EvenementOrganiseren.nl

Nieuwe maatregelen: de belangrijkste uitkomsten op een rij

EventBranche.nl bundelt gedurende de gehele COVID19 periode alle afgekondigde maatregelen en richtlijnen. Ook nu weer na de persconferentie van 28 september. Wat zijn de belangrijkste uitkomsten? UPDATE: een eerste conclusie uit de nieuwe regels was: 4 of meer collega's is een gezelschap dus intern geen events, maar er is wel een uitzondering voor bezoekers van een congres...

In de persconferentie van 28 september heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd. Deze nieuwe maatregelen gaan in op 29 september 18.00 en gelden voor de duur van 3 weken.


Bijeenkomsten binnen

Tot 30 bezoekers (per zelfstandige ruimte, exclusief personeel, mits geen ‘gezelschap’)

Bijeenkomsten buiten

Tot 40 bezoekers (exclusief personeel, mits geen ‘gezelschap’)

‘Gezelschap’

Het is verboden in een ‘gezelschap’ van meer dan 4 personen samen te komen. Er is sprake van een gezelschap als de personen bij elkaar horen vanuit oogpunt van de relatie (bijvoorbeeld familie, vriendengroep of collega’s) of de aard van de gelegenheid (bijvoorbeeld een bruiloft of verjaardagsfeest).
>> Van de redactie EventBranche.nl: LET OP, hier worden ook nadrukkelijk collega's genoemd. Dat betekent dat interne evenementen minimaal 3 weken uit den boze zijn.

UPDATE:

Zojuist verscheen op Rijksoverheid alsnog een aanvulling op de omschrijving Gezelschap. Met daarbij zeer nadrukkelijk genoemd bij uitzonderingen: bezoekers van een congres. Het Eventplatform.nl concludeerde daaruit het volgende:

Collega’s kunnen wel als gezelschap een congres bezoeken (vanwege de uitzondering van beoefening van werk), maar niet samen (meer dan 4) aansluitend gaan borrelen of dineren.

Maximaal aantal personen per gezelschap

Sinds 29 september geldt een maximum van 4 personen in een gezelschap. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Een gezelschap is een groep mensen die met elkaar iets doen. Samen naar de bioscoop, uit eten, of bij elkaar komen voor een feestje.

Maximaal 4 personen in een gezelschap

Mensen moeten in gezelschappen altijd 1,5 meter afstand houden. Behalve als zij één huishouden zijn. En wanneer ze ergens op 1 plek samen zijn, dan is een vaste zitplaats verplicht. Mensen mogen niet van plek wisselen.

Hoe groter het gezelschap, hoe lastiger de regels voor een vaste zitplaats in de praktijk is. Ook voor toezichthouders is dit moeilijk te handhaven. Daarom geldt er nu een beperking op de omvang van gezelschappen.

Voorbeelden van gezelschappen

 • een vriendengroep die samen een borrel gaat drinken
 • mensen die zijn uitgenodigd voor een feest
 • een gezin dat met ouders of schoonouders uit eten gaat
 • studenten die na afloop van een college naar het park gaan

Hier geldt dus een maximum van 4 personen, exclusief kinderen tot en met 12 jaar.

Groepen die geen gezelschap zijn

 • winkelend publiek
 • mensen die op een trein wachten
 • toeristen die met een rondvaartboot meegaan
 • werknemers die lunchen in de kantine
 • studenten die een college volgen
 • bezoekers van een congres
 • fans die een concert bezoeken waar ze een kaartje voor hebben gekocht

 Uitzonderingen

 • Samenkomsten in een gebouw die noodzakelijk zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties met ten hoogste honderd personen per zelfstandige ruimte
  >> Van de redactie EventBranche.nl: LET OP, gevoelsmatig zit hier bij deze uitzondering een opening voor de zakelijke markt, maar in principe moet je bij noodzakelijke samenkomsten voor de continuering denken aan bijvoorbeeld een alv. Noodzakelijk mag in ieder geval niet ruim geinterpreteerd worden.
   
 • Samenkomsten in het kader van educatieve activiteiten
  >> Van de redactie EventBranche.nl: LET OP, horen congressen bij educatieve activiteiten? Het gaat in de basis om scholen, maar een noodzakelijke BHV training zou hier ook onder kunnen vallen.
   
 • Cultuur-, kunst- en andere georganiseerde jeugdactiviteiten voor personen tot en met 17 jaar
   
 • Samenkomsten in een eet- en drinkgelegenheid in een hotel mits de gasten allen hotelgasten zijn
   
 • Samenkomsten waarbij sprake is van doorstroom
  >> Van de redactie EventBranche.nl: LET OP, gevoelsmatig zouden we hier zeggen, daar vallen beurzen onder. Beurzen worden wel degelijk gezien als doorstroom, maar dan enkel met toestemming van de veiligheidsregio voor een bepaald maximum aan personen die de beurs mogen bezoeken
   
 • Samenkomsten in gebouwen van groot belang voor de regio kunnen ontheffing krijgen op de beperking van maximaal 30 personen per zelfstandige ruimte


Voorwaarden bij de uitzonderingen

Binnen: placeren en bij meer dan 100 gasten ook registeren & gezondheidscheck
Buiten: bij meer dan 250 gasten = placeren, registreren & gezondheidscheck
Doorstroom binnen & buiten: de veiligheidsregio bepaalt het maximum aantal bezoekers dat tegelijkertijd mag worden toegelaten en reservering per tijdvak. Deze voorwaarden gaan in per 5 oktober.

Disclaimer
Deze notitie heeft niet de intentie allesomvattend te zijn. Raadpleeg daarom altijd de Noodverordening van de Veiligheidsregio waar het evenement plaatsvindt voor verdere toelichting, definities van de gebruikte termen en eventuele bijzonderheden.

Raadplaag daarnaast het Protocol voor zakelijke bijeenkomsten van Eventplatform voor hulp bij het implementeren van de wetgeving en richtlijnen.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x