EvenementOrganiseren.nl

Effectieve brainstomsessie: de tips

Brainstormen is meer dan even aan een tafel zitten en een aantal ideeën uitwisselen. Deze creativiteitstechniek met als doel snel, veel nieuwe ideeën over een bepaald onderwerp of vraagstuk te genereren wordt terecht nog in veel bedrijven ingezet. Hiervoor worden speciale evenementen georganiseerd. Intern maar ook een brainstorm met klanten kan relevant zijn.. Hier een paar waardevolle tips voor jouw volgende brainstormsessie.

Een brainstorm bestaat uit een ideegeneratiefase en een idee-evaluatiefase. In de eerste fase ga je in een groep aan de slag met een vraagstuk / onderwerp. Door veel ideeën te bedenken, hoe meer hoe beter, is de kans groter dat het juiste idee er tussen zit. Hou de volgende punten in het achterhoofd bij het plannen van de volgende sessie.  

 

 • Zorg dat de brainstomsessie een duidelijk doel heeft.

Vanzelfsprekend maar er worden nog wel eens teveel onderwerpen bij de brainstorm betrokken. Zorg dat het doel en het onderwerp afgebakend is.

 

 • Bereid jezelf en je co-brainstormers voor

In de uitnodiging moet duidelijk het onderwerp omschreven staan. Stuur materiaal mee zodat de aanwezigen zich kunnen voorbereiden. Artikelen, notulen van een vorige brainstorm, links of ander materiaal.  Vraag de bezoekers om zelf input mee te nemen,  in de vorm van een idee, afbeeldingen, shortlists, noem het maar.
 

 • 20 minuten scherp

Het NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) stelde vast dat de eerste 20 minuten tijdens een overleg/brainstorm het meest belangrijk zijn. Voorkomen dat iedereen na 20 minuten in slaap sukkelt? Zorg dan dat er iedere 20 minuten een verandering optreedt. Laat het publiek even met elkaar in gesprek, even wat opschrijven, even staan. Leid ze af met een verrassing op het podium of via video.

 

 • Slechte ideeën bestaan niet

Ideeën hoeven niet realistisch te zijn. Zorg ervoor dat dit vooraf duidelijk gemaakt wordt zodat alle aanwezigen de vrijheid voelen om te spreken.  

 

 • Inhoud boven vorm 

Laat je inhoud bepalend zijn voor de vorm en niet andersom. Een leuk idee om iedereen op grote vellen aan het tekenen te krijgen maar dit moet wel een helder doel dienen.

 

 • De juist flow

Er moet eerst vertrouwen en openheid zijn tussen de aanwezigen. Denk daarom altijd aan een voorstelronde zodat iedereen enigzins bekend is met elkaar. 
 

"Het is belangrijk om bij het brainstormen gewoontes te doorbreken" - Hoofdredacteur Sjoerd Weikamp, hoofdredacteur EventBranche.nl 

 

 • Begeleiding kan de brainstorm maken of breken

Zorg voor de juiste begeleiding. Deze begeleiding vind je in een moderator/gespreksleider. Schakel een boekingskantoor in, zij kunnen voor jou op zoek naar een gespreksleider die thuis is in jouw vakgebied. Het is prettig en belangrijk dat een gespreksleider enige kennis heeft van het onderwerp, maar diegene moet er daarnaast ook boven kunnen hangen.  Een goede moderator zorgt dat zelf het niet gehoorde geluid boven water komt.
 

 • Conversatiekillers

Elke mening moet een plek krijgen. Vraag de aanwezigen om “Ja, maar…” “Bestaat al." “Al geprobeerd.” achterwege te laten.

 

 • Maak het concreet

Verdeel de rollen, wie gaat er met welk idee aan de slag? Schrijf het op en zorg voor de opvolging. 

 

 • Tip: kies eens voor ander zitmateriaal, krukjes, balansballen, zitfietsen.
 • Tip: kies voor een unieke locatie. Creativiteit wordt opgewekt in een frisse en nieuwe omgeving, ga ook buiten de eventlocatie 
 • Tip: denk ook eens aan een online stem- tool om te polsen of alle deelnemers enthousiast zijn over het idee. 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x