EvenementOrganiseren.nl

Kun je nu nog een event organiseren? Ja, dit zijn de regels

Na de persconferentie van half november zijn de maatregelen voor het organiseren van evenementen aangescherpt, maar wie wil, wie er voor gaat, die heeft zeker nog wel mogelijkheden. In het kort is dit waar je aan moet voldoen: coronatoegangsbewijs, vaste zitplaats, maximaal 1250 personen per ruimte en georganiseerd tussen 06.00 en 18.00 uur.

De officiele lezing van Rijksoverheid.nl mbt de maatregelen voor evenement is als volgt:

 • Vanaf zaterdag 13 november gaan deze maatregelen in en duren tot en met in ieder geval 4 december 6.00 uur.
 • Alle evenementen zijn toegestaan tussen 6.00 uur en 18.00 uur.
 • Een vaste zitplaats voor bezoekers is verplicht, behalve bij doorstroomevenementen, zoals kermissen.
 • En er mogen maximaal 1250 personen per ruimte aanwezig zijn.

Daags na de laatste persconferentie vond de redactie van EventBranche.nl op Rijksoverheid.nl nog een kleine interessante toevoeging:

Horeca op festival of evenement

Bij de entree van het evenement of festival laat u uw coronatoegangsbewijs zien. U kunt daarna ook gebruikmaken van de horeca tijdens het evenement of festival. Let op: de horeca sluit om 20.00 uur. Afhaalmogelijkheden mogen langer open blijven.

 

Deze maatregelen komen bij de bestaande regels, zie ook de checklist voor evenementen tijdens corona, zoals het laten zien van een coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs.
 

Wanneer is iets een evenement?
Er is sprake van een evenement als er op een locatie sprake is van bijvoorbeeld een voorstelling, festival, optreden of feest. Ook een braderie, dorpsfeest of congres zijn evenementen.

 

Regels voor bezoek aan een evenement of festival

Alle bezoekers aan een evenement van 13 jaar en ouder moeten verplicht een coronatoegangsbewijs laten zien. Vanaf 14 jaar wordt het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs gecontroleerd.

Regels voor ondernemers en organisatoren van een evenement of festiviteiten

Voor alle evenementen, zowel binnen als buiten, geldt:

 • Evenementen zijn vanaf 13 november 2021 toegestaan tussen 6.00 uur en 18.00 uur.
 • Uitzondering: professionele sportwedstrijden zonder publiek en culturele locaties, zoals theaters, concertzalen en bioscopen.
 • Een vaste zitplaats is verplicht, behalve bij evenementen met doorstroom.
 • Maximaal 1250 personen per zaal (uitgezonderd van doorstroomlocaties).
   

Coronatoegangsbewijs: 

 • U bent verplicht om alle bezoekers van 13 jaar en ouder te controleren op het coronatoegangsbewijs. Bij bezoekers van 14 jaar en ouder moet u het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs controleren.
 • U moet zorgen dat bij een meerdaags (zakelijk) evenement met overnachting het coronatoegangsbewijs elke 24 uur wordt gecontroleerd.

Registratie, gezondheidscheck en kaartverkoop:

U bent verplicht de registratie en een gezondheidscheck te doen. U bent verplicht te werken met kaartverkoop (al dan niet gratis).

In- en uitstroom: 

U moet zorgen voor een gecontroleerde in- en uitstroom.

Afstand: 

U draagt zorg voor voldoende afstand tussen artiesten en het publiek.

Afspraken met gemeente en GGD:

 • U dient afspraken te maken met uw gemeente over deze voorzorgsmaatregelen en hoe u de toegangscontrole heeft ingericht.
 • U maakt afspraken met de GGD, zodat bron- en contactonderzoek bij een eventuele uitbraak snel en effectief kan worden uitgevoerd.

Entertainment, zoals live muziek, is toegestaan.

Coronatoegangsbewijs bij open evenementen

Ook bij open evenementen is een coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs nodig. Bijvoorbeeld bij een marathon, dorpsfeest of een kerstbraderie.

De organisator en de gemeente zorgen er samen voor dat deze regels op de juiste manier worden toegepast.

Bij georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar, zoals sinterklaasintochten, is geen coronatoegangsbewijs verplicht. Ook voor begeleiders van kinderen is het niet nodig om een coronatoegangsbewijs te laten zien.  

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x