EvenementOrganiseren.nl

Bedrijfsuitje organiseren? Waarom en waar moet je aan denken

Door TB Events
Een bedrijfsuitje is misschien wel het oudste zakelijke evenement. Vaak wordt een bedrijfsuitje of teamuitje ingezet met als doel: teambuilding, motivatie of productiviteit. Na corona zag je vooral uitjes die er voor moesten zorgen dat de teams weer samenkwamen, de neuzen dezelfde kant op. Maar wat zijn de doelstellingen van een bedrijfsuitje? Wat zijn de trends en aan welke verzekeringen moet je denken bij het organiseren van jouw teamuitje?

De redactie van evenementorganiseren.nl ging om tafel met de bedrijfsuitje en teamuitje experts van TB Events. Taco Hermeling van TB Events neemt je stap voor stap meer in de wereld van bedrijfsuitjes en teamuitjes:

Wat is een bedrijfsuitje?

Een bedrijfsuitje is een uitje dat bedrijven organiseren voor hun werknemers. Het doel van een bedrijfsuitje is vaak om de teambuilding te versterken, het werkklimaat te verbeteren en/of de motivatie en productiviteit van de werknemers te verhogen. Afhankelijk van de grootte van het organiserende bedrijf en de doelstelling zijn er uitjes voor het hele bedrijf, of voor een team of afdeling.

Taco Hermeling van TB Events voegt daar aan toe: "Bij een bedrijfsuitje staat fun natuurlijk ook heel hoog op de lijst. Daarbij is een bedrijfsuitje pas van toegevoegde waarde wanneer je samenwerkt met kwalitatieve aanbieders van teamuitjes en bedrijfsuitjes. Bij TB Events doen we zo'n 5000 uitjes per jaar, daar hebben we een aantal lessen uit geleerd:

 • TIP van TB Events:
  "Spelvorm en competitie laat collega's op een heel andere manier met elkaar omgaan. Naast de strijd met een knipoog, ga je juist dan samenwerken en elkaar opzoeken. Een goed bedrijfsuitje is dus naast heel leuk, ook verbindend, werkt aan de saamhorigheid en brengt collega's met elkaar in contact die op de werkvloer wellicht verder van elkaar af staan."

Wat zijn doelstellingen van een bedrijfsuitje?

De doelstellingen voor een bedrijfsuitje kunnen verschillend zijn, afhankelijk van de wensen en doelen van het bedrijf. Hieronder een aantal mogelijke doelstellingen voor een bedrijfsuitje:

 • Versterken van de teambuilding en saamhorigheid:
  Een bedrijfsuitje kan een goede gelegenheid zijn om het team beter te laten samenwerken en om de banden tussen de teamleden te versterken.

 • Verbetering van het werkklimaat:
  Een leuk bedrijfsuitje kan bijdragen aan een positiever werkklimaat en een betere sfeer op de werkvloer.

 • Verhogen van de motivatie en productiviteit:
  Een bedrijfsuitje kan de motivatie en productiviteit van de werknemers verhogen, omdat het een beloning is voor hard werken en een moment om te ontspannen en te genieten.

 • Beter leren kennen van elkaar:
  Tijdens een bedrijfsuitje kunnen teamleden elkaar beter leren kennen en een persoonlijkere band opbouwen.

 • Bedanken en belonen van het team:
  Een bedrijfsuitje kan een manier zijn om het team te bedanken voor hun inzet en om hen te belonen voor hun harde werk.

 • Versterken van de identiteit van het bedrijf:
  Een bedrijfsuitje kan bijdragen aan het versterken van de identiteit van het bedrijf, bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten die aansluiten bij de missie en visie van het bedrijf.

 • Versterken van de merknaam:
  Een bedrijfsuitje kan ook bijdragen aan het versterken van de merknaam van het bedrijf, bijvoorbeeld door het organiseren van een uniek en onvergetelijk uitje dat kan worden gedeeld op sociale media.
   


Bedrijfsuitje organiseren: checklist

 1. Bepaal het doel van het uitje 

 2. Bepaal het budget 

 3. Bepaal het aantal deelnemers 

 4. Kies een datum en tijd 

 5. Kies een locatie 

 6. Bepaal de activiteiten 

 7. Communiceer met de deelnemers 

 8. Draaiboek, bureau, checklist, verzekering

Lees ook de uitwerking van deze checklist: Bedrijfsuitje organiseren hoe doe je dat?


