EvenementOrganiseren.nl

Evenementen en corona: wat mag wel en wat kan niet?

Gevoelsmatig zijn we er bijna. Bijna op dat moment dat we weer evenementen kunnen gaan organiseren voor jouw bedrijf, merk of organisatie. Maar nu het dichtbij komt, ontstaat ook wat onduidelijkheid: wat mag er wel, wat kan nog niet? En daar ontbreken nog wel wat details, maar hierbij een overzicht van de stand van zaken zoals bekend op 27 mei, met een scenario bij het openingsplan, corona toegangsbewijzenwet en een hoopvolle uitspraak van de staatssecretaris.

Onderstaande geeft een indicatie van wat er te wachten staat, al moeten de data dus aangepast worden van Stap 3 gaat naar 9 juni, stap 4 naar 30 juni en stap 5 naar 21 juli. Met dus de volgende verwachtingen als het om evenementen gaat:

STAP 3 - 9 juni

  • Met toegangstesten en onder voorwaarden zijn geplaceerde evenementen gedeeltelijk 'open'
  • Groepsgrootte binnen: 30 personen, of ruimer indien gerelateerd aan oppervlaktenorm
     

STAP 4 - 30 juni

  • Toestaan van evenementen onder voorwaarden
  • Groepsgrootte binnen: 50 personen, of ruimer indien gerelateerd aan oppervlaktenorm
     

STAP 5 - 21 juli

  • Verruiming mogelijkheden voor evenementen onder voorwaarden
  • Groepsgrootte binnen: 100 personen, of ruimer indien gerelateerd aan oppervlaktenorm

Op Rijksoverheid.nl is een scenario uitgewerkt die met bovenstaande datumaanpassingen er als volgt uitziet:


Corona toegangsbewijzenwet: vanaf stap 4 events zonder 1,5 meter afstand

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor het inzetten van corona-toegangsbewijzen. De tijdelijke inzet van toegangsbewijzen maakt het mogelijk om in bepaalde sectoren maatregelen sneller te versoepelen dan volgens de epidemiologische situatie mogelijk zou zijn, waaronder de evenementenbranche.

De coronatoegangsbewijzen worden vanaf stap 3 in het openingsplan tijdelijk ingezet om het maximum aantal toegestane bezoekers te vergroten. Het gaat dan om publiek bij professionele sportwedstrijden, exploitatie van culturele instellingen zoals theaters en bioscopen en horeca voor uiteten. Ook voor de toegang tot geplaceerde evenementen zullen toegangsbewijzen worden ingezet. Vanaf stap 4 in het openingsplan wordt het mogelijk met toegangsbewijzen de anderhalvemeternorm los te laten.

 

Minister De Jonge: “Met de wet coronatoegangsbewijzen maken we het voor culturele instellingen, horeca en festivals mogelijk om zo snel mogelijk terug te keren naar ‘het oude normaal’. Dat is een belangrijke stap voor cultuurmakers, ondernemers, en festivalgangers. Waar we al zo lang naar snakken komt nu sneller dichterbij.”

Stichting Open Nederland werkt op dit moment aan het uitbreiden van testcapaciteit door heel Nederland. Bezoekers kunnen zich kosteloos laten testen en gebruikmaken van de CoronaCheck app. Op termijn kunnen ook een vaccinatiebewijs of een bewijs van herstel ingezet worden als coronatoegangsbewijs. Daarvoor is aparte instemming van de Tweede Kamer nodig.

Staatssecretaris Keijzer: 'Vanaf 30 juni ook ongeplaceerde events mogelijk'

Over het loslaten van de 1,5 meternorm en de mogelijkheden voor ongeplaceerde evenementen liet staatssecretaris Mona Keijzer onlangs weten:

Met een slag om de arm, want het definitieve besluit ligt bij het OMT, maar staatssecretaris Keijzer zei deze week bij Beau dat op basis van de onderzoeksresultaten van het Fieldlab ongeplaceerde evenementen zowel binnen als buiten vanaf stap 4, 30 juni, onder voorwaarden door kunnen gaan. (foto Nico Alsemgeest)

In het aangepaste openingsplan stond bij stap 4, 30 juni, al vermeld: evenementen toegestaan. Maar het was nog volstrekt onduidelijk wat dan wel en wat niet. De uitspraken van Keijzer geven al wel aan dat er onder voorwaarden vanaf die dag dus vrij veel kan, omdat het advies waar zij nu overspreekt gaat over ongeplaceerde evenementen, zowel binnen als buiten. Daaruit mag geconcludeerd dat er geplaceerd dus nog veel meer mogelijk zou moeten zijn. De vraag blijft nog altijd wat de spelregels uiteindelijk zullen worden, maar daar hoopt het OMT en de overheid zeer binnenkort de details over mee te delen. Zo riep Hubert Bruls op landelijke radio op om zo snel mogelijk met richtlijnen te komen, omdat evenementen nou eenmaal een lange voorbereidingstijd nodig hebben.

Mona Keijzer is bij Beau enthousiast over de onderzoeksresultaten: "De eerste resultaten daarvan, daarvan blijkt dat je op een veilige manier met 100% bezetting kan organiseren met voorwaarden, zoals bijvoorbeeld zelftesten. Die resultaten worden aan ons aangereikt en gaan wij doorzetten aan het OMT om hen ook een advies te vragen, om straks ook vastgesteld te hebben dat je op een verantwoorde manier dat je dit dus kunt organiseren." #backtolive (bron: Fieldlab Evenementen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x