EvenementOrganiseren.nl

Bedrijfsuitje organiseren? Waarom en waar moet je aan denken

Een bedrijfsuitje is misschien wel het oudste zakelijke evenement. Vaak wordt een bedrijfsuitje of teamuitje ingezet met als doel: teambuilding, motivatie of productiviteit. Na corona zag je vooral uitjes die er voor moesten zorgen dat de teams weer samenkwamen, de neuzen dezelfde kant op. Maar wat zijn de doelstellingen van een bedrijfsuitje? Wat zijn de trends en aan welke verzekeringen moet je denken bij het organiseren van jouw teamuitje?

Wat is een bedrijfsuitje?

Een bedrijfsuitje is een uitje dat bedrijven organiseren voor hun werknemers, meestal op een dag of een weekend. Het doel van een bedrijfsuitje is vaak om de teambuilding te versterken, het werkklimaat te verbeteren en/of de motivatie en productiviteit van de werknemers te verhogen. Afhankelijk van de grootte van het organiserende bedrijf en de doelstelling zijn er uitjes voor het hele bedrijf, of voor een team of afdeling.

Wat zijn doelstellingen van een bedrijfsuitje?

De doelstellingen voor een bedrijfsuitje kunnen verschillend zijn, afhankelijk van de wensen en doelen van het bedrijf. Hieronder een aantal mogelijke doelstellingen voor een bedrijfsuitje:

 • Versterken van de teambuilding:
  Een bedrijfsuitje kan een goede gelegenheid zijn om het team beter te laten samenwerken en om de banden tussen de teamleden te versterken.

 • Verbetering van het werkklimaat:
  Een leuk bedrijfsuitje kan bijdragen aan een positiever werkklimaat en een betere sfeer op de werkvloer.

 • Verhogen van de motivatie en productiviteit:
  Een bedrijfsuitje kan de motivatie en productiviteit van de werknemers verhogen, omdat het een beloning is voor hard werken en een moment om te ontspannen en te genieten.

 • Beter leren kennen van elkaar:
  Tijdens een bedrijfsuitje kunnen teamleden elkaar beter leren kennen en een persoonlijkere band opbouwen.

 • Bedanken en belonen van het team:
  Een bedrijfsuitje kan een manier zijn om het team te bedanken voor hun inzet en om hen te belonen voor hun harde werk.

 • Versterken van de identiteit van het bedrijf:
  Een bedrijfsuitje kan bijdragen aan het versterken van de identiteit van het bedrijf, bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten die aansluiten bij de missie en visie van het bedrijf.

 • Versterken van de merknaam:
  Een bedrijfsuitje kan ook bijdragen aan het versterken van de merknaam van het bedrijf, bijvoorbeeld door het organiseren van een uniek en onvergetelijk uitje dat kan worden gedeeld op sociale media.
   


Bedrijfsuitje organiseren: checklist

 1. Bepaal het doel van het uitje 

 2. Bepaal het budget 

 3. Bepaal het aantal deelnemers 

 4. Kies een datum en tijd 

 5. Kies een locatie 

 6. Bepaal de activiteiten 

 7. Communiceer met de deelnemers 

 8. Draaiboek, bureau, checklist, verzekering

Lees ook de uitwerking van deze checklist: Bedrijfsuitje organiseren hoe doe je dat?


 

Hoe komt jouw uitje tot de grootste impact?

De kracht van een goed bedrijfsuitje zit hem in het feit dat het de band tussen de teamleden versterkt en dat het de motivatie en productiviteit van de werknemers verhoogt. Een goed bedrijfsuitje moet daarom ook goed georganiseerd zijn, met activiteiten die aansluiten bij de belangen en wensen van het team en niet een moment zijn, maar onderdeel zijn van de interne communicatie-mix.

Lees ook: 5 tips voor jouw teambuilding en bedrijfsuitje

Wat zijn de trends op het gebied van teamuitjes?

Er zijn verschillende trends te zien op het gebied van bedrijfsuitjes. Hieronder 6 trends:

 1. Outdoor activiteiten:
  Steeds meer bedrijven kiezen voor outdoor activiteiten als bedrijfsuitje, zoals klimmen, survivaltochten en abseilen. Deze activiteiten zorgen voor een adrenalinekick en bieden de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren.

 2. Teambuilding activiteiten:
  Activiteiten die gericht zijn op teambuilding, zoals escape rooms en cooking classes, zijn erg populair als bedrijfsuitje. Deze activiteiten dagen het team uit om samen te werken en te communiceren.

 3. Bedrijfsuitjes in het buitenland:
  Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een bedrijfsuitje in het buitenland te organiseren, bijvoorbeeld voor een teambuildingweekend in een andere stad of zelfs in een ander land. Dit biedt de mogelijkheid om het team te laten kennismaken met een nieuwe cultuur en om samen nieuwe ervaringen op te doen.

 4. Duurzame en milieubewuste bedrijfsuitjes:
  Er is een toenemende vraag naar duurzame en milieubewuste bedrijfsuitjes, zoals bedrijfsuitjes waarbij de natuur geconserveerd wordt of waarbij er gebruik gemaakt wordt van duurzame materialen.

 5. Bedrijfsuitjes met een maatschappelijk doel:
  Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een bedrijfsuitje te organiseren met een maatschappelijk doel, bijvoorbeeld door geld in te zamelen voor een goed doel of door vrijwilligerswerk te doen.

 6. Virtuele bedrijfsuitjes:
  Door de pandemie zijn virtuele bedrijfsuitjes steeds populairder geworden. Dit zijn bedrijfsuitjes die online plaatsvinden, bijvoorbeeld via videoconferencing software.
  >> Lees ook: teambuilding online
   

Welke verzekeringen sluit je af bij een bedrijfsuitje?

Bij het organiseren van een bedrijfsuitje is het belangrijk om te denken aan de juiste verzekeringen, zodat je verzekerd bent als er tijdens het uitje iets gebeurt waarvoor jij aansprakelijk kan worden gesteld. Hieronder een aantal verzekeringen die je kunt afsluiten bij het organiseren van een bedrijfsuitje, waarbij het belangrijk is om te overwegen welke verzekeringen relevant zijn voor jouw specifieke bedrijfsuitje.

 1. Reisverzekering: als u met het bedrijfsuitje naar het buitenland gaat, is het belangrijk om een reisverzekering af te sluiten. Deze verzekering kan dekking bieden voor medische kosten, annuleringen en bagageverlies.

 2. Annuleringsverzekering: als er onvoorziene omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat het bedrijfsuitje moet worden geannuleerd, kan een annuleringsverzekering ervoor zorgen dat u geld terugkrijgt voor de gemaakte kosten.

 3. Verzekering voor aansprakelijkheid: als er iemand gewond raakt tijdens het bedrijfsuitje, kan een aansprakelijkheidsverzekering ervoor zorgen dat u wordt gedekt voor eventuele aansprakelijkheid.

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x