
HU student Kevin Kooij stelde zich de vraag: Hoe zorg je ervoor dat er in de toekomst nog festivals en evenementen kunnen voortbestaan?
"We weten allemaal dat we duurzamer moeten gaan leven. We hebben eigenlijk twee aardes nodig om in onze grote behoefte te voorzien. Nederlanders hebben een levensstijl waarbij er meer grondstoffen nodig zijn dan de aarde heeft. We moeten dus zuiniger en duurzamer gaan leven. Dit is natuurlijk best lastig als je bedenkt dat Nederlanders wel van een feestje houden en precies bij deze activiteiten wordt er niet altijd zuinig aan gedaan. In dit artikel geven wij jou drie tips voor een groener en duurzamer festival, zodat de aarde ook een feestje kan houden."
- Drinkbeker van de toekomst
Dat een festival niet altijd duurzaam is, is goed te zien op een festivalterrein na afloop van de festiviteiten. Een festivalterrein is vaak overspoeld met plastic bekers en ander plastic afval. Na afloop wordt dit wel opgeruimd, maar veel van dit afval waait weg en komt zo terecht in bijvoorbeeld oppervlaktewater.
- Hard cups

Drinkbekers worden ook vaak van plastic gemaakt die niet goed gerecycled kunnen worden. Een trend die je nu ziet opkomen is het gebruik van een ´hard cup´. Deze is van harder materiaal gemaakt en gaat niet snel stuk. Een festivalbezoeker betaalt een eenmalige borg voor de beker en kan de beker gebruiken om meerdere drankjes mee te drinken (NU.nl/John den Braber, 2021). Persoonlijk vind ik dit een hele goede oplossing, omdat het bewaren van je beker het enige is wat je moet doen.
- Plantaardige drinkbeker
Een festival kan ook een stap verder gaan en een plantaardige beker inzetten. Deze bekers zijn biologisch afbreekbaar en worden ook milieubewust geproduceerd. De plantaardige beker wordt al op een aantal festivals ingezet en worden gezien als dé beker van de toekomst.
Veganistische keuzes
‘’Vegan catering is hard op weg om de standaard te worden.’’ Zo staat het in het online magazine van eventbranche.nl en merken ook de festivalbezoekers die steeds meer veganistische opties zien op het menu bij festivals.
De overstap op plantaardig eten kan de wereld redden. Een veganistisch dieet zorgt namelijk voor een drastisch lage uitstoot, veel minder watergebruik en bespaart hectares aan bossen (VN, 2021). Veel mensen zien dit in en stappen over naar een dieet dat vriendelijker is voor het milieu en dieren, maar een veganistisch dieet is ook goed voor de mens zelf.
Om als festival niet achter te blijven in de behoefte van de bezoeker en om het festival ook groener te maken is een veganistisch menu essentieel.
Lees ook: Vegan catering op jouw evenement?
Evenementenvervoer met minder uitstoot
Maar liefst 43% van de CO2 uitstoot van een festival wordt veroorzaakt door vervoer van en naar een festival (lowlands green-clean, 2021). Het is daarom belangrijk dat een festival goed bereikbaar is, want de CO2 uitstoot gaat omlaag wanneer bezoekers met het openbaar vervoer komen. Een trein stoot veel minder uit dan meerdere auto´s die naar een festival gaan. Veel festivals zetten ook elektrische pendelbussen in om zo zoveel mogelijk bezoekers in een voertuig te verplaatsen en hiermee zo ook de CO2 uitstoot te verminderen.
Lees ook: De do's en don'ts van evenementenvervoer
Wat ook niet vergeten moet worden, is het vervoer van de benodigde materialen van het festival. Veel festivals hebben containers staan bij het festivalterrein waar de materialen voor meerdere weken staan. Doordat de materialen nu makkelijker verkregen worden, is er ook minder vervoer van materialen waardoor de uitstoot omlaag gaat.
Kevin Kooij, student HU:
"Ik hoop dat jij door dit artikel aan het denken bent gezet. Door deze tips te gebruiken bij het organiseren van een festival, zorg jij niet alleen voor een groener festival, maar ook voor een groenere toekomst. We moeten nog lang doen met onze planeet, dus duurzamer met de aarde omgaan is heel belangrijk. Wanneer alle festivals samen duurzamer worden, komen we al een heel eind op weg."