EvenementOrganiseren.nl

Duurzame evenementenlocatie: 6 tips

Door Jaarbeurs Beurs- en Congresgebouw
Dat we moeten verduurzamen dat is niet alleen een opdracht voor de eventbranche, maar zeker ook voor jou als opdrachtgever. Jouw merk, bedrijf of organisatie wil toch ook duurzame stappen zetten? Dan is het goed om dit te laten zien, voelen en beleven. Dus maak je bewuste keuzes rondom jouw evenement. Een groot deel daarvan is de locatie(keuze). Jaarbeurs deelt 6 tips om met en in een locatie te verduurzamen.

In hun online magazine De Kracht van de bekendste locatie van Nederland geeft Jaarbeurs een kijkje achter de schermen van de eventlocatie in Utrecht, maar deelt het ook kennis, tips en een visie: op weg naar de meest duurzame locatie. Deze tips voor een duurzamer evenement kun je alvast meenemen bij de organisatie van jouw volgende evenement:

1. Duurzame locatie

Kies bij voorkeur voor een locatie met een duurzaamheidscertificaat. Let erop dat de evenementenlocatie goed bereikbaar is met openbaar vervoer of kijk of er alternatieven zijn, zoals voldoende laadpalen voor elektrische auto’s. Daarnaast is het belangrijk dat de locatie duurzaamheid zelf ook hoog op de agenda heeft staan. Zo weet je dat de impact verder gaat dan alleen het zichtbare.

2. Lokale en vega(n) catering

Heel leuk al die exclusieve hapjes, overgevlogen vanuit alle hoeken van de wereld… maar niet zo duurzaam. Kies als alternatief eens voor lokale producten, bij voorkeur biologisch en seizoensgebonden. Dit scheelt een hoop vervoer en daarmee ook een heleboel CO2. Overweeg daarnaast om vegetarische en veganistische opties aan te bieden, dit is beter is voor het milieu én voor de gezondheid.

3. Minimaliseer afval

Je denkt als eerste waarschijnlijk aan wegwerpservies en -bestek. Maar er is meer. Véél meer. Door hier secuur naar te kijken, maak je een enorme duurzame stap. Vermijd het gebruik van papier (brochures, plattegronden etc); ga zoveel mogelijk digitaal. Bij Jaarbeurs gebruiken we bijvoorbeeld de Jaarbeurs Live App om digitaal te navigeren en communiceren met bezoekers.

4. Minimaliseer catering waste

Bereid eten en drinken pas als het besteld wordt. Het betekent weliswaar dat mensen eventjes moeten wachten op hun hapje of drankje, maar zo weet je zeker dat er zo min mogelijk overblijft. Toch voorkom je het nooit helemaal. Het is immers lastig te plannen en je weet niet of je met grote of kleine eters te maken hebt. Denk daarom ook na over wat je na het event gaat doen. Doneer het overgebleven voedsel bijvoorbeeld aan de voedselbank of bied aan het via de app Too Good To Go.   

5. Gebruik duurzame apparatuur

Let erop dat je zoveel mogelijk draadloze apparatuur gebruikt. Zo bespaar je meters kabels, vervoer, verpakking etc. Vraag jezelf daarnaast wat snelle quick fixes af om je apparatuur te verduurzamen: 

  • Werk je met ledverlichting? 
  • Gebruik je oplaadbare batterijen waar het kan? 
  • Zijn er bewegingssensoren voor lampen die niet de hele dag aan hoeven? 


6. Inspireer anderen

Spread the word! Een duurzame ambitie wordt nog duurzamer als je anderen ermee inspireert. Zorg dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van de duurzame doelen en hoe je die wil bereiken. Maak van duurzaamheid een prominent thema binnen het event. Stimuleer bijvoorbeeld medewerkers en bezoekers om met het openbaar vervoer te komen. Zet uitleg neer bij de catering en vertel op de app welke duurzame keuzes jullie hebben gemaakt tijdens de organisatie van het event. Download het Duurzaamheidsboek van Jaarbeurs

Wij geloven in een wereld waarin we zorgvuldig met elkaar en onze omgeving omgaan. En daarin nemen we onze verantwoordelijkheid. Zowel aangaande onze maatschappelijke doelen, richting onze mensen als voor de wereld waarin we leven. Klimaatverandering is één van de meest urgente problemen in de wereld van vandaag en wij zijn vastbesloten om een positieve bijdrage te leveren aan het verhelpen van dit probleem.

>> Download het duurzaamheidsboek van Jaarbeurs

 

Duurzame Jaarbeurs: internationale awards voor verduurzaming

De UFI Sustainable Development Award 2022 en Digital Innovation Award 2022 staan in Utrecht. Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs: “We zetten continu stappen om in 2030 de meest duurzame en innovatieve eventlocatie en -organisator van Europa te zijn. Ik ben ongelofelijk trots dat de stappen die we tot nu toe hebben gezet op het gebied van verduurzaming en digitalisering wereldwijd worden erkend. En hier zal het zeker niet bij blijven, de komende periode zullen we nog meer mooie initiatieven aankondigen.”

"Bij alle soorten events die in Jaarbeurs georganiseerd worden merk je nu veel duidelijker keuzes op basis van duurzaamheid. Jaarbeurs maakt daar dan ook echte, grote, stappen in. In 2030 willen we de meest duurzame locatie van Europa zijn en volledig CO2-neutraal. Daar zijn we als organisatie al mee aan de slag. Hiervoor zetten we onder andere in op zero waste, vergroenen we de horeca, en maken we gebruik van circulaire materialen.

> Efficiënte bezoekersstromen en logistiek

> Zero waste beleid: slimmer omgaan met afval

> Duurzaamheid in de horeca met een menu waarin groente en lokale ingediënten de hoofdrol spelen

> Duurzamer vervoer en zorg voor mobiliteit

Onze duurzaamheidsambitie leeft in alles wat wij als organisatie doen. In 2025 willen we al voor 50% CO2-neutraal zijn. Waar we dit niet halen, gaan we onze uitstoot compenseren.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x