EvenementOrganiseren.nl

Inspiratie: Duurzaamheid en incentive combineren?

Door Switzerland Convention & Incentive Bureau
De keuze voor een incentive locatie heeft vooral te maken met het DNA van het bedrijf waarvoor de incentive georganiseerd wordt. Welke kernwaarden zijn belangrijk, wie is de doelgroep? Is duurzaamheid belangrijk voor deze doelgroep? Denk dan aan Zwitserland als locatie voor een incentive.

De incentive is vrij vertaald en kort door de bocht 'een beloning'. In veel gevallen is de incentive binnen het bedrijfsleven een ‘beloningsreis’ na het bereiken van een doelstelling. Tijdens zo een reis gaat het om het versterken van de band binnen een team of een klant. Het is een ‘extraatje’ en om die reden is het waardevol om te kijken naar incentive die meer biedt dan alleen dit ‘extraatje’ ‘de beloning’.

Er wordt in het algemeen veel belang gehecht aan duurzaamheid in Zwitserland. Switzerland Convention & Incentive Bureau (SCIB) deelt met ons een aantal voorbeelden van wat zij in Zwitserland dagelijks doen om het milieu te respecteren. Waarmee zij werken aan een duurzame toekomst. Ontzettend belangrijk in een land waar de natuur, de steden, het platteland, de eeuwige sneeuw, de bergen, de meren en de wijngaarden zich afwisselen.

Environmental Performance Index
Zwitserland staat in de top 20 van de Environmental Performance Index (EPI) van Yale en Columbia University. De universiteiten beoordelen ieder land periodiek op het gebied van milieu, luchtvervuiling, waterkwaliteit, biodiversiteit, beheer van natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering. In de EPI behaalt Zwitserland de hoogste positie van alle landen ter wereld. Die toppositie van Zwitserland komt voort uit sterke prestaties op de meeste onderzochte thema's, met name op Klimaat en Energie, en Luchtvervuiling. De top 5 ziet er als volgt uit:

  1. Zwitserland
  2. Frankrijk
  3. Denemarken
  4. Malta
  5. Zweden


Activiteiten in de natuur
Er zijn talloze milieubewuste activiteiten mogelijk voor jouw incentive. Bijvoorbeeld door met jouw reisgezelschap te helpen bij  landschapsprojecten of door segway- of e-biketours te ondernemen. Hierdoor bied je jouw reisgezelschap een unieke bezigheid in combinatie met duurzaamheid.  Maar er zijn meer mogelijkheden. Wij zetten een aantal interessante activiteiten op een rij. 

Waterkrachtcentrales
Er zijn waterkrachtcentrales die je met een groep kunt bezoeken. De indrukwekkende Grimselwelt-waterkrachtcentrale ligt in het hart van de Zwitserse Alpen en bestaat uit een netwerk van dammen, reservoirs en energiecentrales, compleet met de benodigde gondel- en kabelbanen – en natuurlijk een spectaculair uitzicht.

Duurzame energiecentrale
Via Energie Zukunft Schweiz kun je ook een bezoek plannen aan een duurzame-energiecentrale (waterkracht, biomassa), waterzuiveringsinstallaties of afvalverwerkings- en recyclingbedrijven.


Solar Impulse
Zwitserland is de thuisbasis van Solar Impulse: het meest ambitieuze vliegtuig op zonne-energie dat ooit is ontworpen. In 2015 hebben ingenieurs de eerste vlucht rond de wereld uitgevoerd met een vliegtuig met piloot dat uitsluitend gebruikmaakte van zonne-energie.Clean-up Tour: landelijke piste opruimactie
Als de sneeuw gesmolten is en de skipistes veranderen in wandel- en fietspaden, komen er vaak afvalresten tevoorschijn. De Zwitserse Summit Foundation is in 2019 gestart met de ‘Clean-up Tour’. Het vormt de eerste landelijke opruimactie in de bergen. Honderden vrijwilligers gaan de skipistes langs om de achtergebleven rommel op te ruimen, zodat de plaatselijke flora en fauna geen last hebben van de troep en de wandelpaden er verzorgd uitzien. Tussen mei en augustus 2020 worden de pistes opgeruimd van 20 skigebieden, verspreid over heel Zwitserland.

 


Duurzaam transport en duurzame accommodaties


Voor alle excursies en evenementen kun je ook kiezen uit een aantal milieuvriendelijke transportmiddelen – van trams, gondel- en kabelbanen in de bergen tot boten die op zonne-energie over het Meer van Genève varen. Een andere optie is het reizen met de trein. Met de trein reizen is niet alleen ontspannend maar ook erg duurzaam. Maar liefst 90% van de energie die aan het Zwitserse spoorwegnet wordt geleverd, is afkomstig van hernieuwbare bronnen. Dankzij het uitgebreide spoorwegnet komen reizigers praktisch overal en op tijd. De trein sluit meestal ook naadloos aan op de bus en is iedere bestemming goed te bereiken.


Een verblijf zonder verkeersdrukte, lawaai en uitlaatgassen
Elf Zwitserse vakantieplaatsen zijn volledig autovrij. Daaronder vallen ook klassieke wintersportdorpen als Wengen, Mürren, Bettmeralp, Saas-Fee en Zermatt. Sommige bestemmingen zijn slechts per kabelbaan te bereiken, andere per trein of kabelspoor. Gasten in Saas-Fee parkeren de auto aan de rand van het dorp.

Duurzame accommodaties
Valsana Hotel & Appartementen in Arosa heeft bij de World Ski Awards de prijs voor World's Best Green Ski Hotel 2019 gewonnen. Bij de bouw van het hotel is speciale aandacht besteed aan duurzame materialen, lokale producten en een op de toekomst gericht energieconcept. Het duurzame karakter is op alle vlakken doorgevoerd: zo kunnen gasten een boom in Zwitserland laten planten, beschikt het hotel over gratis oplaadpunten voor elektrische voertuigen en is de communicatie met gasten papierloos.

Whitepod Eco-Luxury Hotel ligt in het Walliser Les Giettes boven het stadje Monthey en bestaat uit verschillende iglo-vormige 'hightech' tenten op houten platforms. Het bevindt zich op 1400 meter en is omgeven door de natuur, met vrij uitzicht over het Meer van Genève en de omliggende bergen. Elke pod is luxueus ingericht en uitgerust met een pelletkachel. Whitepod Exo-Luxury Hotel beschikt over een privé-skigebied met 7 km aan pistes, 25 km bewegwijzerde wandelpaden, een restaurant, bar en een Finse sauna.Lees ook: 76 tips om uw evenement duurzaam te maken
 

 

Kortom: Zwitserland staat bekend als een milieuvriendelijk land, waar zorg voor het milieu onderdeel is geworden van het dagelijks leven. Het land heeft een uitstekende reputatie op verschillende gebieden, van recycling en afvalbeheer tot transport en landschapsarchitectuur. Bovendien houdt Zwitserland zich al lange tijd bezig met duurzaam beleid voor het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Meer informatie en een voorbeeld van een incentive voor jouw bedrijf? Neem contact op met Switzerland Convention Incentive Bureau

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x