EvenementOrganiseren.nl

100 stappen om jouw evenement duurzamer te organiseren

Verduurzamen van jouw evenement. Dat klinkt logisch en eenvoudig. Dat is het ook. Er zijn wel 1000 kleine stappen te zetten die jouw evenement duurzamer maken. Evenement Organiseren heeft er maar liefst 100 op een rij gezet. 100 stappen om jouw event steeds iets duurzamer te organiseren.

100 stappen om jouw evenement stap voor stap een klein beetje duurzamer te organiseren:

1. Duurzame locatiekeuze:
Kies een evenementenlocatie die duurzame praktijken ondersteunt, zoals recyclingprogramma's, energie-efficiënte systemen en groene bouwmaterialen. Als alternatief, overweeg buitenlocaties om het gebruik van energie en middelen te verminderen.

2. Vervoer en bereikbaarheid:
Moedig carpoolen, fietsen of openbaar vervoer aan om de CO2-uitstoot te verminderen. Zorg ervoor dat de locatie goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.

3. Eco-vriendelijke uitnodigingen:
Gebruik digitale uitnodigingen in plaats van papieren kaarten. Als je toch papieren uitnodigingen wilt versturen, gebruik dan gerecycled papier en vermeld duidelijk dat het een duurzaam evenement is.

4. Menu en catering:
Kies voor biologisch en lokaal geproduceerd voedsel en drank om de voetafdruk van het evenement te verkleinen. Vermijd een overvloed aan vleesgerechten en biedt vegetarische en veganistische opties aan.

5. Zero-waste doelstellingen:
Streef naar zero-waste tijdens het evenement door recycling- en composteerbare bakken te plaatsen en te vermijden dat wegwerpartikelen zoals plastic servies en bestek worden gebruikt.

6. Groene decoraties:
Kies voor herbruikbare decoraties en vermijd wegwerpartikelen zoals ballonnen. Gebruik planten en groene elementen om de ruimte aan te kleden.

7. Duurzame verlichting:
Gebruik energiezuinige LED-verlichting en zorg ervoor dat alle lichten worden uitgeschakeld wanneer ze niet nodig zijn.

8. Afvalminimalisatie:
Werk samen met leveranciers om overtollige verpakkingen te verminderen en te zorgen voor recycling van materialen na het evenement.

9. Duurzaam entertainment:
Kies artiesten en entertainmentopties die duurzame waarden ondersteunen, zoals lokale talenten of artiesten die betrokken zijn bij milieuprojecten.

10. Bewustwording en educatie:
Informeer en betrek de deelnemers bij duurzaamheidsthema's door middel van bewustwordingscampagnes en educatieve activiteiten tijdens het evenement.

11. Energie-efficiënte apparatuur:
Gebruik energiezuinige apparatuur en overweeg het gebruik van zonne- of windenergie voor stroomvoorziening, indien mogelijk.

12. Waterbesparing:
Plaats waterbesparende apparaten in toiletten en wasruimtes. Moedig deelnemers aan om waterflessen bij te vullen in plaats van nieuwe flessen te kopen.

13. Duurzaam transport:
Als je gasten van verder weg komen, overweeg dan bussen met lage uitstoot of elektrische voertuigen voor vervoer van en naar het evenement.

14. Groene sponsoring:
Werk samen met groene bedrijven als sponsors om duurzaamheid te bevorderen en financiering te verkrijgen voor groene initiatieven.

15. Milieuvriendelijke geschenken:
Als je geschenken uitdeelt, kies dan voor duurzame, herbruikbare of biologisch afbreekbare opties in plaats van wegwerpartikelen.

16. Lokale betrokkenheid:
Betrek lokale gemeenschappen bij je evenement door lokale leveranciers en ambachtslieden in te schakelen voor producten en diensten.

17. CO2-compensatie:
Overweeg het compenseren van de CO2-uitstoot van je evenement door te investeren in milieuprojecten of het aanplanten van bomen.

18. Groene transport-opties:
Bied fietsenrekken aan voor deelnemers die per fiets komen en moedig het gebruik van elektrische of hybride voertuigen aan.

19. Duurzame communicatie:
Communiceer duidelijk over de duurzame initiatieven van je evenement via de website, sociale media en informatieborden ter plaatse.

