EvenementOrganiseren.nl

Duurzame catering lastig? Nee hoor: 3+10 tips

Duurzaam, verantwoord, biologisch. Het zijn meer dan modewoorden en qua catering op een evenement is er al snel winst te halen. 3 tips die eigenlijk helemaal niets kosten, sterker nog, die u als organisator van een evenement geld kunnen besparen. Ach en als bonus, nog eens 10 tips voor duurzame catering op uw evenement.

Deze drie tips van Sam Verwaijen, eigenaar Green.DNA, kunt u zelf toepassen maar zeker ook neerleggen bij uw partycateraar.

  • Seizoensproducten

Seizoensfruit en groente vers van het land. Seizoensgebonden eten is niet alleen erg lekker, maar ook goedkoper en verser! Wij gebruiken daarom ingrediënten uit onze eigen tuinen en van kleinschalige, lokale producenten. ’s Morgens geplukt, ’s avonds op het bord. Onbespoten, direct van het land en dus verser dan vers. Dat proef je en is heel duurzaam doordat het nauwelijks vervoerd hoeft te worden.

  • Duurzame vis en verantwoord vlees 

Niemand wordt blij van kiloknallers of geprikt en met water ingespoten vlees. Wij kiezen daarom biologisch gehouden varkens, kippen en dubbeldoel koeien. Dan gebruiken we niet alleen de filets, biefstukken en haasjes, maar het hele dier, en net iets kleinere porties dan dat je wellicht thuis op tafel zou zetten. Uiteraard wel perfect gegaard, smakelijk met een bite. En ook bij vis valt er veel te kiezen. De druk op de populaire kabeljauw, zalm en tonijn is groot. Makreel, forel en krab zijn bijvoorbeeld heerlijke en duurzame alternatieven waar onze chef wel raad mee weet.

  • Lelijk fruit en groenten

Lelijke peentjes, kromme kommers. knobbelige tomaten. Jaarlijks wordt 40 miljoen kilo aan fruit en groenten weggegooid omdat het geen perfecte vorm, kleur of formaat heeft. Voor onze soepen, sappen en gerechten gebruiken we zoveel mogelijk groente en fruit die normaliter vanwege hun 'looks' worden afgekeurd. Duurzaam, goedkoper en net zo lekker.

 


 

Niet genoeg aan 3 simpele tips? Nog 10 tips voor duurzame catering op uw evenement, uit het artikel 76 tips om uw evenement duurzaam te maken:

  • Standaardiseren, denk hierbij aan standaard duurzame catering in voorstel opnemen.
  • Biologische producten / Duurzame catering.
  • Lokale catering.
  • Gerechten van het seizoen aanbieden.
  • Kraanwater ipv flessen.
  • Water fonteinen.
  • Meer live cooking / preparatie ter plekke.
  • Zelf doen! Zelf boontjes doppen, aardappelen schillen. Beperkt waste!
  • Geen voorschenk aan de bar.
  • Nabellen geregistreerden: check op komst.