EvenementOrganiseren.nl

Duurzaam evenement meubilair? Dit is hoe de toekomst eruit ziet!

Duurzaam, praktisch en 100% recycleerbaar - dat is wat het merk Cartoseat belooft met zijn kartonnen eventmeubilair. Maar wat zit erachter? Wat zijn de voordelen en voor welke evenementformats is het aanpasbare meubilair van 14 mm cardboard geschikt?

In een interview met EvenementOrganiseren.nl en onze Duitse zustersite NEXTLIVE, geeft oprichter en CEO Maurice van Gol van Cartoseat een kijkje achter de schermen van de Cardboard Factory. 

Maurice van Gool, Managing Director Cartoseat: "Duurzaamheid is het sleutelwoord als het gaat om kartonnen eventmeubilair. Alle Cartoseat producten zijn 100% recyclebaar."

EvenementOrganiseren.nl:
Maurice, je komt uit de reclame - met Cartodisplay produceer je onder andere display stands en bedrukbare desinfectiezuilen. Hoe is het idee ontstaan om evenementmeubilair van karton te maken? 

Maurice van Gool:
Na de financiële crisis in 2009, die ook de hele reclame- en displaysector hard trof, begon ik rond te kijken in andere markten. Een krukje maken van karton was niet echt nieuw. Het aanbod van dergelijke meubelen van karton was toen echter zeer beperkt. Wij hebben hierop gereageerd met Cartoseat. Wij bieden een verscheidenheid aan manieren om samen te komen op verschillende tijdstippen, zelfs binnen hetzelfde evenement, van plenaire sessies tot netwerkborrels, wij hebben oplossingen voor alles.

EvenementOrganiseren.nl:
Voor welke evenementen zijn de stoelen, tafels en banken van Cartoseat geschikt? 

Maurice van Gool:
Het evenementmeubilair van Cartoseat is geschikt voor bijna alle bedrijfsgerelateerde evenementen: bedrijfsevenementen, team-buildings, netwerkevenementen, beurzen, congressen, workshops. Daarnaast worden onze tafels, stoelen en krukken gebruikt op festivals, modeshows, sportevenementen en verenigingsfeesten. En de producten van Cartoseat zijn uitstekende relatiegeschenken, vooral op beurzen of op opendeurdagen. Momenteel bieden wij bijvoorbeeld een geschenkdoos bestaande uit een krukje dat u kunt vullen met promotieartikelen en weggeven. 

EvenementOrganiseren.nl:
Jullie meubels zijn aanpasbaar? Wie creëert de ontwerpen en hoe benutten klanten de gepersonaliseerde mogelijkheden? 

Maurice van Gool:
Bij Cartoseat hebben we onze eigen creatieve afdeling, onze eigen ontwerpers creëren het evenementmeubilair voor onze klanten individueel en volledig in lijn met het doel van het evenement. Voor een congres bijvoorbeeld kunt u het programma op het meubilair afbeelden, voor een festival of een concert de line-up! Tijdens een workshop of breakoutsessie kunnen de meubels worden voorzien van merkboodschappen. En natuurlijk kunnen alle evenementmeubels van Cartoseat ook van een merk worden voorzien. Er zijn echt zoveel mogelijkheden, er zijn bijna geen grenzen aan de creativiteit. 


De Cartoseat meubelen zijn zeer licht, maar kunnen tot wel 200 kilo dragen

EvenementOrganiseren.nl:
Het gebruik van huurmeubilair voor beurzen en evenementen brengt vaak complexe logistieke processen met zich mee, bijvoorbeeld wat betreft het vervoer en de opslag van de evenement-uitrusting. Hoe los je dit op met eventmeubilair van Cartoseat? 

Maurice van Gool:
Cartoseat evenementmeubilair kan in een mum van tijd gemonteerd en gedemonteerd worden. Alle tafels, stoelen en krukken van Cartoseat kunnen ruimtebesparend worden opgeborgen, omdat de producten, eenmaal uit elkaar gehaald, stapelbaar zijn. Neem bijvoorbeeld onze Cart Stool - op een europallet passen 100 stoelen, dat lukt met geen enkele conventionele stoel. Wij beheersen zelf alle logistieke processen, en op dit gebied ontzorgen wij ook onze klanten in het kader van bedrijfsgerelateerde evenementen. Maatwerk, van het ontwerp tot de afbouw van het evenement. 

