EvenementOrganiseren.nl

Teambuilding activiteiten: 10 tips voor een bedrijfsuitje

Teambuilding is cruciaal voor een gezonde organisatie. Collega's die elkaar vertrouwen, op elkaar kunnen bouwen en elkaar blindelings kunnen. Om dat voor elkaar te krijgen en in stand te houden moet je er continu energie in blijven steken. Een beproefd recept is het bedrijfsuitje. Maar dit oude vertrouwde bedrijfsfeestje is de laatste jaren wel een beetje veranderd, net als veel andere teambuilding activiteiten.

Teambuilding is echt wat anders, dan een barbecue aansteken en een krat bier koud zetten. Onderschat de waarde niet van een bedrijfsuitje organiseren. Geef het liefde en aandacht. Zie het niet als een op zichzelf staand iets, maar maak het nog krachtiger door het een vast onderdeel te maken van je interne communicatiemix

Als teambuilding zo belangrijk is, dan kun je maar beter met iets goeds komen. Maar wat dan? EvenementOrganiseren.nl heeft tien ideeen en ttips voor een succesvol bedrijfsuitje op een rij gezet. 

1. Racen

Sinds Nederland in Max Verstappen een wereldkampioen Formule 1 heeft, is racen populairder dan ooit. Waan jezelf even coureur en stap in de wereld van rokend rubber en benzine. Wil je meer duurzaam dan zijn er tegenwoordig ook volop mogelijkheden om met e-cars te racen. Je kunt kiezen voor snelheid op circuits, zoals in Zandvoort, Assen of Lelystad. Is racen het net niet helemaal, denk dan eens aan een rally, al dan niet met behandigheidsproeven.

 

2. Klimmen

Zoek het eens wat hogerop en ga klimmen. Je hebt diverse locaties waar je je kunt uitleven op klimwanden. Een trend is het klimmen in de natuur. Verspreid over heel Nederland vind je klimbossen, die voor elk bedrijf een passende oplossing hebben voor een geslaagde teambuilding.

3. Expeditie Robinson

Expeditie Robinson houdt mensen gekluisterd aan de buis. Niet verwonderlijk dat de naam van het tv-programma wordt gebruikt om activiteiten in het kader van teambuilding  aan de man te brengen. Met je team ben je actief bezig in de buitenlucht. Iedereen wordt op de proef gesteld. Zeker niet alleen op kracht en uithoudingsvermogen, maar ook op intellect en behendigheid. 

4. Escaperoom

Escaperooms zijn er in soorten en maten. Je hebt vrij eenvoudige en sobere uitvoeringen, maar je hebt ook zeer fraaie, hi-tech locaties. Het uitgangspunt is hetzelfde. Met je team bevind je je in een gesloten ruimte, waar je alleen maar uitkomt door samen te werken. Een situatie bij uitstek, waarin je je collega's beter leert kennen. 

5. Koken & eten

Wat verbindt er meer dan eten en drinken? Natuurlijk kun je een bier- of wijnproeverij doen. Je hebt zelfs theeproeverijen, die menigeen echt zullen verrassen. Als je het verbindende van teambuilding belangrijk vindt, dan is het samen bereiden van de maaltijd ideaal. Er zijn tal van varianten, zoals het koken onder leiding van een bekende chef, of zelf de ingredienten bij elkaar brengen, ze zelf verwerken in een recept. Het eindigt natuurlijk altijd aan tafel, waar de inspanningen samen geproefd worden.

6. Themafeesten

Themafeesten blijven populair bij organisatoren van bedrijfsuitjes. Er is de afgelopen jaren veel veranderd op dat gebied. Het feest zelf is steeds vaker het hoogtepunt met een voor- en een natraject. Vlak niet uit, wat dit voor mogelijkheden biedt om je de teamleden dichter bij elkaar te brengen. Met het juiste draaiboek wordt jouw always-on themafeest ook een geslaagd stukje teambuilding. 

7. Er op uit

Je zou het bijna een speurtocht kunnen noemen. En veel van dit soort bedrijfsuitjes hebben het DNA van de good oold speurtocht. Ze zijn alleen toegespitst op de wensen van nu. Denk bijvoorbeeld aan het vervoermiddel waarin je de tocht aflegt. Zijn het oude Solex-brommer, Volkswagen Kevers of een step met hele dikke banden. Het kan zelfs per boot. Onderweg wachten er allerlei uitdagingen, die je met een aantal collega's moet volbrengen. Zo wordt een ouderwetse speurtocht toch ineens een eigentijds stukje teambuilding.

8. Virtual Reality

De metaverse komt er aan. Niet gek dat je steeds meer hoort over augmented reality en virtual reality. Het aan elkaar knopen van de fysieke en de digitale wereld bieden onwaarschijnlijk veel mogelijkheden voor teambuilding. De ontwikkelingen gaan bovendien razendsnel, waardoor prachtige concepten voor steeds meer bedrijven binnen handbereik komen.

9. Festival

Je eigen festival organiseren. Steeds meer bedrijven doen het en steeds meer evenementenlocaties bieden de mogelijkheid. Op een festival gaat het al gauw om eten, drinken en muziek. Daarin is de keuze reuze en het biedt de mogelijkheid iets neer te zetten dat bij jouw collega's past. Maar er is meer. Zo kun je eenvoudig activiteiten inbouwen voor teams in wisselende samenstellingen. Je eigen festival biedt ook mogelijkheden om in het voor- en natraject collega's te verbinden. 

10. Positieve Impact Activiteit

Als je doordacht aan teambuilding doet, dan heb je op je checklist in je draaiboek natuurlijk je doelgroep in kaart gebracht en uiteraard ook de doelstellingen. Belangrijkste doelstelling is waarschijnlijk om te bouwen aan een hechter team. Je kunt echt ook een doelstelling hebben om wat terug te doen voor de samenleving. Het succes van jouw bedrijf dank je aan je klanten, aan de samenleving. Met je bedrijfsuitje kun je wat terug doen, door samen op te ruimen, iets te bouwen of iets te betekenen voor andere mensen. Zo maak je met je teambuilding de wereld een stukje mooier. Wie wil dat nou niet?!

 

 

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x