20. Bewustzijn na het evenement:
Na het evenement, deel de duurzame successen en leerervaringen met je deelnemers en medewerkers om duurzaam denken binnen je organisatie te bevorderen.

21. Duurzame drankopties:
Kies voor lokale en biologische drankopties, vermijd eenmalige plastic flessen en moedig het gebruik van herbruikbare drinkbekers aan.

22. Groene transportalternatieven:
Bied shuttleservices, carpoolmatching of elektrische scooters aan om de mobiliteit van deelnemers te verbeteren zonder veel CO2-uitstoot.

23. Duurzaam entertainment:
Werk samen met artiesten die milieubewust zijn en gebruik maken van duurzame podiummaterialen en geluidsapparatuur.

24. Duurzame souvenirs:
Als je souvenirs uitdeelt, overweeg dan praktische en duurzame items zoals herbruikbare tassen, waterflessen of planten.

25. Vrijwilligers en groene teams:
Organiseer een team van vrijwilligers die helpen bij het recyclen, afvalbeheer en het aanmoedigen van duurzaam gedrag tijdens het evenement.

26. Klimaatcompensatie:
Bereken de CO2-voetafdruk van je evenement en compenseer deze door te investeren in hernieuwbare energieprojecten of bosbouwinitiatieven.

27. Duurzaamheidstraining:
Bied trainingen of workshops aan voor je medewerkers en deelnemers om bewustwording te vergroten over duurzaamheidskwesties.

28. Waterbesparende maatregelen:
Gebruik automatische kranen en waterdispensers om verspilling van water te verminderen, en zorg voor een efficiënt irrigatiesysteem als je buiten evenementen hebt.

29. Groene technologie:
Gebruik digitale technologie voor evenementregistratie en programma's in plaats van gedrukte materialen, en bied oplaadstations voor elektronische apparaten.

30. Duurzame evaluatie:
Evalueer de duurzaamheidsinspanningen na elk evenement en stel doelen voor verbetering in de toekomst vast, om een voortdurende verbintenis tot duurzaamheid te behouden.

31. Groene decoratie:
Versier de locatie met natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen zoals hout, bamboe, gerecyclede stoffen en bloemen in plaats van kunststoffen en andere niet-duurzame materialen.

32. Ecologisch transport voor goederen:
Gebruik elektrische voertuigen of fietskoeriers voor het transport van benodigdheden en materialen naar de locatie om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.

33. Duurzame kleding:
Moedig deelnemers aan om duurzame kleding te dragen en overweeg om bedrijfsshirts te maken van biologisch katoen of gerecyclede materialen.

34. Groene sprekers en workshops:
Nodig milieu-experts uit als sprekers of organiseer workshops over duurzaamheidsthema's om bewustwording te vergroten.

35. Alternatieve energiebronnen:
Als je de ruimte hebt, installeer dan zonnepanelen of windturbines om de energievoorziening van het evenement te verduurzamen.

36. Milieuvriendelijke feestspellen:
Organiseer spellen en activiteiten die duurzaamheid bevorderen, zoals recyclingspellen of workshops voor het maken van herbruikbare kunst.

37. Groene transportopties voor gasten:
Partner met een lokaal bedrijf voor het aanbieden van pendelbussen of treindiensten om de CO2-uitstoot van gasten te verminderen.

38. Digitale evenementdocumentatie:
Zorg voor een digitaal programma, plattegrond en andere documentatie in plaats van gedrukte materialen.

39. Duurzaamheidscertificering:
Overweeg het verkrijgen van een duurzaamheidscertificering voor je evenement om je inspanningen te erkennen en te delen met deelnemers.

40. Duurzame partnerships:
Werk samen met lokale non-profitorganisaties of milieugroepen om gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven te organiseren en te promoten.

41. Groene logistiek:
Verminder transportafstanden door leveranciers te selecteren die dichter bij de locatie zijn gevestigd om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

42. Duurzame drukmaterialen:
Als je drukmaterialen nodig hebt, kies dan voor drukwerk op gerecycled papier met milieuvriendelijke inkten en minimaliseer het gebruik van kleurstoffen en chemicaliën.

43. Duurzaam watergebruik:
Gebruik waterbesparende technologieën voor de catering, zoals waterloze urinoirs en waterbesparende spoelbakken.