 

 • TIP van TB Events:

Taco Hermeling van TB Events vult aan op de checklist voor jouw bedrijfsuitje: "In de praktijk worden heel veel bedrijfsuitjes georganiseerd om gewoon een hele leuke dag met collega's te hebben. Dus laat je niet afschrikken door punt 1 van de checklist. Een leuke dag kan namelijk ook het doel zijn. Benoem het doel van het uitje, wat het ook is en zet vervolgens op papier wat jouw verwachting van het teamuitje is. Zodra je dat weet kunnen wij als experts een perfect uitje voor je neerzetten. Soms zelfs met een budget van slechts 10,- per persoon."
 

Hoe komt jouw uitje tot de grootste impact?

De kracht van een goed bedrijfsuitje zit hem in het feit dat het de band tussen de teamleden versterkt en dat het de motivatie en productiviteit van de werknemers verhoogt. Een goed bedrijfsuitje moet daarom ook goed georganiseerd zijn, met activiteiten die aansluiten bij de belangen en wensen van het team en niet een moment zijn, maar onderdeel zijn van de interne communicatie-mix.

"Helaas zijn er in de markt van bedrijfsuitjes ook veel 'minder kwalitatieve aanbieders'. Zorg er voor dat je weet bij wie je jouw uitje boekt. Ik kan natuurlijk alleen voor TB Events spreken, maar vooral de ervaring, expertise en diversiteit van de vele tienduizenden events die wij georganiseerd hebben, zorgen voor een onzichtbaar kwaliteitsstempel."

Lees ook: 5 tips voor jouw teambuilding en bedrijfsuitje

Wat zijn de trends op het gebied van teamuitjes?

Er zijn verschillende trends te zien op het gebied van bedrijfsuitjes. Hieronder de 5 trends van TB Events:

 1. City Game
  Verreweg het meest geboekt is ons Escape in the City spel met één van onze eventbegeleiders. De City Games waarbij het centrum van een stad het 'speelterrein' is en spel, fun en een lekker hapje en drankje gecombineerd worden, zijn echt super populair. Dat dit de trend is voor 2023 / 2024 heeft vooral te maken met het laagdrempelige concept in een spelvorm.

 2. Moorddiner
  Als spelenderwijs tijdens een diner een moord oplossen, het sluit volledig aan bij de vraag in de markt. Veelal na werktijd, een leuke manier om én samen te zijn én toch weer in een spelverband elkaar anders te leren kennen.

 3. City Game op afstand
  Inmiddels heeft TB Events de techniek zo goed op orde dat je een teamuitje in de vorm van een City Game kunt boeken en spelen zonder evenementenbegeleider. Wij kunnen op afstand jouw spel begeleiden. Daarmee bespaar je de kosten van een live begeleider en is het spel letterlijk grenzeloos: je kunt het overal spelen.

 4. AR en VR
  Augmented en Virtual Reality zijn in een aantal van onze concepten doorgevoerd. Bij ons is de insteek simpel: wij gebruiken nieuwe technologie om de beleving te versterken. Zo zit in één van onze spellen een moment dat je een QR Code moet scannen en je het moordwapen viruteel ziet.

 5. Bedrijfsuitjes in het buitenland:
  Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een bedrijfsuitje in het buitenland te organiseren, bijvoorbeeld voor een teambuildingweekend in een andere stad of zelfs in een ander land. Dit biedt de mogelijkheid om het team te laten kennismaken met een nieuwe cultuur en om samen nieuwe ervaringen op te doen. Wij hebben ons aanbod daar ook op aangepast: zie trend 3.

  >> Lees ook: Teambuilding online


Welke verzekeringen sluit je af bij een bedrijfsuitje?

Bij het organiseren van een bedrijfsuitje is het belangrijk om te denken aan de juiste verzekeringen, zodat je verzekerd bent als er tijdens het uitje iets gebeurt waarvoor jij aansprakelijk kan worden gesteld. Hieronder een aantal verzekeringen die je kunt afsluiten bij het organiseren van een bedrijfsuitje, waarbij het belangrijk is om te overwegen welke verzekeringen relevant zijn voor jouw specifieke bedrijfsuitje.

 1. Reisverzekering: als u met het bedrijfsuitje naar het buitenland gaat, is het belangrijk om een reisverzekering af te sluiten. Deze verzekering kan dekking bieden voor medische kosten, annuleringen en bagageverlies.

 2. Annuleringsverzekering: als er onvoorziene omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat het bedrijfsuitje moet worden geannuleerd, kan een annuleringsverzekering ervoor zorgen dat u geld terugkrijgt voor de gemaakte kosten.

 3. Verzekering voor aansprakelijkheid: als er iemand gewond raakt tijdens het bedrijfsuitje, kan een aansprakelijkheidsverzekering ervoor zorgen dat u wordt gedekt voor eventuele aansprakelijkheid.

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x