
Eerste stap: afval verminderen. We willen geen festivalterrein dat eruitziet als een vuilnisbelt na een orkaan. Zorg voor genoeg prullenbakken met duidelijke labels (ja, je moet echt uitleggen wat ‘papier’ is – het blijft moeilijk voor sommigen). En introduceer een statiegeldsysteem voor bekers. Het wonderbaarlijke effect? Mensen brengen hun bekers terug en worden ineens recyclingskampioenen.

Waarom kiezen voor plastic als er zoveel milieuvriendelijke opties zijn? Bamboebekers, herbruikbare borden en servetten van gerecycled papier. En mooie banners en vlaggetjes zijn fijne aankleding, maar waarom niet overstappen op duurzame materialen zoals biologisch katoen of gerecyclede stoffen?
Zoek leveranciers die net zo groen zijn als jij wilt worden. Denk aan lokale cateraars met biologisch eten, leveranciers van zonnepanelen voor die ‘groene’ stroom, en transportbedrijven die elektrisch rijden (of op z’n minst geen complete dieselwalm achterlaten). Bonuspunten voor leveranciers die met een bakfiets komen.

Waarom zou je op diesel draaien als je zonne-energie kunt gebruiken? Niet alleen goed voor de planeet, maar je krijgt ook direct die Ibiza-vibes met die zonnepaneeltjes in de zon. En als de zon niet schijnt? Windenergie is ook cool (letterlijk). Voorzie je evenement van groene stroom, en je bent de held van de dag.
Wegwerpbekers zijn zoooo 2019. Investeer in herbruikbare bekers die het publiek kan ruilen of meenemen. En voor wie zich een waterdraak voelt, zet watervulpunten neer zodat niemand zonder H2O komt te zitten. Hydratie én duurzaamheid in één klap!

Niemand houdt van een betuttelende preek, dus maak duurzaamheid leuk. Gebruik grappige bordjes (denk aan: Help ons de planeet te redden, geen bekers in de struiken!) en communiceer met een knipoog. Zo voelen mensen zich eerder geneigd om mee te doen zonder het gevoel te krijgen dat ze op school zitten.
Overweeg een beloningssysteem voor duurzame keuzes: gratis drankje voor wie zijn afval scheidt of korting op de volgende editie voor wie met de fiets komt.