EvenementOrganiseren.nl

Hoe je in 2024 duurzaamheid doorvoert in jouw evenement?

Hoe komen we nu en in 2024 tot brand experiences met impact? Die vraag stelden onze collega's van EventBranche.nl zichzelf en is ook het thema van een ongekend kennisfestival in Duitsland: NEXTLIVE.FESTIVAL op 21 november in RMCC Wiesbaden. Een hoofdthema daarbij is duurzaamheid en ethische vraagstukken. Deze 5 tips maken het doorvoeren van duurzaamheid in jouw event heel tastbaar.

Tijdens het NEXTLIVE.FESTIVAL zijn alles kennissessies, masterclasses en keynotes verdeeld in drie werelden: digitalisering, event ROI en duurzaamheid. In die laatste wereld heeft EvenementOrganiseren.nl het grotere onderwerp vertaald naar 5 hoofdinsteken voor jouw volgende event, om grote stappen te zetten op het gebeid van duurzaamheid. Daarbij gingen we ook nog eens op zoek naar tools en apps die direct in te zetten zijn. Eerst maar eens de 5 grote paden die we gaan bewandelen:

  • Ontwikkel een Net Zero Carbon Evenementstrategie:

Streef ernaar evenementen te organiseren met een netto nul koolstofuitstoot. Dit betekent dat je de uitstoot van broeikasgassen minimaliseert en eventuele overgebleven uitstoot compenseert door bijvoorbeeld te investeren in hernieuwbare energieprojecten of het planten van bomen.

  • Locatiekeuze met Duurzaamheid in Gedachten:

Selecteer evenementlocaties op basis van hun inzet voor duurzaamheid. Kies locaties die gebruikmaken van groene energie, afval verminderen en recycling bevorderen. Dit helpt de ecologische voetafdruk van je evenement te verkleinen.

TIP: denk ook na over je toeleveranciers. Korte lijnen, regionaal, duurzamere logistiek, duurzame producten, oplossingen etc.

  • Verminder Afval en Bevorder Hergebruik:

Streef naar zero-waste evenementen door wegwerpartikelen te minimaliseren. Moedig bezoekers aan om herbruikbare waterflessen en servies mee te nemen, en zorg voor duidelijke afvalsorteerstations om recycling en compostering te bevorderen.

  • Bied Duurzame Cateringopties:

Werk samen met cateraars die lokale, seizoensgebonden en biologische producten aanbieden. Kies voor vegetarische of veganistische opties om de milieu-impact van voedselproductie te verminderen. Vermijd overmatige voedselverspilling door de hoeveelheid voedsel zorgvuldig te plannen.

  • Focussen op Diverse Sprekers en Deelnemers:

Zorg ervoor dat je evenement een brede waaier aan sprekers en deelnemers uit verschillende achtergronden, geslachten, leeftijden en culturen omvat. Diversiteit in de line-up van sprekers en de aanwezigen kan zorgen voor een rijkere uitwisseling van ideeën en perspectieven, wat de waarde van je evenement verhoogt. Stimuleer ook de deelname van minder vertegenwoordigde groepen door bijvoorbeeld mentorprogramma's of beurzen aan te bieden.

Deze overkoepelende oplossingen en denkwijzen zijn van cruciaal belang om duurzaamheid en ethische praktijken te integreren in jouw evenementen. Ze gaan verder dan enkele apps en tools en bevorderen verantwoord evenementmanagement in de totale organisatie. Door deze benaderingen te omarmen, kun je niet alleen een positieve impact hebben op de wereld, maar ook de betrokkenheid van deelnemers vergroten en je evenementen onderscheiden in de markt en daarmee jouw merk of bedrijf duurzaam positioneren.

Duurzame events: apps en tools

Tot slot is het ook interessant om te kijken naar apps en tools die je met bovenstaande op weg kunnen helpen:

1. DRPG: duurzame events meter

2. MeetGreen Calculator

3. Fair Trade Finder

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x