EvenementOrganiseren.nl

Avondklok verlengd: wat te doen met online events in de avond?

Ja hoor, daar zijn ze weer de uitgelekte maatregelen. Dit keer van de persconferentie van dinsdag 23 februari: de avondklok wordt verlengd en verder verandert er voor de wereld van events en live contact niet veel. De lockdown blijft voortduren en de avondklok wordt ook verlengd, naar verluid tot 15 maart.

Diverse media beschikken over de uitgelekte maatregelen, waarbij scholen en retail voor een klein deel weer een beetje op gang zullen komen. En de avondklok. Een verlenging tot 15 maart 2021. Dus blijft er één vraag relevant: mogen online events nog wel door gaan? Ja, dat mag, maar hou dan wel rekening met onderstaande: 

EventBranche.nl publiceerde eerder al een volledig overzicht rondom de aangescherpte lockdown. Door de avondklok zijn er nu nieuwe vragen en wederom is het antwoord te vinden bij Producentenalliantie.nl:

Avondklok

Per zaterdag 23 januari 2021 (21:00 uur) is de avondklok van kracht: van 21:00 tot 04:30 uur is het verboden om zonder geldige reden de straat op te gaan. Op het overtreden van de regel komt een boete van 95 euro te staan, zonder waarschuwing vooraf. Voor de AV-sector zijn twee uitzonderingen van belang.

De producentenverenigingen wijzen werkgevers en opdrachtgevers op hun verantwoordelijkheid om:
- werkzaamheden alleen in de avonduren te plannen als dat echt niet anders kan,
- om op een zorgvuldige manier om te gaan met de werkgeversverklaringen,
- het aantal personen om werkzaamheden uit te voeren zo beperkt mogelijk te houden.
 
Uitzonderingen en benodigde documenten

1. Wanneer het noodzakelijk is dat u voor uw werk naar buiten moet, wordt dat als geldige reden geaccepteerd. Deze uitzondering geldt voor werknemers en opdrachtnemers. Werkzaamheden ten behoeve van professionele AV-producties worden door de overheid aangemerkt als reguliere bedrijfsactiviteiten (zie HIER).

Brancheorganisatie CLC-VECTA zegt over de benodigde papieren het volgende:
'Als je naar je werk reist tijdens de avondklok heb je twee verklaringen nodig:

  • Ten eerste een werkgeversverklaring: de werkgever vult deze eenmalig per werknemer in en deze kan voor de gehele avondklok-periode gelden. Alleen het dragen van bijvoorbeeld werkkleding is niet voldoende.
  • De tweede verklaring 'Eigen verklaring avondklok' vul je als werknemer zelf in. Deze moet de werknemer iedere (werk)dag dan zelf updaten en bij zich hebben. De verwachting is dat dit ook online kan.
     

Avondklok formulieren

Formulieren beschikbaar in andere talen


2. Een specifieke uitzondering geldt voor personen die te gast zijn in een live avondprogramma

Voor wie dit van toepassing is, is het altijd verplicht om te beschikken over twee documenten:

- een ingevuld formulier 'eigen verklaring avondklok' (zie hierboven)
- én een uitnodiging van de omroep die het programma redactioneel verzorgt dan wel uitzendt. 

Let op: redacties/omroepen moeten er zorg voor dragen dat een duidelijke uitnodiging wordt verstrekt; de overheid heeft hiertoe geen modelformulier opgesteld.

U mag deze twee documenten uitgeprint of digitaal laten zien. Voor personen die als werknemer of opdrachtnemer betrokken zijn bij live avondprogramma's geldt dat zij een 'werkgeversverklaring avondklok' nodig hebben (zie hierboven).

Bron: Producentenalliantie.nl

Op zoek naar een locatie of studio voor jouw online event?

Bekijk het volledige overzicht van livestream studio's voor jouw online evenement.

 

 

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x