5 april 2018

Partycatering op uw evenement: dit moet u vooral NIET doen

Door Sjoerd Weikamp

Rubrieken

Evenement Organiseren staat in het teken van tip, tricks en inspiratie, maar soms i s het ook heel goed om te kijken naar dat wat u vooral niet moet doen. In dit geval vroegen wij 5 cateraars van het Catering Kennisplein op The Next Event wat u als organisator van een evenement niet moet doen.
  1. Besparen op personeel. Dit doet afbreuk aan de beleving en kwaliteit van je event en zorgt voor verwarring.
     
  2. Zelf onderdelen willen regelen, zoals bijvoorbeeld de op & afbouw. Dit valt vaak enorm tegen en de materialen zijn kostbaar, dus het risico dat iets breekt is groot en dan kost het je uiteindelijk geld en frustratie.
     
  3. Kies niet altijd voor het geijkte. Men weet niet wat hij niet weet en het is aan onze branche om te inspireren en te mensen te laten ontdekken. Wees niet bang om daar andere keuzes in te maken.
     
  4. Bij (ernstig) uitlopende programma’s de cateraar niet informeren….. Helaas komt het nog wel eens voor dat er een half uur tot een uur later gegeten wordt dan initieel gepland was. Zonder overleg kan er niet de kwaliteit geboden worden die we allemaal voor ogen hadden.
     
  5. Klakkeloos in zee gaan met de ‘huiscateraar’ van een locatie. Kies de partner die bij het concept en bij de opdrachtgever past en waar je vertrouwen in hebt.
     
  6. Geen budget indicatie afgeven (lees: verschil oester/kaviaar versus kaas/bitterballen)
     
  7. Bezuinigen op service of kwaliteit; als je iets doet, doe het goed.
     
  8. Stop vandaag met het communiceren van tijden en momenten in een programma als u niet alleen functionele catering wil, maar vooral een gevoel wil bereiken bij uw gast. Een receptie kan ook een ontmoeting zijn van mensen die binnen een half uur 3 contactmomenten willen hebben door met elkaar verbonden te worden met eten en drinken in een informele setting en een actieve rol voor de gast. Elkaar een drankje en hapje aanbieden verbindt sneller dan een cateringmedewerker die iets uitserveert.
     
  9. Duurzaamheid is een belangrijke ontwikkeling en iets dat zal blijven. Er is een almaar stijgende vraag naar duurzame voeding, producties of diensten als onderdeel van een circulaire economie. Foodwaste bij evenementen is daar een belangrijk onderdeel van en is altijd in strijd met het gastvrijheidsgevoel. Probeer eens om de expertise over te laten aan de cateraar en maak op deze manier onderdeel uit van het tegengaan van voedselverspilling. Het is misschien niet sexy om het over aantallen grammages per persoon te hebben, maar eten weggooien kan in deze tijd echt niet meer. Samen met de cateraar wordt gezorgd voor een assortiment passend bij het evenement, dat per persoon (meer dan) voldoende is. Het kan alleen wel voorkomen dat een specifiek product aan de foodstations of op het buffet opgaat. So what? Zolang er voldoende is, is er niet te weinig eten, voorkom je onnodige waste en bespaar je ook op kosten voor de catering. Kwestie van goed communiceren. Win, win, win.

    Inspiratie en tips & tricks voor het organiseren van jouw event? Je vindt ze hier