EvenementOrganiseren.nl

Wat u moet weten over toegankelijkheid van eventlocaties

Toegankelijkheid voor minder valide mensen is sinds het VN-verdrag een hot topic. Ook in de evenmentenwereld. Weet dat voor 13% van de mensen goede toegankelijkheid van locaties essentieel is om binnen te kunnen komen. Voor nog eens 40% is het wenselijk (denk aan ouderen, ouders met kinderwagen etc). Daarom zijn deze tips voor u als organisator van het evenement heel handig:

Dit is waar u rekening mee moet houden:

  • Wees altijd voorbereid en tref voorzieningen op de komst van een rolstoelgebruiker. Als hij of zij erin kan, dan kunnen andere bezoekers er ook beter in. 
  • Zorg dat een aangepast toilet altijd bruikbaar en beschikbaar is en dus niet de sleutel bij de receptie neerleggen (extra meters maken kost iemand met een handicap veel energie) of de ruimte gebruiken als opslag.
  • Ga je de locatie aanpassen? Vraag dan ook een ervaringsdeskundige met kennis erbij van NEN1814. Zij weten precies hoe en waar een rolstoelgebruiker kan draaien en zich bewegen kan.
  • Vermeld op je website welke voorzieningen er op jouw locatie aanwezig zijn. Is er een invaliden parkeerplaats, aangepast toilet, ringleiding, een rolstoelhelling (ramp) etc.? Plaats hier foto’s en afmetingen bij, zodat mensen met een handicap zelf kunnen bepalen of ze erheen kunnen gaan. Een goede toegankelijkheid is een USP waar mensen met een handicap naar op zoek zijn. Nodig hen via de website uit specifieke vragen over de toegankelijkheid te mailen.

 

Slechts 1 locatie voldeed volledig
Marianne Dijkshoorn van Welkom Toegankelijkheid & Evenementen: Dijkshoorn belde rond voor een opdrachtgever op zoek naar een meetinglocatie voor een groep van twintig personen met daarin een rolstoelgebruiker en een rollatorgebruiker. Zij belde vijfendertig locaties. Op vier na hadden zij geen (goed) aangepast toilet. Slechts één locatie voldeed volledig en daar is de groep ondergebracht.
 

 

  • Wat is je liftcapaciteit? Plaats een groep met veel minder validen niet op de bovenste verdieping. Programma’s lopen snel uit als het overgrote deel slechts een voor een met de lift kan.
  • Vraag een opdrachtgever altijd naar het feit of hij/zij minder validen verwacht als gast en wat voor soort handicap zij hebben zodat jij eventuele voorbereidingen kan treffen.
  • Rolstoelgebruikers vragen andere aanpassingen dan autisten, slechtzienden of slechthorenden.
     
  • Maak van uw minder valide gast 'niet een speciaal geval', maar zorg gewoon dat uw evenement voor iedere bezoeker toegankelijk is. Juist als een minder valide gast zich gewoon kan 'bewegen' als iedere andere bezoeker, heeft u uw evenement goed georganiseerd.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x