
Bijzondere voedselverspillingstips voor de feestdagen waar je niet snel aan denkt
Dit is een artikel uit Events Inspiratiemagazine ‘The magic continues’
Koken met schillen
De overgebleven schillen van je appels voor de kerstcrumble? Niet weggooien! Kook ze met kaneel, kruidnagel en sinaasappelrasp voor een geurige glühwein-thee. Of droog ze in de oven voor een zelfgemaakte potpourri op tafel. En wist je dat je met de schil van een banaan nog verrassend veel kan? Zo maakt het mee pureren van de schil een bananenbrood smeuïger. En heb jij het recept van banana peel bacon (google maar), dat vorig jaar viraal ging, al geprobeerd?
IJsblokjes als restjeshouders
Restje slagroom over van het dessert? Giet het in ijsblokvormen met wat vanille of specerijen. Of vries overgebleven wijn of bouillon in; ideaal voor je nieuwjaarssoep of saus! Overgebleven stukjes fruit of kruiden vries je om tot decoratieve ijsblokjes met een smaakje om later te gebruiken.
Cadeautjes in een potje
Verzamel feestelijke restjes (denk: geroosterde noten, kruidige pompoenpuree, overgebleven cranberrysaus) en verwerk ze in kleine potjes chutney of smeersels. Inpakken met een lintje en voilà: een zelfgemaakt, duurzaam (kerst)cadeautje met een verhaal. Of heb je kool, wortel en andere groenten over? Fermenteer je feestvreugde! Start een mini-zuurkool in een potje. Voeg wat laurier en jeneverbessen toe voor een winterse twist. Een paar dagen fermenteren en je hebt een bijgerecht voor de eerste week van januari vol goede voornemens.
Shared cooking en dining
Kook je altijd te veel met kerst? Start een buurt appgroep om restjes te delen. Voor lang houdbare artikelen, die je zelf niet meer denkt te gebruiken, kun je een deelkast in de wijk neerzetten. Iets dat jij niet meer wil, maakt iemand anders z’n dag misschien wel extra feestelijk. Of organiseer een restjes-diner met vrienden en laat iedereen een gerecht maken en meenemen van wat ze nog in huis hebben, of laat iedereen alle restjes meenemen om er samen een gezellige kookdag van te maken.
5 schokkende feiten over voedselverspilling die je misschien nog niet kende
1. Volgens de FAO wordt jaarlijks ongeveer 1,3 miljard ton voedsel verspild. Dat is bijna een derde van alle geproduceerde voeding voor menselijke consumptie. Dit gebeurt in elke schakel van de keten: van boerderij tot bord.
2. Als voedselverspilling een land zou zijn, dan zou het na China en de VS de derde grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld zijn. Verspild voedsel betekent verspilde energie, water, transport en verpakkingsmaterialen; eigenlijk alles met een hoge ecologische voetafdruk.
3. De hoeveelheid voedsel die jaarlijks wordt verspild, zou ruim twee miljard mensen kunnen voeden; dat is meer dan het dubbele van het aantal mensen dat honger lijdt wereldwijd. Dit benadrukt de ethische dimensie van voedselverspilling.
4. In rijke landen vindt het grootste deel van de verspilling plaats bij consumenten thuis. In Europa en Noord-Amerika wordt gemiddeld meer dan 95 kg per persoon per jaar weggegooid. Vaak is dit nog perfect eetbaar voedsel.
5. Naast de ethische en ecologische impact heeft voedselverspilling ook een stevige economische kost. Naar schatting 1 biljoen dollar per jaar gaat verloren door verspild voedsel. Een enorme belasting op productie, logistiek en afvalverwerking.
Dit is een artikel uit Events Inspiratiemagazine ‘The magic continues’