EvenementOrganiseren.nl

Tips om de concentratie van deelnemers tijdens een congres te bewaren

Congressen, bedrijfsevenementen en presentaties nemen een groot deel van de dag in beslag. Het kan voor bezoekers uitdagend zijn om de concentratie te bewaren. Studio’s Aalsmeer heeft een aantal tips op een rij gezet om het concentratieniveau gedurende een evenement hoog te houden.

1. Verras uw publiek
Een verrassende opening trekt direct de aandacht en laat deelnemers op het puntje van de stoel zitten. Een entertainer met een bijzondere act is bijvoorbeeld leuk om naar te kijken en zorgt voor een goede sfeer. Ontspanning is goed voor de concentratie en bevordert de productiviteit; een ideaal startpunt van uw congres.

2. Maak uw presentatie ‘fun to watch’
Het klinkt cliché, maar het is toch echt zo: ‘een beeld zegt meer dan 1000 woorden’. Een visuele ondersteuning helpt om uw boodschap over te laten komen. Het LED-scherm van Studio’s Aalsmeer biedt de mogelijkheid om informatie op een verrassende en dynamische wijze te presenteren. De presentatie is visueel aantrekkelijk waardoor de aandacht beter wordt vastgehouden. Het decor wordt naar wens voor u ingericht en voorzien van prachtige animaties en afbeeldingen.

3. Kies voor meerdere ruimtes in een locatie
Het veranderen van omgeving tijdens een congres helpt om uw publiek fris te houden. Wanneer de deelnemers een langere tijd op dezelfde plek verblijven kan het concentratieniveau dalen. Door sessies in verschillende ruimtes te organiseren blijven uw deelnemers langer energiek. Het  verplaatsen biedt daarnaast ook beweging en de kans om de gedachten vrij te maken.

4. Zorg voor interactie
De tijd van kijken en luisteren ligt ver achter ons. Uw deelnemers willen zich mengen in discussies, vragen stellen en reageren op stellingen. Toch wordt er lang niet altijd gebruik gemaakt van de mogelijkheden van event apps. Met deze technologie worden presentaties interactief. Deelnemers hebben reden om geconcentreerd te luisteren omdat ze een bijdrage kunnen leveren aan wat er op het podium gebeurt.

5. Onderbreek de dag met een inspirerende spreker  
Na een informatieve sessie kan het voorkomen dat deelnemers vast zitten in een ‘gedachten tunnel’. Het wordt moeilijker om buiten het kader te denken en op nieuwe ideeën te komen. Een spreker op uw evenement is een fijne afwisseling van het programma en heeft een inspirerende functie. Professionals uit een ander vakgebied of trendwatchers kunnen met een eigen visie voor nieuwe inspiratie zorgen.

6. Break-out met beweging
Door sport en beweging krijgen de hersenen meer zuurstof en voedingstoffen, wat goed is voor een betere concentratie. Een actieve onderbreking is daarom niet alleen leuk, maar vooral erg nuttig. Kies bijvoorbeeld voor een rondleiding door een inspirerende locatie of voor een korte dansworkshop. Dankzij de actieve ervaring kunnen uw deelnemers vol nieuwe energie door naar het volgende onderdeel van het programma.

7. Gezonde snacks
Een verantwoorde snack bij de koffie of thee is goed voor het lichaam en voor de geest. Suikers, vetten en cafeïne geven een boost maar voorzien niet in de voedingstoffen die nodig zijn om een langere tijd energie te geven. De betere cateraars hebben gezonde ‘energiebommetjes’ in het assortiment waarmee deelnemers op verantwoorde manier hun energieniveau op pijl kunnen houden.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x