EvenementOrganiseren.nl

EVENTCASE: Neerlands Diep

Door Flint Theater Evenementen en Congressen
‘‘Dit evenement was er één die je niet vaak tegenkomt. Het was geen netwerk- of informatiebijeenkomst, maar ook geen congres. Wat was het dan wel? Dit evenement draaide volledig om het creëren van de ultieme belevenis, met uiteindelijk doel om de bezoekers op een bijzondere manier te laten samen!’’

Op donderdag 31 januari organiseerde Neerlands Diep, samen met Pentascope en de Co-creatieschool, speciaal voor relaties, een bijzonder evenement in Flint. Janine van Oosten – Communicatie adviseur en eventmanager bij Neerlands Diep – en Gijs van Bilsen – Chief Inspiration Officer bij Pentascope – vertellen in een interview wat dit evenement nou anders maakte dan andere evenementen.

Uitzonderlijke invulling
“Het thema van deze dag was: ‘de opgave’. De maatschappij wordt immers steeds complexer, er komen continu nieuwe ontwikkelingen op je af. Iedereen werkt steeds minder aan een project vanuit een boekje. Ieder onderdeel van een project is een aparte ‘opgave’ geworden.  En dat is het deel wat wij de bezoekers wilden laten beleven. Maar wat betekent dat nu, werken vanuit de opgave? Verder kijken dan je eigen project, dat is eigenlijk het uitgangspunt”, vertelt Janine van Oosten.

Serious Escape room
Pentascope en de Co-creatieschool spelen in op dit thema door in de inzet van Serious Escape rooms. Samen zorgen deze twee organisaties voor het verhaal, de beleving en de spelvormen. Eén van de specialiteiten van Gijs van Bilsen is serious gaming. Dit is een spelvorm waar mensen helemaal in op kunnen gaan, de hele dag is een spel. Zo ook tijdens dit evenement…

The New Deeplands –  hoe werkt het spel?
Tijdens deze dag was er een fictieve casus bedacht: ‘The New Deeplands is een nieuw opgespoten eiland voor de kust van Nederland. De bedoeling is om hier een duurzaam woon-werk en leefgebied voor iedereen van te maken. Helaas loopt dit op verschillende fronten nog niet helemaal zoals het zou moeten.

Het spel begon direct wanneer de bezoeker het gebouw binnen kwam. Bij de entree van Flint stonden protestanten met oranje hesjes, wat gebaseerd was op de huidige gele hesjes beweging. Deze oranje hesjes protesteerden vooral tegen het geluidsoverlast van het nieuwe eiland. Bij binnenkomst kregen de bezoekers door middel van foto’s en posters een gevoel bij The New Deeplands.

De gouverneur kwam direct ter zake; ‘Jongens, ik heb jullie hulp nodig’. De deelnemers werden meegenomen in het project en de situatie. De aanwezige projectteams waren volgens de gouverneur hard nodig om de gedachten achter het nieuwe project bij de verschillende betrokken partijen over te brengen. Aan het einde van de dag vond er namelijk een persconferentie plaats, waarin de gouverneur een goed verhaal moest vertellen over de voortgang. De pers heeft namelijk opgemerkt dat de verwachtingen niet waar worden gemaakt, bijvoorbeeld doordat er te weinig duurzame woningen zijn. Het verhaal van de gouverneur naar de bezoekers toe eindigt met: “Vind en verbind de informatie van de instellingen, het bevoegd gezag, bedrijven, de politiek, bewegingen, bewoners en andere eindgebruikers en overige stakeholders, zodat de ambitie, de ‘opgave’, waar we voorstaan wordt behaald: “The New Deeplands een duurzame, veilige, en bereikbare woon-, werk & leefgebied voor iedereen’’

Na deze introductie, moesten de deelnemers door middel van het spelen van spannende escape rooms op zoek naar informatie over het eiland….

UNIEK
‘’Dit evenement is uniek omdat we echt hebben gekozen voor een totaalbeleving. Een beleving in hetzelfde verhaal met continu andere spelvormen en ervaringen voor de deelnemers’ zegt Gijs van Bilsen.

Janine van Oosten voegt toe: ‘Dat we met bijna 200 mensen een escape beleving hebben neergezet is iets unieks. Mensen kunnen op een speelse manier kennis opdoen van een complex thema.

Flint als locatie
‘’Voor evenementen is Neerlands Diep altijd opzoek naar locaties in het midden van het land. Mensen komen uit heel Nederland, van Zuid Limburg tot noordoost Groningen en de randstad. Voor dit evenement was het ook belangrijk dat het een omgeving was waarbij we niet aan vaste elementen vastzaten. Een flexibele locatie. Het theater leent zich bij uitstek ervoor om daar je eigen sausje aan te geven. De look en feel, vooral het industriële gevoel in de AFASzaal, is iets wat meteen erg aansprak. 
 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Over de organisaties
Neerlands Diep is een academie voor publieke bouw- en infrastructuurprojecten. Zij leveren leer- en ontwikkelprogramma’s aan projectmanagers in deze sector. Dat zijn mensen die werkzaam zijn aan de publieke kant, zoals Rijkswaterstaat, ProRail en Rijksvastgoedbedrijven in de 4 grote gemeentes.

Pentascope brengt beweging in organisaties. Organisatieontwikkeling en organisatieverandering zijn speerpunten waar Pentascope zich op focust. Mensen inspireren of laten inspireren en vervolgens te zoeken wat zij leuk vinden, dat is iets wat zij voornamelijk doen. Zo kunnen mensen in beweging komen binnen hun eigen organisatie.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x