44. Groene merchandise:
Als je merchandise verkoopt, bied dan producten aan die duurzaam en ethisch verantwoord zijn, zoals biologisch katoenen T-shirts.

45. Duurzame financiële transacties:
Moedig elektronische betalingen aan in plaats van contant geld om het gebruik van papiergeld en bonnetjes te verminderen.

46. Milieuvriendelijke verpakkingen:
Zorg ervoor dat alle verpakkingen voor eten, drinken en merchandise biologisch afbreekbaar, recyclebaar of herbruikbaar zijn.

47. Groene registratie en ticketing:
Kies een duurzaam registratiesysteem en ticketplatform dat online en papierloos is.

48. Betrokkenheid van deelnemers:
Moedig deelnemers aan om actief deel te nemen aan duurzaamheidsinitiatieven, zoals het planten van bomen of het deelnemen aan opruimacties.

49. Duurzaamheidsprijzen:
Erken en beloon bedrijven of individuen die bijdragen aan duurzaamheid tijdens het evenement met duurzaamheidsprijzen of certificaten.

50. Duurzame nalatenschap:
Werk aan het creëren van een blijvende duurzame impact door na het evenement gemeenschapsprojecten te ondersteunen of milieubehoudsinspanningen te bevorderen.

51. Duurzame parkeervoorzieningen:
Als je gasten met de auto komen, bied dan parkeerplaatsen aan met oplaadpunten voor elektrische voertuigen en promoot carpooling.

52. Groene schoonmaakproducten:
Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakproducten voor het onderhoud van de evenementenlocatie.

53. Duurzame bloemdecoraties:
Kies voor bloemen die lokaal en in het seizoen zijn en vermijd bloemen die met pesticiden zijn behandeld.

54. Mobiliteitshubs:
Creëer mobiliteitshubs waar gasten kunnen overstappen op milieuvriendelijke transportmiddelen zoals fietsen of elektrische scooters.

55. Herbruikbare banners en borden:
Investeer in duurzame banners en borden die jaar na jaar kunnen worden hergebruikt.

56. Draadloze technologie:
Verminder het gebruik van kabels en snoeren door draadloze technologie te gebruiken voor geluid, verlichting en presentaties.

57. Waterfonteinen:
Bied waterfonteinen aan voor gasten om hun herbruikbare flessen bij te vullen.

58. Educatieve workshops:
Organiseer workshops over duurzaamheidsthema's om deelnemers bewust te maken van milieukwesties.

59. Recyclebare badges:
Gebruik recyclebare of herbruikbare badges in plaats van plastic naamkaartjes.

60. Biodiversiteit bevorderen:
Overweeg het planten van inheemse planten of het creëren van een tijdelijke groene ruimte om de biodiversiteit te ondersteunen.

61. Duurzame kunsttentoonstellingen:
Showcase duurzame kunstwerken of installaties die milieuproblemen onder de aandacht brengen.

62. Duurzaam geluidsisolatiemateriaal:
Gebruik milieuvriendelijke materialen voor geluidsisolatie om geluidsoverlast te verminderen.

63. Fietsparkeerplaatsen:
Zorg voor voldoende fietsparkeerplaatsen voor gasten die per fiets komen.

64. Duurzame draagtasjes:
Als je tassen uitdeelt aan deelnemers, kies dan voor herbruikbare tassen gemaakt van gerecyclede materialen.

65. Digitale posters:
Gebruik digitale schermen om posters en aankondigingen weer te geven in plaats van gedrukte exemplaren.

66. Waterbesparende toiletten:
Installeer waterbesparende toiletten en urinoirs op de locatie.

67. Lokale kunst en ambachten:
Promoot lokale kunstenaars en ambachtslieden door hun werk op het evenement te tentoonstellen en te verkopen.

68. Delen van ritjes:
Faciliteer de organisatie van gedeelde ritten voor deelnemers die vanuit dezelfde regio komen.

69. Duurzame vervoerspartners:
Werk samen met groene vervoerspartners, zoals elektrische taxibedrijven.

70. Voedseldonaties:
Doneer ongebruikt voedsel aan lokale voedselbanken of liefdadigheidsorganisaties na het evenement.

71. Groene leveranciers:
Kies leveranciers die aantoonbaar duurzame praktijken volgen en producten aanbieden met een lage milieubelasting.

