EvenementOrganiseren.nl

Goed WKR nieuws! Meer ruimte voor bedrijfsuitjes door de werkkostenregeling

Vanaf 2020 wordt de onbelaste ruimte binnen de werkkostenregeling (WKR) verruimd. Goed nieuws want op dit moment mogen werkgevers nog tot 1,2 procent van het totale fiscale loon van hun bedrijf onbelast vergoeden of verstrekken. Vanaf volgend jaar bedraagt dat percentage 1,7 procent over de eerste 400.000 euro totaal fiscaal loon. Daarboven geldt weer 1,2 procent.

De verruiming van de werkkostenregeling betekent in de praktijk dat werkgevers vanaf 2020 tot 2000 euro hogere onbelaste vergoedingen mogen geven aan hun werknemers. Binnen die onbelaste vergoedingen vallen bedrijfsuitjes, interne fun events, maar ook bijvoorbeeld kerstpakketten. Dit wordt gedaan op zo’n manier dat kleine werkgevers relatief het meeste voordeel hebben. Dit heeft de ministerraad besloten op voordracht van staatssecretaris Snel van Financiën. Het is de bedoeling dat de verruiming gaat gelden vanaf 1 januari 2020. 

Op dit moment mogen werkgevers tot 1,2% van het totale fiscale loon (de loonsom van alle medewerkers samen) onbelast vergoeden of verstrekken. Dit is de vrije ruimte. Daarbovenop kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen geven die zijn vrijgesteld, zoals voor reiskosten, een telefoon of opleidingskosten. Dit percentage wordt dus verhoogd naar 1,7% voor de eerste 400.000 euro van het totale fiscale loon. Dit betekent bij een loonsom van 400.000 euro dat werkgevers in de nieuwe situatie 6800 euro onbelast beschikbaar kunnen stellen in plaats van 4800 euro nu. Voor het bedrag boven 400.000 euro blijft het percentage van 1,2% gelden. Met name midden-en kleinbedrijven (mkb) hebben hier voordeel van en dat is gunstig gelet op de jongste ontwikkelingen: MKB voorspelt groeiende eventbudgetten. Daarnaast wordt de vergoeding die de werkgever aan de werknemer geeft voor het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (VOG) voortaan toegevoegd aan de lijst vrijstellingen. 

De verruiming is een uitwerking van de 100 miljoen euro die door het kabinet vorig jaar augustus beschikbaar is gesteld voor lagere lasten op arbeid voor het mkb. De verruiming is in nauw overleg met vertegenwoordigers van het mkb vormgegeven.
 

Lees ook:
Evenement Organiseren? Weet dan hoe de WKR werkt!
Wanneer is ietseen studietrip en wanneer een snoepreis? 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x