EvenementOrganiseren.nl:
Het thema duurzaamheid speelt niet alleen voor evenementplanners een belangrijke rol. Steeds meer dienstverleners op het gebied van evenementen, van cateraars tot evenemententechnici, hechten ook veel belang aan duurzame processen. Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jouw klanten? 

Maurice van Gool:
Duurzaamheid is het sleutelwoord als het gaat om kartonnen eventmeubilair. Alle Cartoseat producten zijn 100% recycleerbaar. Bij de productie van de meubelen gebruiken we zoveel mogelijk restmaterialen uit de productie om afval te beperken. In de Nederlandse evenementenbranche testen we momenteel ook een verhuurconstructie voor onze Carto Chairs - zie het als een statiegeldsysteem. De manier waarop het werkt is dat de gedrukte delen, die bijvoorbeeld het programma van een evenement bevatten, na het evenement worden gerecycleerd, terwijl wij de frames hergebruiken. Wij willen dergelijke systemen in de toekomst uitbreiden. Wij werken er voortdurend aan om onze producten duurzamer te maken. Zo kan bijvoorbeeld het papier dat wij gebruiken voor de bedrukte onderdelen van ons evenementenmeubilair ook gemaakt zijn van graspapier of ander volledig gerecycled papier. Zo zorgen we steeds weer voor meer duurzaamheid.

EvenementOrganiseren.nl:
Hoe vaak kun je een Cartoseat eventmeubel gebruiken? 

Maurice van Gool:
Dit kan variëren van product tot product, maar in de regel kan Cartoseat-evenementsmeubilair tussen vijf en 20 keer worden gebruikt, wat zeer voordelig is voor terugkerende evenementen zoals handelsbeurzen en congressen. 

EvenementOrganiseren.nl:
Hoeveel opslagruimte is er nodig voor Cartoseat evenementmeubilair? 

Maurice van Gool:
Dat hangt natuurlijk af van het soort en de hoeveelheid evenementmeubilair. Zoals gezegd passen er bijvoorbeeld 100 Carto Stool producten op een europallet, die dan een gewicht heeft van ongeveer 150 kg. Maar ik denk dat in vergelijking met conventionele meubels, Cartoseat producten op een super ruimtebesparende manier kunnen worden opgeborgen. 

EvenementOrganiseren.nl: 
Veiligheid: zijn er voor conventionele zogehten stack chairs, die bijvoorbeeld op beurzen, conferenties en congressen worden gebruikt, zogenaamde verbindings- en koppelstukken om de stoelen veilig en stabiel tot rijen stoelen samen te voegen? Hoe los je deze eis op en hoe stabiel is evenementenmeubilair van karton?

Maurice van Gool:
Bij de productie van ons evenementenmeubilair zijn wij er enerzijds in geslaagd echte lichtgewichten te ontwikkelen, maar anderzijds ook uiterst veerkrachtig evenementenmeubilair te produceren. Onze stoelen en krukken, bijvoorbeeld, zijn bestand tegen een belasting van ongeveer 200 kg. Bovendien zijn er koppelstukken voor de Carto Stool, zodat onze stoelen als gewone rijen stoelen aan elkaar kunnen worden gekoppeld. 

EvenementOrganiseren.nl: 
Je bent nu 3 jaar op de markt met Cartoseat, wat voor evenementen heb je tot nu toe uitgerust en met welke projecten ben je momenteel bezig? 

Maurice van Gool:
We hebben de eerste anderhalf jaar geïnvesteerd in de naamsbekendheid van Cartoseat en in 2018 en begin 2019 hebben we een aantal mooie projecten kunnen uitvoeren, waaronder evenementen van de Nederlandse omroep Radio 538, Sign & Print - dat is een vakbeurs voor media, print en verpakkingen, het Holland Paviljoen op BOE International of de European Broker Meeting, een van de grootste netwerkevenementen voor IT-makelaars. Natuurlijk gooide Covid voor ons - net als alle andere dienstverleners op het gebied van evenementen - voorlopig ook roet in het eten. Maar we hebben de tijd tijdens de pandemie gebruikt om te investeren in duurzaamheid en innovatieve technologieën. We kijken uit naar de volgende projecten, zoals de Future of Festivals in Berlijn en de NEXTLIVE DCP Experience in november en de #BOE22 in Dortmund. 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x