EvenementOrganiseren.nl

Internationale deelnemers komen bijeen in Amersfoort tijdens het ECG Congres

Door Flint Theater Evenementen en Congressen
We blikken terug op de 29ste editie van het European College of Gerodontology (ECG). Een congres dat voorgaande jaren plaatsvond in steden als Londen en Athene, maar dit jaar voor het eerst in Amersfoort, in Flint! Deelnemers kwamen uit meer dan 20 verschillende landen naar Nederland gereisd om hierbij aanwezig te zijn. Dr. Gert-Jan van der Putten, Specialist Ouderengeneeskunde en Kaderarts palliatieve zorg, en Leonie Martens, Eventmanager bij LeMar Events, vertellen over de highlights van het congres en de manier waarop zij dit interessante en unieke evenement ervaren hebben.

Het ECG is interessant voor alle zorgprofessionals die werken met kwetsbare ouderen en zich willen verdiepen in mondzorg voor deze doelgroep. Ieder jaar vindt dit congres plaatst op een andere locatie. Dit jaar waren Gert-Jan van der Putten en Leonie Martens voor de eerste keer verantwoordelijk voor de organisatie en hebben ervoor gezorgd dat het congres in Amersfoort plaatsvond. Het doel van het congres is om mondzorg voor kwetsbare, afhankelijke ouderen goed op de kaart te zetten. Gert-Jan vertelt: ‘’Tijdens dit congres wordt er aandacht besteed aan mondzorg voor ouderen die niet meer in staat zijn om naar hun tandarts toe te gaan. We brengen kennis over aan tandartsen en mondhygiënisten, zodat zij op de hoogte zijn van wat er speelt. Veel ouderen zijn namelijk zorgafhankelijk.’’

Bijzonder aan dit evenement is dat het voor het eerst door een arts werd georganiseerd. Het congres werd hierdoor op een andere wijze ingestoken dan voorgaande jaren. Gert-Jan vertelt verder: ‘’Het was anders dan andere keren, deze editie was grootschaliger en had een multidisciplinaire insteek waardoor het congres ook voor niet-mondzorgverleners zoals artsen interessant was. Voor het eerst werd het congres niet in combinatie met een ander tandheelkundig congres georganiseerd, maar was het een op zichzelf staand evenement,  Het grootste gedeelte van het programma vond plaats in Flint, maar er waren ook onderdelen op andere locaties in Amersfoort, zoals het speakers diner in de Marienhof. Alles bij elkaar heeft het aan al mijn verwachtingen voldaan!

Multifunctionaliteit
Leonie Martens heeft jarenlange ervaring in het organiseren van zakelijke evenementen en was al in een vroeg stadium betrokken bij de organisatie van dit congres. We wilden de congresdagen op een vriendelijke, informele manier laten beginnen, dat lukt goed met live muziek. Zo werden de buitenlandse bezoekers op één van de ochtenden onthaald met een draaiorgel, typisch Nederlands natuurlijk. Een congres is wat ons betreft niet alleen educatief, maar het is ook een dagje uit. Het is daarom belangrijk dat het in een bijzondere omgeving plaatsvindt en er een fijne sfeer hangt.’’

Voor dit evenement werden meerdere keynote speakers uit verschillende vakgebieden uitgenodigd. Zo kwamen onder andere een geriater, huisarts, een specialist ouderengeneeskunde en een hoogleraar verpleegkunde aan het woord. ‘’Bij congressen merk je soms dat belangrijke foto’s niet goed worden weergeven door haperende beamers. Maar bij Flint was dit niet het geval! De foto’s kwamen erg goed tot hun recht en de technische ondersteuning was een groot succes, zegt Gert-Jan.

Leonie vult aan; ‘’Er was goed nagedacht over de indeling van de AFASzaal, de multifunctionaliteit van de zaal kwam goed tot zijn recht. De formule om de AFASzaal op te delen in deels een intieme congreszaal en deels een ontvangstgedeelte met eilandbar met daaromheen de sponsors was een groot succes. Hierdoor liepen mensen constant naar de eilandbar, zo merk je dat sponsors en deelnemers maximaal met elkaar in contact komen en gezelligheid creëren.’’, vertelt Leonie.

Hollands tintje
Ook over de catering was met zorg nagedacht. De organisatoren gaven aan dat ze de deelnemers uit het buitenland een stukje van Nederland wilden laten proeven. Zo werden de deelnemers voorzien van tompoezen en stroopwafels. ‘’Een bijzonder moment was het diner met de deelnemers, een informele manier om bij elkaar te komen. Het was enorm gezellig! De deelnemers spraken met lof over het congres. Er was muziek en we konden heel gezellig met elkaar praten.’’, zegt Gert-Jan.

Sfeer
‘’Ik heb zelf de Flint uitgekozen als bijzondere locatie, ik wilde ook de mensen uit het buitenland laten zien dat Amersfoort, als historische stad, heel mooi is. De deelnemers konden in de stad slapen en alles te voet doen. Met de verlichting in Flint kan je een prachtige sfeer creëren. Je komt zeker geen koud congresgebouw binnen’’, zegt Gert-Jan.

Leonie vult aan: ‘’Ik had met de locatie Flint de verwachting dat mijn event één van de velen is die in Flint plaatsvindt. Dat gevoel heb ik helemaal niet gekregen. Er was zeer prettig contact met Tessa Harkema, de evenementencoördinator in Flint. Ik voelde me goed gehoord als klant. Er was niet veel contact nodig om alles te bespreken en goed tot uitvoer te brengen. Dat duidt op professionaliteit’’, zegt Leonie

Als Gert-Jan wordt gevraagd of Flint op zijn doelgroep aansloot, antwoord hij lachend: ‘’Bij welke doelgroep past Flint niet? Flint is geschikt om grote en kleine congressen te organiseren.’’

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Over de organisatie
De European College of Gerodontology (ECG) is opgericht in 1990 om een Europees forum aan te bieden voor geïnteresseerden in gerodontologie en om een platform te vormen waar vragen betreffende gerdontologie kunnen worden gesteld.

Tijdens het evenement krijgen zorgprofessionals de kans om leden van het ECG te ontmoeten. Hierdoor kunnen zij hun netwerk vergroten en inzichten krijgen in de werkwijze en voordelen van een ECG lidmaatschap.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x