EvenementOrganiseren.nl

Presentator online evenement: waar moet een goede online host aan voldoen?

Door AVEX STUDIO'S
Net als bij fysieke evenementen en congressen is een goede host of presentator van groot belang bij online evenementen. En misschien nog wel belangrijker dan je denkt. De online evenement experts van AVEX hebben een checklist gemaakt: waar moet een goede host of presentator van een online evenement aan voldoen.

Het inzetten van een presentator bij een online event is om verschillende redenen belangrijk. Een presentator kan de online bijeenkomst stroomlijnen, de aandacht van het publiek vasthouden en zorgen voor een vloeiend verloop van het evenement.  Vanuit de jarenlange expertise van AVEX en AVEX STUDIO'S:

Waar moet een goede presentator of host bij een online evenement aan voldoen?

1. Structuur en Leiding

Een goede presentator kan de structuur van het evenement bepalen en ervoor zorgen dat de verschillende onderdelen op een georganiseerde manier worden gepresenteerd. Want soms zijn er wisselingen van tafelgasten of moet er een video worden aangekondigd. Een goede presentator zal helpen om de overgangen tussen sprekers, panels, presentaties en andere programmaonderdelen soepel te laten verlopen.

2. Publieksbetrokkenheid

Een ervaren presentator kan het publiek betrekken en interactie stimuleren, zelfs in de online of virtuele omgeving. Door bijvoorbeeld vragen te stellen, polls te houden of opmerkingen van deelnemers te delen. Hiermee kan je de betrokkenheid van het publiek vergroten en vasthouden.

3. Aandacht en Energie

Online evenementen kunnen soms droog of saai aanvoelen, dus de presentator moet in staat zijn om de energie hoog te houden en het publiek te enthousiasmeren. En met een gezond portie humor gedoseerd zaken kunnen duiden en inspelen op wat er gezegd wordt.

Ook is inmiddels bekend dat online events uitdagend kunnen zijn omdat deelnemers gemakkelijk afgeleid kunnen raken door andere activiteiten op hun computer of telefoon. Een enthousiaste en charismatische presentator houdt de energie er dus in om de aandacht van het publiek vast te houden. Bedenk wel dat ook hier een grens aan zit; de presentator is ook maar een mens.

4. Technische Coördinatie

Een presentator kan helpen bij het oplossen van technische problemen die zich kunnen voordoen tijdens een online event, zoals verbindingsproblemen, audioproblemen of problemen met scherm delen. Ze fungeren als een tussenpersoon tussen technische ondersteuning en deelnemers. Hierbij is het een voordeel als de presentator enige basiskennis van de gebruikte technologie en tools heeft.

5. Merkimago en Professionaliteit

Een goed gekozen presentator kan het merkimago van het evenement versterken en een gevoel van professionaliteit creëren. Hij of zij fungeert als het gezicht van het evenement en zal op deze manier een positieve indruk kunnen achterlaten op de deelnemers.

Natuurlijk moet een goede host, net als bij fysieke events, voldoen aan twee basisvaardigheden:

  • Hij of zij moet vertrouwd zijn met het onderwerp van het evenement om geloofwaardigheid uit te stralen en vragen van het publiek adequaat te kunnen beantwoorden.
     
  • En de presentator moet helder en bekwaam kunnen communiceren om zo informatie op een begrijpelijke en boeiende manier over te brengen.

Kortom: door een presentator met de juiste kwaliteiten en vaardigheden te kiezen, kun je de kans vergroten dat je online event soepel verloopt, je de aandacht van bezoekers vasthoudt en een positieve indruk achterlaat bij de deelnemers!

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x