EvenementOrganiseren.nl

In 10 stappen naar een hackathon

Een hackathon is een ultiem chaos-evenement met maar één doelstelling: binnen 24 uur oplossingen en waardevolle ideeën creëren waarmee een bedrijf verder kan. Wilt u ook op een goedkope manier inspiratie en ideeën opdoen? Hier leest u hoe u een hackathon organiseert in 10 stappen.

Nog niet bekend met het eventconcept hackathon, ookwel; 'uitvindingsmarathon'? Dit evenementenconcept is overgewaaid uit de it-sector.  Evenementenlocatie DeFabrique nemen u mee in het organiseren van een hackathon, het instrument om te innoveren. 

Foto: Paul Ridderhof 

1. Doel
Zorg dat je een duidelijk doel formuleert, zodat je gericht mensen kunt uitnodigen en iedereen weet waar men naartoe werkt.

2. Locatie
Zoek een locatie waar je de ruimte hebt om zowel grote groepen toe te spreken als teams te laten samenwerken. Een prettige sfeer en mogelijkheid tot overnachting is ook belangrijk.

3. Datum
Kies een dag in het weekend en kondig de datum minimaal twee maanden van tevoren aan.

4. WiFi
Het beschikbare netwerk is enorm belangrijk. Met een 4MB ADSL-verbinding kom je er niet. Zo’n event vraagt om een rock solid WiFi-netwerk.

5. Eten & drinken
Deelnemers zijn dedicated to the job en hebben geen tijd of aandacht om ergens rustig te gaan zitten eten. Snacks zoals pizza liggen voor de hand, maar op een gezond dieet presteert iedereen beter.

6. Energizers
Energiedips vang je op door voldoende te bewegen en door even compleet van setting te veranderen. Bij zusje Kartfabrique kun je bijvoorbeeld karten, lasergamen of prison island spelen om weer op te laden.

7. Beveiliging
Wanneer je techneuten uitnodigt, willen ze graag dat hun apparatuur beschermd is. Ook als ze even hun werkplek verlaten. Zorg dus voor beveiliging en een waterdichte verzekering.

8. Kies de juiste project/teamleiders
Tijdens een hackathon werk je in teams, veelal in wedstrijdverband. Vaak hangt de groepsdynamiek af van de leiders. Kies daarvoor dus de juiste personen en neem hen voor het evenement al mee, tot in de details.

9. Goede welkomstsessie
Programma, regels, logistiek en het einddoel moeten voor eenieder helder zijn. Er moet een vibe ontstaan om samen die marathon aan te gaan en het doel te halen.

10. Krachtige wrap-up
Resultaten, oplossingen moeten uiteindelijk gepresenteerd worden. Het resultaat moet live zichtbaar worden. Na een lange uitvindingsmarathon is het essentieel om de wrap-up kort, krachtig, verrassend en effectief neer te zetten. En reik mooie prijzen uit om de positieve vibe te versterken.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x