EvenementOrganiseren.nl

Trends bij eventlocaties: rust, games, klein, toegankelijk en circulair

De redactie van EvenementOrganiseren.nl signaleerde zelf 5 ontwikkelingen en trends waar locaties zich vol op richten. Die gaan van rust tot games en van klein, intiem tot circulair. Maar vroegen het ook aan de locaties zelf: Wat zijn volgens de eventlocaties zelf de trends van 2019?

1. Meer aandacht voor rust

Durf het: plekken waar rust heerst. Zakelijke evenementen kenmerken zich al jaren als strakke spoorboekjes. Maar bied als locatie juist ook rustplekken, of ruimtes om aan het innerlijk te werken of te denken.

 

2. Gamification

Het mag, het kan, het werkt en het is leuk. Laat live communicatie of live marketing speels zijn, laat het kind in uw gast naar boven komen en faciliteer dat als locatie.

 

3. Toegankelijkheid


Gepusht door Europese wetgeving, maar ook een sterke Nederlandse ‘beweging’ is 2019 het jaar voor locaties om de zaakjes op orde te krijgen: evenementenlocaties moeten letterlijk toegankelijk zijn voor iedere gast. Weg met te hoge drempels, welkom aangepaste entrees tot de zalen, toiletten, balies, etc etc.

 

4. Circulair

Circulaire locaties stralen in alles duurzaamheid uit, laat dat nou het enige hoofdstuk zijn dat ieder bedrijf per definitie in haar missie en visie heeft staan.

5. Kleinere interactievere sessies


Eventintimiteit is een groot goed. Het hoeven niet altijd break-out rooms te zijn, maar wees creatief zodat mensen in kleine settingen echt geraakt worden door met elkaar in contact te zijn.

 REACTIES UIT DE BRANCHE:

Josephine Faber, Spoorwegmuseum‘Wij zien als locatie steeds meer doe-workshops en bijeenkomsten, in plaats van plenair in theateropstelling luisteren naar een spreker. Mensen gaan bijvoorbeeld speeddaten in een Dubbeldekker of 1 op 1 gesprekken rondom de treinen. Dat vertaalt zich naar actievere sessies, zoals ‘over de streep’, stemmen met spiegeleieren, discussies voeren a la lagerhuis of Collegetour. De trend is actief brainstormen en netwerken, dus in plaats van naast je directe collega’s gaan staan, voorzien we gasten van een kleur.  Waardoor je ook met andere mensen in gesprek raakt. De verwachting is dat mensen afstappen van het plenaire gedeelte in theateropstelling, maar juist wat meer festivalsferen en kort plenair. De festivals gaan we zeker terugzien in 2019, en wat heel erg afneemt zijn de ronde klassieke tafeldiners. De insteek is vaak verfrissend, actief en anders dan anders! Deze trends passen ons als innovatief museum goed.’

Loes van Montfort, Fitt-Outdoor & IJzeren Man Vught:  
‘Tegenhanger van het feit dat mensen tegenwoordig steeds meer online zijn, is het bewust offline gaan. Verwachting is dat deze trend sterker doorzet in 2019. Denk aan buiten vergaderen in een natuurlijke omgeving zonder afleiding of een moment van ontspanning tussen intensieve meetings en trainingen door.’

Steve Klein, AVEX: 'Audiovisuele techniek wordt binnen een evenementenlocatie of een zaal doorgezet voor verschillende events. Hotels, vergader- en  evenementenlocaties kijken veel verder vooruit naar hun bezetting van de zalen. Zo wordt ook techniek voor meerdere evenementen ingezet. Uit kosten- en opbouwtijdoverweging erg efficiënt voor de opdrachtgever. Opdrachtgevers willen meer beleving met licht creëren voor de gebouwen en ruimtes. Van het buiten aanlichten van een gebouw, het doortrekken van het uitlichten van alle gastenruimtes tot aan het decor op podium: het kan allemaal met LED. LED Walls zijn in 2019 het nieuwe scherm, ideaal voor locaties met veel daglicht.'

Josine Wouters, Safari Meeting Centre Burgers Zoo:
‘Faciliteiten en horeca van hoge kwaliteit zijn belangrijk, maar niet afdoende. Zakelijke gasten verwachten in toenemende mate ook een inhoudelijke toegevoegde waarde van een locatie. Het Safari Meeting Centre onderscheidt zich op dit vlak met als speerpunt bio-inspiratie: door goed te kijken naar de natuur kunnen we er heel veel van leren.’

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x