EvenementOrganiseren.nl

Nieuwjaarsborrel organiseren: tips voor een nieuwjaarsevent

Door UP Events
Een nieuwjaarsborrel, een nieuwjaarsreceptie of nieuwjaarsfeest, steeds meer bedrijven kiezen voor een samenzijn, een evenement aan het begin van het jaar. Dikke kans dat jij op dit artikel terecht bent gekomen door bijvoorbeeld aan Google te vragen: hoe organiseer je een nieuwjaarsborrel? Nou dan ben je op het goede artikel terecht gekomen, want de experts van UP Events leggen uit hoe je vrij eenvoudig van een standaard nieuwjaarsborrel, naar een impactvol nieuwjaar evenement komt.

Voordat we samen met de nieuwjaarsevent experts van UP Events aan je uitleggen hoe je met een paar tips en simpele stappen jouw nieuwjaarsborrel omturnd in een nieuwjaar evenement, eerst maar eens de definities op een rij:

Wat is een nieuwjaarsborrel?

Wikipedia geeft een kort en bondig antwoord: Een nieuwjaarsborrel is een borrel georganiseerd bij sommige bedrijven, gemeenten en verenigingen rond het begin van het nieuwe kalenderjaar. Tijdens dergelijke bijeenkomsten wenst men elkaar een gelukkig nieuwjaar, is er eten en drinken of minimaal kleine hapjes. Vaak wordt er ook een toespraak gehouden door de directeur of burgemeester.

Voor de nieuwjaarsreceptie geldt dezelfde definitie, alleen kun je er iets bij voorstellen dat de nieuwjaarsrecepetie een wat formeler karakter heeft. Ook hier is de toespraak ieder jaar weer: hoe was afgelopen jaar en hoe kijken we naar het komende jaar?

 

Wat hoort bij een nieuwjaarsborrel?

Over het algemeen is de nieuwjaarsborrel bedoeld om mensen na kerst en oud en nieuw weer bij elkaar te brengen, te toosten op het nieuwe jaar en de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Veel nieuwjaarsrecepties bestaan dan ook uit informeel netwerken en handen schudden, letterlijk een borrel en een hapje en in veel gevallen een korte toespraak. Samen het jaar in borrelen, dat idee.

Hoe lang duurt een nieuwjaarsreceptie of borrel?

Omdat de concepten vrij standaard en lineair zijn, zie je ook maar weinig variatie in de tijdspanne: het is altijd ronde de 3 uur.

Van nieuwjaarsborrel naar nieuwjaarsevenement

Maar wat als de borrel een compleet evenement wordt? Pim van UP Events kent de meerwaarde van die verandering. “Misschien is het goed om eerst maar eens te concluderen hoe waardevol een evenement in het begin van het jaar is. Bij UP Events hebben we niet alleen het geloof, maar zelfs de stellige overtuiging, dat goede werksfeer voor stappen extra zorgt.”

Vanuit die stelling komt Pim tot drie redenen voor een evenement aan het begin van het jaar:

Waarom je juist een nieuwjaars event moet organiseren:

1.      Er is geen bedrijf dat rond kerst niet samen het jaar afsluit. Blijf dat vooral doen. Samen het jaar afronden, nog even samenzijn en dan tijd voor familie. Maar na dat terugkijken hoort ook een moment om vooruit te kijken. Dat doe je met een event in het nieuwe jaar.

2.      Waar een borrel of receptie draait om samenzijn, kan een nieuwjaarsevent nog veel meer een kick-off zijn. De basiskracht blijft hetzelfde: samenzijn, ontmoeten. Door een mix van inhoudelijke kick-off, fun en verbinding te bieden, wordt het nog veel krachtiger.

3.      Naast het inhoudelijke vooruitkijken, de kick-off van het nieuwe business jaar, is het vooral het samenzijn en het ontmoeten dat voor de optimale cohesie zorgt. Zorg voor een gedeelde ervaring en je trapt het jaar goed af.

Hoe organiseer je een nieuwjaarsevenement?

“Voor ons is een nieuwjaarsevenement in de basis een mix van kick-off, toosten, samenzijn en ontmoeten en leuke activiteiten. Fun.” Met die openingszet komt het team van UP Events als snel tot een voorbeeldconcept:

 • Ontvangst in Winterwonderland-setting
 • Kick-off: een toespraak maar durf dat anders in te richten, dus omgeven door vuurkorven en of verdeeld over drie van onze loodsen.
 • Faciliteer het ontmoeten: kies bijvoorbeeld voor onze Meet & Connect app waar je met diverse collega’s/bezoekers korte opdrachten speelt. Zo kom je met een glimlach met veel collega’s in contact.
 • Niet alleen borrelen, maar verzorg ook een leuk eetmoment. Bijvoorbeeld met een winterbarbecue.
 • Fun: zorg voor activiteiten in een festivalsfeer. Leg het dus niet op, maar laat mensen zelf kiezen. Onze wintergames zijn bijvoorbeeld leuk om te doen, laagdrempelig en voor ieder wat wils.
 • Laat het evenement zowel binnen- als buitenonderdelen hebben

Tot slot vat UP Events een paar tips samen om tot een geslaagd en impactvol nieuwjaars evenement te komen:

-         Boek een ervaring

-         Zorg dat er iets te doen is

-         Laat activiteiten laagdrempelig zijn, zoals bijvoorbeeld:

 • Curling


   
 • Escaperooms
 • Kettingreactiespel
 • IJssculpturen maken
 • Bierglas sjoelen
 • Etc.
   

-         Laat mensen zelf kiezen of en wat ze willen doen

-         Laat het event ook echt de kick-off van het jaar zijn

-         Het nieuwjaars event is de startmotor voor waar je dat jaar naar toe gaat, samen

&

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x