72. Lokaal entertainment:
Boek lokale artiesten en bands om reiskosten en CO2-uitstoot te verminderen.

73. Groene sprekersgeschenken:
Geef sprekers herbruikbare geschenken in plaats van wegwerpartikelen.

74. Zonne-energie oplaadstations: Bied oplaadstations op zonne-energie aan voor elektronische apparaten.

75. Ecologische workshops:
Organiseer workshops waar deelnemers ecologische vaardigheden kunnen leren, zoals compostering of tuinieren.

76. Duurzaam drukwerk:
Als je drukwerk nodig hebt, gebruik dan inkt op basis van plantaardige oliën en duurzaam geproduceerd papier.

77. Duurzame prijzen:
Geef duurzame prijzen weg aan deelnemers of exposanten die zich inzetten voor duurzaamheid.

78. Milieubewuste transportproviders:
Werk samen met transportproviders die investeren in schonere voertuigen en technologieën.

79. Digitale plattegrond:
Gebruik digitale kaarten en apps voor de plattegrond van het evenement om papierafval te verminderen.

80. Zero-waste workshops:
Organiseer workshops waar deelnemers kunnen leren hoe ze zero-waste praktijken kunnen toepassen in hun dagelijks leven.

81. Verhuurservices ipv koop:
Overweeg het huren van apparatuur en meubilair in plaats van deze te kopen om verspilling te verminderen.

82. Herbruikbare servies en bestek:
Gebruik herbruikbaar servies en bestek in plaats van wegwerpvarianten.

83. Recyclebare verpakkingen voor eten:
Als er eten wordt geserveerd, zorg dan voor recyclebare of composteerbare verpakkingen.

84. Groene veiligheidsmaatregelen:
Implementeer milieuvriendelijke veiligheidsmaatregelen, zoals het gebruik van niet-giftige brandblussers.

85. Educatieve tentoonstellingen en inhoud:
Creëer educatieve tentoonstellingen over duurzaamheid en milieukwesties op het evenement.

86. Digitale facturatie:
Gebruik digitale facturatie en betalingsmethoden om papier en administratieve kosten te besparen.

87. Herbruikbare banners voor sponsors:
Maak herbruikbare banners voor sponsors die jaar na jaar kunnen worden gebruikt.

88. Biologisch afbreekbare confetti:
Als je confetti wilt gebruiken, kies dan voor biologisch afbreekbare opties.

89. Voedselrestencompostering:
Zorg voor een composteerprogramma voor voedselresten na het evenement.

90. Koolstofcompensatie voor reizen:
Compenseer de CO2-uitstoot van reizen van deelnemers en medewerkers door te investeren in koolstofcompensatieprojecten.

91.Groene technische ondersteuning:
Werk samen met technische ondersteuningsbedrijven die gebruik maken van energiezuinige apparatuur.

92. Duurzame verlichtingseffecten:
Gebruik energiezuinige LED-verlichting voor decoratieve effecten en sfeerverlichting.

93. Duurzaamheidspartnerships:
Werk samen met lokale milieugroepen en scholen om duurzaamheidsprojecten te bevorderen.

94. Composteerbare servetten:
Gebruik composteerbare servetten in plaats van gewone papieren servetten.

95. Groene vloerbedekking:
Kies voor herbruikbare of recyclebare vloerbedekking in plaats van wegwerpmaterialen.

96. Herbruikbare waterflessen:
Bied herbruikbare waterflessen aan deelnemers en medewerkers aan als aandenken.

97. Innovatieve duurzaamheidsideeën:
Betrek medewerkers en deelnemers bij het brainstormen over innovatieve duurzaamheidsinitiatieven voor toekomstige evenementen.

98. Ecosysteembehoud:
Steun lokale ecosysteembehoudsprojecten als onderdeel van je evenement.

99. Duurzaamheidsprijzen voor exposanten:
Beloon exposanten die duurzame producten of praktijken tentoonstellen met prijzen en erkenning.

100. Duurzame erfenisfondsen:
Richt een fonds op voor duurzaamheidserfenis om milieuprojecten op lange termijn te financieren.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x