EvenementOrganiseren.nl

Houd rekening met mensen met een handicap op uw event

Er is een enorm aanbod aan evenementenlocaties in Nederland. De ene locatie is daarbij veel toegankelijker dan de andere. En dan hebben we het niet alleen over de bereikbaarheid, maar hoe goed is uw eventlocatie voorbereid op gasten die minder valide zijn of op welke manier dan ook een beperking hebben? Praktische tips om alle gasten een prettig verblijf te gunnen.

Toegankelijkheid is niet alleen voor de 13% (cijfers CBS) van de mensen met een beperking essentieel, maar is ook noodzakelijk voor 40% van de bevolking, denk hierbij aan de ouderen met rollators en ouders  met kinderwagens. Uiteindelijk is een goede toegankelijkheid voor elke bezoeker van uw evenement comfortabel.

TIPS:

 • Wees altijd voorbereid op de komst van een rolstoelgebruiker. Als hij of zij erin kan, dan kunnen andere bezoekers er ook beter in. Doe dus een site-visit en controleer dit met mensen van de locatie.
   
 • Zorg dat een aangepast toilet altijd bruikbaar en beschikbaar is en dus niet de sleutel bij de receptie neerleggen (extra meters maken kost iemand met een handicap veel energie) of de ruimte gebruiken als opslag.
   
 • Vraag ook een ervaringsdeskundige met kennis erbij van NEN1814 (de norm van toegankelijkheid bij gebouwen). Zij weten precies hoe en waar een rolstoelgebruiker kan draaien en zich bewegen kan.
   
 • Kijk op de website van de locatie welke voorzieningen er aanwezig zijn. Niet op de site, doe dan een belletje of beter nog doe een site-visit. Is er een invaliden parkeerplaats, aangepast toilet, ringleiding, een rolstoelhelling (ramp) etc.?
   
 • TIP voor een locatie: Zet alle info over toegankelijkheid op de website, inclusief foto's. Een goede toegankelijkheid is namelijk een USP waar mensen met een handicap naar op zoek zijn. Nodig hen via de website uit specifieke vragen over de toegankelijkheid te mailen.
   
 • Wat is de liftcapaciteit? Plaats een groep met veel minder validen niet op de bovenste verdieping. Programma’s lopen snel uit als het overgrote deel slechts een voor een met de lift kan.
   
 • Wees open en duidelijk over het of en het aantal minder validen dat u als organisator verwacht. Ook de soorten handicaps zijn goed om met de locatie te delen, zodat zij eventuele voorbereidingen kunnen treffen.
   
 • Rolstoelgebruikers vragen andere aanpassingen dan autisten, slechtzienden of slechthorenden.

 

VN Verdrag: rechten van personen met een handicap
Het VN Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap uit 2006 is officieel geratificeerd in Nederland. Voor veel mensen met een handicap was dit een enorme mijlpaal omdat de toegankelijkheid in Nederland niet op orde is. Denk bijvoorbeeld aan drempels en opstapjes bij ingangen en te kleine aangepaste toiletten. Het VN Verdrag geeft mensen met een handicap recht op meer toegankelijkheid, zelfstandigheid, gelijkheid en doeltreffendheid. Als mensen met een handicap ervaren dat ergens iets niet op orde is mag iemand met een handicap een klacht indienen bij Het College voor de Rechten van de Mens. Dit college bevordert, bewaakt, beschermt en belicht mensenrechten in Nederland door onderzoek, advies, voorlichting en monitoring. Kortom, als een evenementenlocatie na 1 januari 2017 niet op orde is wat betreft toegankelijkheid,dan kan er een officieel onderzoek komen naar aanleiding van een klacht van iemand met een handicap. Uit een onderzoek kan  een waarschuwing of een plicht tot aanpassen komen.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x