft, was kraakhelder: "Je hoeft echt niet altijd een externe regisseur in te huren. Maar er moet wel altijd iemand zijn die zegt: we gaan beginnen! Die heb je bij ieder event nodig. Die persoon heeft bij die call alles gecheckt: techniek klaar, presentator klaar, veiligheidszaken, dat is altijd nodig.

3 tips over de regie van jouw evenement

 1. Online vs live productie: zorg voor de juiste spanning
  Bij live is de communicatie met mensen anders. Neem een theater: mensen horen een dingdong, gaan naar de zaal en dat zorgt voor een prettige spanning. Online is die spanning er bijna niet, maar kun je die broodnodige spanning wel teweeg brengen met bijvoorbeeld een countdown. Live voel je dat meteen, online moet je het creeeren.
   
 2. Checklist, draaiboek, repeteren
  Nog belangrijker is met de crew een regiebespreking doen voor het evenement van start gaat. Draaiboek lezen is namelijk iets anders dan daadwerkelijk voelen wat er gaat gebeuren. Je moet gaan zitten met iedereen die bij het evenement een rolspeelt en dan samen door het programma en alle stappen heen lopen. Snapt iedereen wat er gaat gebeuren?


   
 3. We moeten repeteren!
  Als regisseur zeg ik altijd: er is er eentje verantwoordelijk, ik ben als regisseur verantwoordelijk, punt. Dan moet je dus repeteren. Neem bijvoorbeeld de Gouden Giraffe, daar ging één onderdeel bijna letterlijk de mist in, omdat we dat 'verkeerd' gerepteerd hadden. Bij de repetitie met het giraffen neerzetten op de sokkels door het team van EventBranche.nl en EvenementOrganiseren.nl gebruikten we geen rook. Tijdens de show wel. Het leverde prachtige foto's op, maar voor mij als regisseur was het enorm spannend.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x