EvenementOrganiseren.nl

Interactie met introverte bezoekers: 6 tips voor jouw evenement

Evenementen hebben de gave om gedrag te veranderen, mits slim, goed, trajectmatig en doelstelling gericht aangevlogen. Om tot gedragsverandering te komen, is een basisprincipe dat interactie daar een grote rol bij speelt, maar hoe kom je tot interactie (in welke vorm dan ook) met introverte gasten?

Juup Laarman – de Kanter (HU en Juups.nl) over introverte mensen en evenementen: 

‘Aangenomen wordt dat tussen de 30 en 50 procent van de mensen introvert is...’

Ingrote lijnen zijn dit de verschillen tussen introverte en extraverte bezoekers op jouw evenement:

 

Let op, het is niet zo dat een introvert persoon zich per definitie onprettig voelt op een evenement of meeting. ‘In contact komen met andere mensen is prettig voor introverte en extraverte mensen, het behoeft alleen een doordachte aanpak. Want de input van de introverte persoon missen op jouw evenement is echt doodzonde. Introverte personen hebben namelijk als eigenschappen het goed luisteren en doordenken van ideeën. Zij kunnen als geen ander goed observeren en informatie structureren. Daarom is het oh zo zonde om hun input te missen’, weet Juup Laarman – de Kanter, die zichzelf overigens een extravert noemt, met compassie voor introverte personen.

Juup komt met 6 tips uit eigen ervaring om introverte mensen echt onderdeel te laten zijn van jouw publiek en hun ideeën mee te nemen:

1. Respecteer ze

De belangrijkste tip: respecteer de introverte gasten en probeer ze niet gedwongen extravert te laten zijn op jouw event. Maak gebruik van de eigenschappen van een introvert persoon. En ga niet vragen wie introvert of extravert is, maar zorg voor een inclusief design.
 

2. Bereid ze voor
Laat ze al voor het event wennen aan de situatie. Doe aan verwachtingsmanagement. Wees helder over: het doel van de meeting, de locatie, de setting, de verwachte rol en de content die centraal staat.

3. Vraag om ideeën en gedachten in plaats van mening en opinie
Introverte mensen kunnen tijdens interactieve sessies als geen ander informatie ordenen en ze kunnen andere perspectieven en overwegingen inbrengen. ‘Wat denk je nu’, kan voor introverte mensen een hele prettige vraag zijn.

4. Geef ze tijd om na te denken
Tijd, om na te denken en de vaak complexe denkpatronen hun werk te laten doen. In plaats van een microfoon onder hun neus te drukken, heeft het de voorkeur om anoniemer hun bijdrage en ideeën in te dienen. Laat het ze opschrijven en daarna delen.

5. Zorg voor rustruimte
Tijd en ruimte om te reflecteren. Meditatie, een wandeling, een moment van stilte, etc.

6. Verdeel in samen en individueel
Zorg in het programma voor een verdeling van individueel en samen.


Tot slot de verschillen tussen introverte en extraverte eventbezoekers op een rij:

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x