EvenementOrganiseren.nl

Hackathon: het eventconcept om snel tot resultaat te komen

Door RAI Amsterdam. De ideale plek voor uw evenement
Een hackathon. Het klinkt enorm IT en dat was het ook, maar inmiddels is het hackathon-concept ook wel de basis voor jouw volgende evenement. Het heeft namelijk een aantal prettige uitgangspunten die iedere organisator van een evenement als muziek in de oren zal klinken. Compact, resultaatgericht, beleving en cool.

De hackathon en hackathon-achtige concepten werden door EventBranche.nl, het toonaangevende mediaplatform voor eventmarketing en live communicatie, begin 2019 benoemd als 1 van de 20 belangrijkste trends en ontwikkelingen. Zij omschreven de ontwikkeling en benoeming in de #EventTrends2019 als volgt:

#EventTrends2019: Hackathon concepten

Samen komen. In een snelkookpan. Een aantal uitdagingen, deelnemers van verschillende disciplines en dan samen in korte tijd zoeken naar oplossingen of andere manieren van denken. De hackathon werd door de innovatievelingen in de eventbranche al langer omarmd, maar komend jaar gaan we echt zien dat dwars door alle branches en in de verschillende soorten evenementen hackathon-achtige concepten of -delen terug zullen komen. Gewoon omdat het live resultaat oplevert en teambuilding is op basis van inhoudelijke uitdagingen.

Bron: EventBranche Magazine


Evenementen- en beurslocatie RAI Amsterdam organiseerde vorig jaar een Event Industry Hackathon. Daaruit kwamen niet alleen mooie oplossingen voor 'uitdagingen' in ons vak, maar ook veel kennis en inzichten over het inzetten van een hackathon. Dat leidde tot 8 tips en een prachtig e magazine: hoe organiseer ik een hackathon. Dat e magazine vind je onder de tips:

Tip 1:

Betrek tijdens de hackathon de juiste experts en/of bezoekers van je evenement om als klankbord te dienen voor de hackers. Dat levert betrokkenheid en nieuwsgierigheid op.

Tip 2:

Benader een zo breed mogelijke groep van ‘hackers’, denk aan bijvoorbeeld wetenschappers, studenten, experts uit de branche, trendwatchers, ontwerpers, noem maar op. Iedereen kan meedoen aan een hackathon. Beroep, opleiding, afkomst maakt niet uit. Hoe diverser hoe beter. Groepeer teams met mensen uit verschillende disciplines en classificeer deze in bepaalde rollen. Op deze manier bouw je een team waarin complementaire persoonlijkheden elkaar versterken.

Tip 3:

Een basisregel van elke hackathon: zorg voor de juiste innovatiemethodiek en denk na over het programma. Dit zorgt ervoor dat mensen uit hun comfort zone gaan, eager zijn om resultaat te behalen en dat de flow erin blijft. Zorg ook voor goede facilitators. Deze mensen begeleiden de teams zodat ze niet helemaal ‘lost’ raken. En investeer ook echt in teamgevoel, want dat doet wonderen, zoals bijvoorbeeld op de Event Industry Hacakthon in RAI Amsterdam:

Tip 4:

Bouw een goede sfeer met een comfortabele ‘work space’, goed decor, licht en geluid. Zorg voor goede catering en bijvoorbeeld hoekjes waar mensen even kunnen ontspannen en powernappen.

Tip 5:

Zorg voor de juiste social media coverage. Leg de hackathon goed vast, in zowel foto’s als film. De dynamiek is heel aanstekelijk en doet het vooral goed in bewegend beeld. Bouw de spanning op via sociale media. Bij onze hackathon ontplofte social, mede dankzij het goede werk van onze social media partner Live Online Events, maar ook de deelnemers waren razend enthousiast en deelden hun ervaringen.

Tip 6:

Maak gebruik van beschikbare data. Als er developers bij zijn, zul je verbaasd zijn wat voor patronen zij ontdekken zijn met het gebruik van data. Zorg er wel voor dat de gegevens geanonimiseerd zijn en dat privacy conform de AVG-wetgeving gewaarborgd is.

Tip 7

Realiseer je dat de ideeën geen eindpunt zijn maar een startpunt. Vraag jezelf van tevoren af hoe je de ideeën die uit de hackathon voortkomen verder kunt en wilt ondersteunen.

Tip 8:

Deel de uitkomsten; dit is niet een feestje dat je voor jezelf houdt, maar een manier om samen je eigen vak of branche verder te helpen. En de finish van de hackathon is ook altijd je nieuwe startpunt.

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x