EvenementOrganiseren.nl

Maak jouw toespraak een TED-talk

Door De Rijtuigenloods
Waar vind je de meest indrukwekkende toespraken? Bij TED natuurlijk! TED talks zijn wereldwijd bekend als ‘ideas worth spreading’. En dat is precies wat er gebeurt. Mensen worden verrijkt met ideeën en theorieën die je kijk op een onderwerp totaal kunnen veranderen.

Hoe mooi zou het zijn om zelf een TED-talk te geven? Je hebt gegarandeerd de aandacht van het publiek en laat een flinke indruk achter. De onderstaande punten maken TED-talks zo uniek. Implementeer ze en doe er je voordeel mee!

Niet academisch
De kracht van een TED-talk is dat er heldere, begrijpelijke taal wordt gesproken. Geen academische termen of droge theorieën, maar eenvoudige uitleg die iedereen kan volgen. 

Neem ze mee op reis
Je wilt het publiek als het ware verleiden om mee te gaan in jouw reis door het verhaal. Maak hierbij gebruik van visualisaties om woorden kracht bij te zetten. Mensen moeten zich bewust worden van de ‘nood’ van jouw oplossing. Door middel van eenvoudige (het liefst bewegende) grafieken kan een oorzaak-gevolg worden gevisualiseerd. Zo kunnen mensen niet meer om je heen: waarom hebben ze dit niet eerder gehoord?!

De kracht van kort
Het lijkt bijna op een K.I.S.S. model: Keep it Short and Simple. Vooral short, want mensen willen niet te lang luisteren. De originele TED-talks zijn tussen de 12 en 18 minuten, maar wij geven het advies om maximaal een half uur aan te houden. Trouwens, een krachtig verhaal heeft ook niet langer nodig. Een sterk punt is snel gemaakt!

Net als in de film
Het gouden moment is het moment waarop je de verbazing bij het publiek kunt zien. Een soort ‘keerpunt’ waarop ze beseffen dat jij dé oplossing hebt voor welk probleem dan ook. Je bouwt naar dit moment toe door het probleem uit te leggen en uit te leggen wat de meest gebruikelijke oplossingen zijn. Vervolgens neemt het verhaal een onverwachte wending als jij aankondigt het totaal niet eens te zijn met al die anderen.

Gebaar je taal
Uit een onderzoek naar TED talks werden kijkers in twee groepen verdeeld: een groep die de toespraak met geluid zag en een groep die zonder geluid keek. Het bleek dat beide groepen evenveel waardering voor de sprekers hadden. Met of zonder geluid! Hieruit valt te concluderen dat we zaken als charisma, geloofwaardigheid en intelligentie baseren op non-verbale communicatie. Werk dus aan een geweldige eerste indruk en gebruik je handen en mimiek om woorden kracht bij te zetten.

Het zijn kleine aanpassingen die grootse resultaten teweeg kunnen brengen. Stop veel zorg en creativiteit in de voorbereiding en profiteer van wat het je oplevert. Bekijk eens een paar TED-talks over een onderwerp dat jou aanspreekt of in lijn ligt met jouw onderwerp. Met een beetje oefening wordt ook jij een TED-waardige spreker!

Inspirerende omgeving
Bij een inspirerende toespraak, hoort een inspirerende locatie. En dat is waar wij gespecialiseerd in zijn! Bekijk onze mogelijkheden, neem contact met ons op en maak jouw evenement onvergetelijk!

Learn from the best
Oefening baart kunst en het loont zeker te kijken hoe andere dit kunstje hebben geklaard. Al moet dit natuurlijk niet letterlijk gekopieerd worden. Bekijk hier de presentatie van Ken Robinson - Do schools kill creativity?, Susan Cain - The power of introverts en Julian Treasure - How to speak so that people want to listen (aanrader!)

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x