EvenementOrganiseren.nl

Achtergrondmuziek wordt vaak onderschat

Door Zento bureau voor impact
Laatst werd het ons weer eens bevestigd; muziek tijdens een bijeenkomst of het ontbreken ervan doet wel degelijk iets met de bezoeker. In eerste instantie viel het ons niet op, maar al snel bekroop ons een ongemakkelijk gevoel. En ja hoor, al snel wisten we waar het aan lag; er was geen achtergrond muziek. Hoe lekker de mooi gepresenteerde latte macchiato en dito verse appeltaart dan ook smaakt, hoe vriendelijke en gastvrij het personeel je ook ontvangt en bedient en hoe schitterend de unieke locatie ook is. Er mist iets cruciaals.

Muziek is emotie
De kracht van muziek is dat het iets doet met je emotie. Muziek kan je ontroeren, opzwepen, vrolijk maken, je tot rust brengen of je in beweging brengen. Zet een willekeurige film op en denk daar de muziek eens weg? De film is ineens minder krachtig. Componisten en filmmakers werken dan ook nauw samen om de kijker een bepaalde emotie te laten ervaren. Een spannende scene is helemaal niet spannend zonder muziek die de spanning bij de kijker oproept.

Muziek associëren met een herinnering
Muziek kan ook een bepaalde herinnering oproepen. Vaak koppelen we onbewust melodieën aan een gebeurtenis. We hebben allemaal wel een bepaald nummer die ons herinnert aan een bijzonder moment. Dat kan een mooi, vrolijk moment zijn, maar uiteraard ook een droevig moment. Hoe dan ook. Door het (terug)horen van dat betreffende nummer of die bepaalde melodie, voelen we de bijbehorende emotie die bij dat moment hoorde.

Kies de juiste muziek
Ons advies zou dan ook zijn, zorg ten alle tijden dus voor een achtergrondmuziekje, maar ga daar niet te laconiek mee om. Denk vooraf goed na welke sfeer en gemoedstoestand je bij de bezoeker wilt oproepen. En kom je er niet uit? Bel ons gerust eens op om samen wat muziek te beluisteren.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x