EvenementOrganiseren.nl

10 eigenschappen van een goede evenementenbeveiliger

Door Crowd Support
Beveiliging op uw evenement? Het is misschien niet iets waar u als eerste aandenkt, toch hoort het op uw checklist voor het organiseren van evenementen. Die knokpartij op het grote bedrijfsfeest, de indringer die stennis schopt, een boze relatie, het is allemaal al eens voorgekomen. Het mooie is dat evenementenbeveiligers tegenwoordig ook echte hosten zijn.

De beveiliging van een evenement is echt wat anders dan het beveiligen van een bedrijfspand. Maar wat zijn dan de 10 eigenschappen waar u op moet letten of naar moet vragen als het gaat om een goede evenementenbeveiliger? Mari van Dorst, Crowd Support, onderdeel van de Safety Group, komt met 10 eigenschappen en tips:

'Een evenementenbeveiliger is in zijn element tussen de mensen en bij het beschermen van die mensen tegen onveiligheden' - Mari van Dorst, directeur Crowd Support

Overcrowding. More show. Ordeverstoring. Alcoholgebruik. Het zijn allemaal elementen die invloed hebben op de sfeer van een bedrijfsevenement. Daarnaast vragen steeds meer eventorganisatoren om een eventbeveiliger die ook als gastheer of gastvrouw dient en in sommige gevallen zelfs het scannen van de gasten voor zijn of haar rekening neemt. De 10 eigenschappen van een goede evenementenbeveiliger: 
 

1. Respectvol met mensen omgaan
De evenementenbeveiliger geeft bezoekers en gasten het gevoel dat ze welkom zijn. Zelfs eventueel ongenode gasten of personen die het evenement moeten verlaten zullen beleefd worden behandeld. De evenementenbeveiliger moet dus beschikken over goede communicatieve- en sociale vaardigheden.

2. Contactgericht
In aansluiting op het voorgaande is de evenementenbeveiliger spontaan, open en een tikkeltje extravert. Dat wil zeggen dat hij of zij makkelijk communiceert met anderen, ongeacht afkomst of achtergrond. De evenementenbeveiliger legt graag nieuwe contacten en voelt zich prettig in uiteenlopende sociale situaties. Hij of zij heeft durf in de contacten met anderen en kan zo nodig op prettige wijze op de voorgrond treden.

3. Representatief
De evenementenbeveiliger moet voorkomend zijn. Dat wil zeggen dat zijn uiterlijk niet sterk mag afwijken van de gangbare normen. Dat maakt dat de beveiliger niet te veel in het oog springt en bijdraagt aan zijn of haar benaderbaarheid.

4. Flexibel
De evenementenbeveiliger moet bijzonder flexibel zijn, zowel in de momenten waarop hij werkt als het aanpassingsvermogen binnen een opdracht. Wanneer er zich onverhoopt een incident voordoet op een evenement moet de evenementenbeveiliger snel kunnen schakelen.

5. IJzersterke teamspeler
Een evenement beveiligen doe je zelden alleen. Het is veelal een complexe samenwerking van vele evenementenbeveiligers met verschillende taken en verantwoordelijkheden. Het is werken in teamverband. De eigen taak en verantwoordelijkheid mag niet uit het oog verloren worden, maar tegelijkertijd moeten zij samenwerken.

6. Weerbaar
De evenementenbeveiliger moet bestand zijn tegen stress, spanningen en tegenslagen. Dingen gaan niet altijd zoals we het zouden willen. Mensen kunnen leuk, maar ook heel vervelend zijn. De evenementenbeveiliger moet mentaal en fysiek weerbaar zijn, en doorbijten als het tegenzit.

7. Overwicht en daadkracht
Als het mis gaat, moet je optreden. Dat kan niet halfbakken. Als puntje bij paaltje komt moet het optreden gekenmerkt worden door overwicht en daadkracht. Wanneer veiligheid in het geding is, bestaat er niet altijd ruimte voor een ‘alsjeblieft’. Respectvol omgaan met mensen blijft uiteraard wel overeind.

8. Actie-intelligentie
De evenementenbeveiliger moet snel waarnemen als de situatie wijzigt en dan overgaan tot de juiste actie. Zo moet de evenementenbeveiliger op een ontspannen, de-escalerende en beredeneerde wijze omgaan met normoverschrijdend gedrag.

9. Tolerant
De evenementenbeveiliger is verdraagzaam. Hij of zij heeft een dikke huid en heeft begrip voor de emoties van anderen en hoe dat geuit kan worden tegen zijn functie. Heethoofden zijn ongeschikt als evenementenbeveiliger. De evenementenbeveiliger staat open voor nieuwe ervaringen en andere denkbeelden. Voor kortzichtigheid is geen plek. De evenementenbeveiliger is uiteraard kordaat als het gaat om de veiligheid of het handhaven van bezoekersvoorwaarden, maar niet rigide.

10. Integer
De evenementenbeveiliger is onkreukbaar. Eerlijk en betrouwbaar. Je kan met een gerust hart op een beveiliger afstappen met een probleem. Wie bereid is om geld aan te nemen om iets gunstig te doen voor een ander heeft niets te zoeken in de evenementenbeveiliging, machtswellustelingen zijn evenmin welkom.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x