EvenementOrganiseren.nl

Vergadering organiseren volgens Elon Musk

We hoeven op deze plek niemand te overtuigen van de kracht van live communicatie. Maar dat bewustzijn betekent niet automatisch dat het altijd goed gaat. De vergadering is een voorbeeld dat velen zullen herkennen als de vorm van live communicatie waar vaak nog wel iets te winnen valt ...

Elon Musk kan zijn ergernis lastig verbergen. Zeker tijdens lange meetings komt er nog wel eens stoom uit z’n oren. Onlangs stuurde hij zijn team van Tesla een handleiding hoe om te gaan met vergaderingen. Managementgoeroes gingen er direct mee aan de haal. Natuurlijk willen wij van EvenementOrganiseren.nl onze interpretatie van de -  toch wel vrij radicale - zienswijze van deze ras-ondernemer graag je delen.

Tip 1: Vermijd grote vergaderingen

Een vergadering organiseren met veel deelnemers is een bron van tijdverspilling. Er is onvoldoende tijd om iedereen te laten bijdragen. Mede hierdoor krijgt een goed debat minder kans. Ook de openheid wordt minder als het aantal deelnemers stijgt. Deelnemers worden wat terughoudender en zullen minder snel het achterste van hun tong laten zien.

Tip 2: Durf een vergadering te verlaten

Beland je in een meeting, waarbij je geen inbreng hebt en waar beslissingen niet beter worden zonder jouw aanwezigheid. Stap dan op en verlaat de vergadering. En nee, dat is niet onbeleefd. Het is juist onbeleefd om waardevolle tijd van mensen te verspillen. 

Tip 3: F*ck hiërarchie

Hiërarchie heeft een functie, maar tijdens vergaderingen werkt het stroperigheid en verspilling van tijd in de hand. Communiceer rechtstreeks met collega’s en niet via chefs en managers. Rechtstreeks communiceren komt een open sfeer ten goede en het werkt ook het snelst. En zeker in het het bedrijfsleven, waar de concurrentie altijd op de loer ligt, is snelheid van waarde.

Tip 4: Liever duidelijk dan bijdehand

Stop met onzin uitkramen, stop met jeukwoorden en technisch jargon. Het maakt je echt niet interessanter en het vertraagt de communicatie. Wees helder en to-the-point en gebruik woorden die voor iedereen te begrijpen zijn.

Tip 5: Stop met vaste vergaderingen

Er is geen betere manier om tijd te verspillen dan vaste vergaderingen inplannen. De gereserveerde tijd wordt altijd volgepraat. Pure verspilling. Een vergadering is een manier om samen te werken en om dringende problemen aan te pakken en op te lossen. De meeste zaken kunnen veel efficienter worden afgehandeld met een telefoontje of een bericht.

Tip 6: Volg geen regels, volg principes

Iedere mens heeft het: gezond verstand. Helaas gebruikt lang niet iedereen het. Volg nooit blind regeltjes, denk na. Altijd! Als een regel binnen een bedrijf niet logisch is, niet bijdraagt aan vooruitgang gebruik dan je gezonde verstand. Volg geen regels, volg principes.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x