EvenementOrganiseren.nl

Maak je evenement duurzaam: 5 tips

Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol van duurzaamheid. Vaak wordt duurzaam in een zin genoemd met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Prima natuurlijk, een beetje zorgvuldig omspringen met de aarde, maar hoe maak je jouw evenement duurzaam? EvenementOrganiseren zet een aantal praktische tips voor je op een rij.

Niet teveel over praten, maar doen! Dat is ons advies als het gaat om het duurzaam maken van je evenement. Er wordt zoveel gesproken over het nemen van duurzame maatregelen, dat het vaak verzandt in goede voornemens. De valkuil is greenwashing. 'Groene woorden en vuile daden', zoals Milieudefensie dit fenomeen omschrijft.

De locatie

Dus zorg ervoor dat je je zaken op orde hebt, alvorens je jezelf op de borst klopt dat je zo groen bent. Laten we beginnen met de eerste stap richting een duurzaam evenement. Dat begint al bij het kiezen van de locatie. Hoe duurzaam is de locatie en zijn ze er actief mee bezig? Hoe uit zich dat? En waar is de locatie gelegen, is het bijvoorbeeld goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Door bij het bepalen van je locatie te letten op deze zaken, heb je al flink wat winstpunten in de pocket!

Lokale leveranciers

Grote winst kun je behalen door te werken met lokale leveranciers. Misschien ben je gewend te werken met vaste adressen. Dan moet je soms een keuze maken tussen loyaliteit en duurzaamheid als het evenement wat verder van huis plaats vindt. Je kiest voor duurzaam en dan ga je op zoek naar betrouwbare partijen, die ook duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Leveranciers honderden kilometers laten rijden om een paar broodjes of twee boxen te leveren, is niet duurzaam. Ook in de nabijheid van jouw locatie zijn goede leveranciers actief.

Energieverbruik

Het energieverbruik tijdens evenementen kan snel uit de klauwen lopen. Denk aan verlichting, denk aan een prettige omgevingstemperatuur, denk aan koelingen. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om vaak flinke besparingen te kunnen realiseren. Het gezonde verstand is vaak voldoende. Schakel koelingen pas in als het echt moet, verwarm de ruimte niet onnodig vroeg, laat lampen niet onnodig branden. Open deuren wellicht, maar open deuren kunnen je veel energie en dus ook kosten opleveren.

Beperk afvalstromen

Kijk kritisch naar het afval. Daar valt vaak enorme winst te behalen. Dat begint al met het gebruik van de materialen. Communiceer zoveel mogelijk digitaal en print niet alles uit. Gebruik ook zo min mogelijk plastic. Als je het niet gebruikt, komt het ook niet bij het afval terecht. Gebruik zoveel mogelijk recyclebare en afbreekbare materialen. En dan de catering. Hou dat binnen de perken, want als je weet hoeveel goed voedsel er jaarlijks bij het afval verdwijnt. De energie die je hier in steekt, levert je heel veel winst op het gebied van duurzaamheid op. 

Watergebruik

Water is er altijd. Het is zo gewoon, dat je je niet kunt voorstellen dat het er niet is. Maar o wee! Wees zuinig met water. Probeer op een verantwoorde manier zoveel mogelijk gebruik te maken van regenwater. Dat is prima om je toiletten mee te spoelen. Reken maar eens uit hoeveel alleen dat al scheelt als je tweehonderd gasten een middag bij elkaar brengt. Gebruik sensorkranen en zorg dat er voor warm water gebruik gemaakt wordt van bijvoorbeeld zonne-energie. Informeer hier steevast naar, of je nu gebruik maakt van een evenementenlocatie of van toeleveranciers.

Bonustips

Met bovenstaande vijf tips kun je al een geweldige slag slaan. En let wel, je bent echt niet duurder uit. Sterker nog, de kans is groot dat je door met deze tips aan de slag te gaan zelfs geld bespaart. Dat is nog eens een extra bonus op de milieuwinst.
Tot slot nog twee bonustip. Let bij alles wat je aanschaft op of het duurzaam is. En dat is heel breed. Dat gaat bij wijze van spreken van het bestek tot de papiersoort van je uitnodiging. De afsluitende tip betreft wederom de catering. Natuurlijk kies je voor verantwoorde producten. Maar kies vooral ook seizoensproducten. Seizoensproducten zijn niet speciaal voor jouw event ingevlogen vanaf de andere kant van de wereld. Het is een kleine moeite, die veel kan bijdragen aan de duurzaamheid van jouw event.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x