EvenementOrganiseren.nl

Teambuilding in vijf fases

Teambuilding is van grote waarde. Maar welke activiteit ga je inzetten? Daarvoor is het goed te kijken in welke fase je team zit. In de managementleer worden vijf fasen in teambuilding beschreven. Als je die fase herkent, kun je daarbij de meest effectieve vorm van teambuilding kiezen.

1. Vormende fase

Tijdens de vormende fase wordt het team gebouwd. Mensen leren elkaar kennen en bouwen langzaam vertrouwen op in elkaar. Als er vertrouwen is, dan durven de teamleden zich kwetsbaar op te stellen en collega's feedback te geven.

Het kan zijn dat er sturing van de leidinggevende nodig is, omdat er nog onvoldoende vertrouwen onderling is. De onderlinge communicatie moet nog goed op gang komen en gemaakte fouten worden het liefst verborgen. 

Het is in deze fase belangrijk dat het voor alle teamleden duidelijk is wat de stip aan de horizon is. Waar gaat het team naar toe en wat is het doel?

Communicatie is uiteraard essentieel bij teambuilding. Ga er in deze fase met het team op uit en communiceer heel duidelijk de doelen en wat er van je team verwacht wordt in een zakelijk deel. Sluit af met een activiteit waarin in groepjes wat ondernomen wordt. Maak de activiteit niet te competitief en sluit af met een borrel, barbecue of diner, want na zo'n dag leer je elkaar beter kennen door samen te eten en te drinken.

2. Conflict fase

Conflicten wil je graag voorkomen, maar ze kunnen ook een functie hebben. Niet voor niets is het gezegde 'Zonder wrijving geen glans' zo populair. Maar let wel op, je hebt nuttige conflicten en ondermijnende conflicten.

Ondermijnende conflicten zijn schadelijk. Die ontstaan vaak door irritatie en boosheid en worden niet zelden op de persoon gespeeld. Snel en adequaat ingrijpen door de leidinggevende is hier het devies.

Beter zijn de conflicten met inhoud. Onenigheden die worden besproken op basis van argumenten met het doel vooruit te komen en niet om de ander de grond in te boren. Als dit soort conflicten aan de oppervlakte komen, ben je op de goede weg, omdat de teamleden zich blijkbaar veilig voelen en hun mening durven ventileren.

Zit je team in deze fase ga dan eens naar een escaperoom. Met je team moet je problemen oplossen. Maar wat is de oplossing? Kun je daar consensus over bereiken in je team? Alternatieven zijn er voldoende, waarbij de eindsom is dat er samen aan een oplossing gewerkt moet worden en waarbij teamleden soms een offer moeten brengen of een ander moeten helpen. 

3. Commitment fase

De neuzen staan in dezelfde richting. Het is voor iedereen duidelijk wat het doel is en iedereen kan zich daar ook achter scharen. Er wordt constructief gewerkt, er wordt gebouwd en iedereen heeft zijn of haar rol in het team.

Een diner of een borrel kun je prima inzetten in deze fase. Wil je wat meer doen, dan is bijvoorbeeld een citytrip een waardevol stukje teambuilding.

4. Resultaat fase

Na het zaaien komt het oogsten. In deze fase worden resultaten gehaald, hier worden doelen behaald. Contra-productiviteit wordt gelijk herkend en onschadelijk gemaakt. Het investeren in teambuilding betaalt zich hier dubbel en dwars uit.

Het team staat en er worden resultaten gehaald, die beloond kunnen worden als extra stimulans. Je kunt teamleden afzonderlijk extra belonen, maar daar schuilt het gevaar van afgunst in. Beter beloon je het team in z'n totaliteit. Wat denk je dat een incentive reis naar bijvoorbeeld Barcelona, Munchen of Barcelona doet met de teamspirit?!

5. Afrondende fase

Het einde van de periode. De doelen zijn gehaald en het wordt tijd voor een nieuwe cyclus. Er wordt geevalueerd. Sommige teamleden gaan het team verlaten, anderen gaan door. Er is veel samen beleefd, er zijn resultaten gehaald. Het is een einde op weg naar een nieuw begin.

De afronding van een dergelijke cyclus vraagt om een feestelijke bijeenkomst. Gaat het om de hele onderneming, dan is een bedrijfsfeest de juiste optie. Een themafeest is een optie met tal van mogelijkheden. 

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x