EvenementOrganiseren.nl

Hoe organiseer je een succesvolle teambuildingactiviteit?

Door Safari Meeting Centre midden in Burger's Zoo
Teambuilding levert zowel de organisatie als de individuele medewerkers veel op. De opzet van je programma is daarbij cruciaal, maar vergis je niet in wat de keuze voor een locatie, de omgeving en activiteiten kunnen doen. Hoe vul je jouw teambuildingactiviteit effectief maar ook ontspannen genoeg in?

Bepaal doel en gewenst resultaat

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je besluit met je medewerkers aan de slag te gaan. Het team is gewijzigd of net nieuw, er zijn problemen in de samenwerking of het ontbreekt aan echte betrokkenheid. Processen lopen niet lekker door onduidelijkheden in werkwijzen en taakverdelingen. Of er zijn veranderingen door te voeren waarvoor meer draagvlak waarbij begeleiding nodig is. Vooraf stel je jezelf daarom een aantal vragen:

  • Wat is het doel?
  • Wat wil ik bereiken en waarom?
  • Wie wil ik dat er meedoen?

Door eerst de antwoorden hierop helder te formuleren, bepaal je makkelijker wat je nodig hebt om de bijeenkomst succesvol te organiseren.

Inzoomen en dan een programma opstellen

Nu kun je verder inzoomen. Als je weet wat het gewenste resultaat van de teambuilding is, bepaal je de benodigde stappen. Als je wilt dat medewerkers beter gaan samenwerken is het misschien nodig dat ze elkaar eerst beter leren kennen. Dat ze helder hebben wie welke plek in het team heeft en hoe ze slimmer van elkaars ervaringen en vaardigheden gebruik kunnen maken. Zo bieden wij voor teambuilding activiteiten aan waarbij het dierenpark een uitgelezen aanknopingspunt is om diverse onderwerpen middels het dierenrijk als spiegel bespreekbaar te maken. Hoe werkt bijvoorbeeld innovatie, communicatie, leiderschap, cultuur en samenwerking in de natuur? 

Bij het oplossen van problemen moeten de feitelijke, maar ook de persoonlijk ervaren problematische situaties boven water komen, voordat je het kunt hebben over oplossingen. De opbouw van het programma bepaalt de effectiviteit. Besteed hier veel aandacht aan en vraag gerust advies aan een HR-adviseur of bedrijfspsycholoog.

1 of meerdere dagen?

De keuze voor een teambuildingactiviteit van 1 of meerdere dagen hangt af van je doelen. En wellicht ook van je doelgroep. Mensen met jonge gezinnen blijven liever niet een nacht van huis. Ook met een middagprogramma, bijvoorbeeld gecombineerd met een gezamenlijke maaltijd, kun je al veel bereiken. Het herhalen van de bijeenkomst op een later tijdstip kan zinvol zijn, zeker als het om veranderprocessen gaat. Natuurlijk biedt een 2-daagse meer gelegenheid voor ontmoeting. Hoe leuk kan het zijn om na het diner nog lekker een tijd met je collega’s aan de bar bij te kletsen of ’s ochtends als onderdeel van de teambuilding het ontbijt gezamenlijk klaar te maken? 2 dagen met elkaar in touw zijn is intensief. Plan daarom ook voldoende privémomenten in.

 

Een originele locatie werkt

Teambuilding werkt vaak beter in een andere omgeving dan de normale werkomgeving. Loskomen van de dagelijkse werkelijkheid door afstand te creëren geeft rust, maakt je scherper en vaak ook creatiever. Bovendien is het leuk om elkaar eens in een hele andere setting te treffen. Het geeft andere gespreksstof, wat weer goed is voor de persoonlijke relaties of het ontdekken van heel andere kanten van je collega’s. Over originele eventlocaties in Arnhem en in Gelderland gaven we al eens tips. En dat hoeft echt geen hutje op de hei te worden.

presentatie, burgers zoo, evenement, evenement organiseren

Zorg voor afwisseling

Het heeft natuurlijk geen uitleg nodig dat afwisseling in de dag goed is voor de productiviteit en effectiviteit. Voldoende pauzes inbouwen, van plek wisselen, verschillende werkvormen, het helpt allemaal om de aandacht van je deelnemers er goed bij te houden en tot een meer concreet resultaat te komen. Typische teambuildingsactiviteiten als bruggen en vlotten bouwen ken je vast al. Maar heb je al eens gedacht aan hele andere mogelijkheden om met je medewerkers samen te werken, samen te leren en inzichten op te doen? Denk eens aan:

  • Schilderen
  • Buiten koken
  • Schapen drijven
  • Paarden mennen
  • Tai Chi oefeningen
  • Een reclamespotje maken
  • Survivalopdrachten à la Expeditie Robinson

 

Heb je zelf leuke tips voor teambuildingsactiviteiten? Deel ze hieronder.

Dit artikel is geschreven door Josine Wouters, Hoofd Sales & Events van het Safari Meeting Centre. De foto’s zijn gemaakt door Coen de Jong voor Vakmedianet

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x