EvenementOrganiseren.nl

Praktische tips: Het Coronavirus en evenementen

Wereldwijd worden evenementen afgezegd in verband met het Coronavirus. Evenementen verzetten, afzeggen of door laten gaan en risico's minimaliseren? Deze vraag moeten organisatoren van evenementen zichzelf stellen. Kies je ervoor om jouw evenement door te laten gaan, houdt dan rekening met de volgende tips.

Risico’s minimaliseren
Het coronavirus is in enkele weken tijd van enkele gevallen in China overgegaan naar een wereldwijd noodgeval voor de volksgezondheid. Het is belangrijk voor evenementprofessionals om de ontwikkelingen voor te blijven om de veiligheid van hun bezoekers en personeel en het succes van hun evenementen te waarborgen. Planners kunnen een aantal dingen doen om het risico te minimaliseren. We weten allemaal dat reizen één van de grootste bedreigingen vormt als het gaat om een pandemie die wereldwijde proporties aanneemt. Aangezien reizen een onvermijdelijk aspect is van de meeste grote evenementen  wat kunnen evenementenplanners dan doen?  

 

 

Hoe het risico van Coronavirus op uw evenement te beperken?
Partner Eventmanagerblog zet een 9-tal tips op een rij om uw deelnemers te beschermen. Hier is een samenvatting van tien stappen om het risico te beperken:

 • 1. Zorg ervoor dat uw aanwezigen op de hoogte zijn van de veiligheidsrichtlijnen van de autoriteiten.

Waaronder:
• Handen grondig wassen (gedurende minstens 20 seconden en idealiter met een handzeep op alcoholbasis).
• Hoesten en niezen bedekken.
• Raak uw gezicht (en vooral uw ogen en mond) niet aan met ongewassen handen.
 
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een online training ontwikkeld "Emerging respiratory viruses, including nCoV: methods for detection, prevention, response and control” met aandacht voor signaleren, voorkomen en hoe te reageren bij besmetting.
 

 • 2. Zorg ervoor dat deelnemers de eerste tekenen van infectie kennen.
  Waaronder:

- koorts
- een kuch
- beklemming op de borst
- kortademigheid
 

 • 3. Zorg voor een contactpunt voor iedereen die zich zorgen maakt over de recente ontwikkeling van symptomen.

Zorg ervoor dat iedereen die zich zorgen maakt dat ze geïnfecteerd zijn weten met wie ze contact op moeten nemen en zorg ervoor dat de benodigde contactinformatie op grote schaal wordt gepubliceerd via alle communicatiekanalen (zowel voorafgaand aan als tijdens het evenement)
 

 • 4. Geef deelnemers toegang tot medische basisbenodigdheden.
 • 5. Werk samen met uw locatie om een isolatieplan te ontwikkelen voor personen met symptomen die onlangs naar getroffen gebieden zijn gereisd.
 • 6. Maak een communicatieplan voor het informeren en geruststellen van andere aanwezigen in het geval dat een vermoede zaak zich voordoet.
 • 7. Zorg ervoor dat u een lijst met contactgegevens hebt voor de dichtstbijzijnde ziekenhuizen en centra voor ziektebestrijding
 • 8. Kies een gerenommeerd hotel en moedig bezoekers aan om op gescreende locaties te verblijven.

Tijdens de SARS-uitbraak bleken defecte leidingen en een kakkerlakkenplaag de redenen voor de snelle overdracht van het virus. Wijs de bezoekers er op dat zij, wanneer zij de eventlocatie verlaten, kiezen voor gerenommeerde restaurants bijvoorbeeld. 

 • 9. Als uw locatie zich in een risicovolle zone bevindt, moet u ervoor zorgen dat deze extra maatregelen neemt om de beste hygiënepraktijken te handhaven.


‘Hoewel er een paar dingen zijn die je kunt doen om de gezondheid van de bezoekers te beschermen, moet je voorbereid zijn op scenario’s die het welzijn van jouw bezoeker kunnen beïnvloeden’, aldus de collega’s van EventMB.com. 
 

 

Informatievoorziening

Het RIVM, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de Wereldgezondheidsorganisatie en de KvK hebben Q&A's gepubliceerd, deels specifiek voor ondernemers.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x