EvenementOrganiseren.nl

Bereken ik op mijn evenement 6 of 21 procent over de partycatering? (UPDATE)

Welk btw-tarief berekent een partycateraar aan u? Het algemene btw-tarief is 21%. Voor sommige dranken en voedingsmiddelen geldt echter het lage tarief van 6%. UPDATE: per 1/1/2019 wordt dit 9 procent. Hieronder een handig overzicht van de Belastingdienst, waar u rekening mee kunt houden indien u samenwerkt met een partycateraar of horecagelegenheid bij het organiseren van uw evenement.

Bent u bezig met het budget voor uw evenement, dan is het goed om te weten welke percentages BTW er bij welke producten horen. Laten we eerst maar eens een kijkje nemen bij de partycatering. De hoogte van de btw (6, straks 9% of 21%) wordt door de partycateraar aangegeven. In grote lijnen is die verdeling als volgt:

6% btw (per 1-1-2019 9%)
- eten;
- non-alcoholische dranken
- koffie
- thee
- bloemen
 

  • Wanneer je als bedrijf niet btw-plichtig bent, kan de btw niet teruggevorderd worden en is het dus een kostenpost. Bedrijven die wél btw-plichtig zijn, kunnen niet in alle gevallen btw terugvorderen. Btw over spijzen en dranken, ook via een cateraar, is niet terugvorderbaar, omdat je als eindgebruiker wordt aangemerkt.


Voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen zijn eet- en drinkwaren voor menselijke consumptie. Hieronder vallen zowel verse, bereide als verduurzaamde producten. Voedingsmiddelen die voldoen aan de eisen van de Warenwetgeving vallen onder het 6%-tarief. Voedingsmiddelen die niet voldoen aan de eisen van de Warenwetgeving vallen onder het 21%-tarief. Als u twijfelt, kunt u contact opnemen met de Keuringsdienst van Waren, onderdeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De volgende voedingsmiddelen vallen onder het 6%-tarief:

  • eetwaren. Hieronder vallen ook snoepgoed en kauwgom.
  • dranken (niet-alcoholhoudend)
  • ingrediënten voor de bereiding van eet- en drinkwaren
  • voedingspreparaten en voedingssupplementen

Horecabedrijven

  • Eten en drinken (niet-alcoholhoudend) in horecabedrijven valt onder het 6%-tarief. Dit tarief geldt ook voor afhaalmaaltijden.
  • Koken onder begeleiding
  • Laat u als restauranthouder groepen onder professionele begeleiding koken? En worden de maaltijden door de deelnemers gezamenlijk gegeten? Dan geldt hiervoor het 6%-tarief.
  • Bent u een gediplomeerd bakker en organiseert u kinderfeestjes, waarbij koekjes en broodjes worden gebakken die de kinderen meenemen? En verstrekt u tijdens het feestje lekkernijen, en laat u misschien een film zien over het broodbakken? Dan geldt voor dit geheel het 6%-tarief.

LET OP: Kookcursussen

  • Geeft u kookcursussen en is hierbij de kennisoverdracht belangrijker dan het nuttigen van het eten? Dan valt die cursus onder het 21%-tarief.

Alcoholhoudende dranken

Bier (en biermengsels) met meer dan 0,5% alcohol en andere dranken met meer dan 1,2% alcohol vallen onder het 21%-tarief. Hieronder vallen ook samengestelde alcoholhoudende dranken zoals mixdranken, advocaat, boerenjongens en boerenmeisjes, en kruidenwijn en op likeuren lijkende kruidenextracten.

Onder het 6%-tarief vallen:

  • bier (en biermengsels) met 0,5% alcohol of minder en andere dranken met 1,2% alcohol of minder
  • eetwaren die alcohol bevatten, zoals bonbons
  • alcoholhoudende essences die bestemd zijn voor de bereiding van eten en drinken die onder het 6%-tarief vallen

Nogmaals: per 1-1-2019 gaat het lage BTW tarief naar 9%

Mixdranken

Mixdranken zijn dranken waarbij alcoholhoudende dranken met alcoholvrije dranken gemengd worden. Biedt u de verschillende dranken ook in ongemixte vorm aan en is de verkoopprijs van de mixdrank gelijk aan de som van de prijzen die u voor de afzonderlijke dranken in rekening brengt? Dan mag u ze afrekenen alsof u de samengestelde dranken afzonderlijk verstrekt. U brengt dus 21% btw in rekening voor de alcoholhoudende drank in de mixdrank en 6% btw voor de alcoholvrije drank. Voldoet u niet aan deze voorwaarden, dan geldt het 21%-tarief voor de gehele mixdrank, tenzij de mixdrank 1,2% of minder alcohol bevat.

 

Speciale aandacht: water
Het leveren van water kan zowel onder het 6%-tarief als onder het 21%-tarief vallen. Dit geldt ook voor diensten die te maken hebben met water.
Onder het 6%-tarief valt:
leidingwater
gedestilleerd water
gesteriliseerd of gedemineraliseerd water voor voeding
warm water
oppervlaktewater en regenwater dat gebruikt wordt voor niet-consumptieve doeleinden, zoals voor spoelwerkzaamheden en het beregenen van gewassen

Onder het 21%-tarief vallen:
zeewater en rivierwater
gedemineraliseerd, ontijzerd en onthard water
ijs
stoom

BRON: Belastingdienst.nl

 

Misschien ook interessant voor u?

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x