EvenementOrganiseren.nl

Is extreme hitte ook te verzekeren?

Door Klap Verzekeringsmakelaar
We hebben er weer een nieuw weerfenomeen bij: extreme hitte, nog voor de zomer(vakantie) begonnen is. Dat betekent dat extreme warmte nu ook echt een storende rol kan spelen bij jouw evenement. En wat als je opeens het programma compleet moet omgooien of zelfs af moet gelasten? Is dat te verzekeren? KLAP Evenementenverzekeringen geeft antwoord:

De basisdekking is uit te breiden met 'extreem weer', maar waar verzekert u zich nou precies tegen:

Extreem weer
U verzekert zich voor het niet door kunnen gaan van het evenement, uitstel, onderbreking of voortijdige beeindiging door extreme weersomstandigheden. Dit zijn kortstondige weerscondities die gepaard gaan met stortregens en/of zware stormen.
 

Is hitte ook extreem weer?
Extreme hitte is ook gedekt onder de term extreem weer. 'Dat hebben we al meegemaakt bij een Strong Viking Run in Duitsland waar het 40 graden was. Bij deze run is de beslissing om te annuleren door de ambulancedienst, organisator en lokale overheid gezamenlijk genomen', geeft Michiel Bredius van Klap aan. 'Bij twijfel of er geannuleerd moet worden en of dit verzekeringstechnisch gedekt is altijd je verzekeringsmakelaar bellen. Die kan je helpen.'

  • Sommige polissen bieden alleen een dekking als de beslissing tot annulering door de lokale autoriteiten wordt genomen. Sommige hebben weer specifieke eisen bijvoorbeeld qua windsnelheden. Daarom, bel bij twijfel altijd de verzekeringsmakelaar.

'Klap gebruikt voor de meeste evenementen de ruime dekking: de beslissing van afgelasting dient door een overheidsinstantie en/of organisatie van het evenement te worden genomen, met als voorwaarde dat tot afgelasting, uitstel of onderbreking is besloten omdat zonder die beslissing er een ernstige bedreiging voor de veiligheid van de aanwezigen en/of genodigden en/of schade aan de voor het evenement getroffen materiële voorzieningen zou bestaan.'

  • Belangrijk hierbij is om met professionele partijen samen te werken om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen, alsmede een draaiboek te hebben hoe te handelen. Denk hierbij aan professionele beveiligers, tentenbouwers, EHBO/ambulance en/of weerdiensten die je met dergelijke beslissingen kunnen helpen.


LET OP: Slecht weer dekking minimaal 10 dagen van te voren
Een buiten evenement organiseren in Nederland is niet zonder risico’s. De weersomstandigheden direct voorafgaande aan dan wel tijdens het evenement kunnen zodanig zijn, dat noodzakelijkerwijs tot afgelasting, uitstel, onderbreking of vroegtijdige beëindiging moet worden besloten. Dit risico kan tegen een meer premie worden verzekerd. Een aanvraag voor een slecht weer dekking dient minimaal 10 dagen voorafgaande het evenement te zijn aangevraagd bij Klap bv. K/ap kan ook dekking bieden in het buitenland.

>> Uw evenement goed verzekeren? Bereken hier in no time uw premie

Als organisator van het evenement kunt u op voorhand, naast het goed verzekeren van uw evenement, nog meer stappen zetten om de schade door noodweer te minimaliseren, denk bijvoorbeeld aan goede weerbewaking:

Weerbewaking

'Veel evenementorganisatoren kiezen voor weersbewaking tijdens hun evenement. Onder meer MeteoVista neemt dat voor haar rekening. Dit houdt in dat een meteoroloog 24/7 het weer in de gaten houdt en mogelijke impact van het weer signaleert, doorgeeft en adviseert over mogelijk te nemen acties. Situaties als deze zijn vaak laat van tevoren te zien. Weerbewaking zorgt er echter voor dat meteorologen de weersituatie continue in de gaten houden en contact opnemen met de organisatie in geval van gevaarlijke weerssituaties zoals onweersbuien.'

'Hiermee weet een organisatie altijd eerder van een naderende gevaarlijke situatie dan zonder weerbewaking. Je “koopt” als het ware tijd. Bij gevaarlijk of extreem weer is die tijd meer dan nodig. MeteoVista belt sowieso voor buien met kans op onweer en hevige neerslag. Verder houden we de waarnemingen in de aanvoerrichting van de evenementlocatie in de gaten', aldus MeteoVista zelf. 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x